Hőstressz megelőzése, kezelése sertéseknél
Minden, amit a hőstresszről tudni érdemes – 3. rész
A haszonállatok közül a sertés a leginkább érzékeny a hőstresszre, mivel korlátozott mértékben tud csak izzadni, és testméretéhez képest kicsi a tüdőkapacitása. Hízósertéseknél ráadásul a bőr alatti zsírszövet méretének függvényében jelentősen csökken a hőleadás. Ezen tényezők miatt a sertésállomány különösen veszélyeztetett a nyári időszakban.
Hőstressz hatása sertésekre
A többi gazdasági céllal tartott állathoz hasonlóan rendkívüli meleg esetén a sertéseknél is csökken a takarmányfelvétel: egyes becslések szerint 20 ̊C felett fokonként 1,5%-kal. Szoptatós kocák esetén a napi takarmányfelvétel 0,5 kg-mal kevesebb 25 ̊C felett, ami további problémákhoz is vezethet.
Legnagyobb probléma a testsúlygyarapodás csökkenése és az állatok romló szaporodásbiológiai állapota, illetve szoptatós kocáknál a csökkenő tejtermelés, ami extrém esetben a teljes leállásig vezethet. Hőstressz idején általános elmondható, hogy romlik az állomány egészségügyi állapota, ezzel párhuzamosan pedig nő a betegségek kialakulásának veszélye.
A magas hőmérséklet okozta stressz hatására nő az állatok testhőmérséklete, ami növeli az anyagcsere-intenzitást (20-30% is lehet 1 ̊C-os hőmérséklet emelkedés esetén), ez pedig megnövekedett energiaszükséglethez vezet. Ezek együttesen a légzésszám emelkedését eredményezik. 30 ̊C-on elérheti a 150/perc értéket (20-30/perc az átlagos).
Hozzánk hasonlóan magas hőmérséklet esetén nő a sertések ivóvíz-felvétele. A túlzott vízfogyasztás hasmenéshez és magasabb vizeletmennyiséghez vezet. Ez azért jelent gondot, mert az állat szervezetéből a vizelettel az elektrolitok is nagyobb mennyiségben távoznak. Az elektrolit-hiány és a hasmenés együtt könnyen kiszáradáshoz vezethet különösen fiatal állatoknál.
Védekezés a hőstresszel szemben
A takarmány optimalizálásával sokat tehetünk azért, hogy az állatok teljesítménye és egészségügyi állapota a lehető legjobb legyen a nyári melegben. A takarmány hőkezelése, savanyítása alkalmas lehet a takarmányban jelenlévő patogén flóra gyérítésére. A víz savanyításával az állatok emésztését segíthetjük. Az AcidoSan® egy természetes sav a víz savanyítására, ami véd a hasmenést okozó csíráktól. Emellett nagy előnye, hogy ízletes és az állatok szívesen fogyasztják.
Nagy melegben ajánlott az emésztés során képződő hőmennyiséget redukálni a takarmányadag nyersrost tartalmának csökkentésével. A nyersfehérje szintjét is érdemes lecsökkenteni, ami az anyagcsere során képződő hő mennyiségére van pozitív hatással. Érdemes energia kiegészítésre zsírokat vagy olajokat alkalmazni keményítő helyett. A SanoCid® megoldást nyújt a bélműködés stabilizálására. Ez a kiegészítő takarmány csökkenti a takarmány és a gyomor pH-értékét, a takarmány mikrobiális terheltségét és aktívan hat a betegséget okozó baktériumok ellen, aminek köszönhetően javul a sertések takarmányértékesítése, tömeggyarapodása és emésztése.
Léteznek stresszellenes hatású vitaminok, úgy mint a C- és E-vitamin. Ezek mennyisége megnövelhető a takarmányadagban, akár 1,5-2-szeresére is. A C- és E-vitamin hatékony antioxidáns, ezért segíti a szapora légzés megelőzését és megakadályozását. Különböző vitaminok és nyomelemek speciális kombinációja a StabiloSan®, melynek feladata az állatok immunrendszerének és ellenállóképességének erősítése, különösen stresszhelyzetekben.
A fokozott mértékű vizeletürítéssel az elektrolitok is távoznak, amit a takarmány nátrium és kálium kiegészítésével lehet kompenzálni.
Fontos a takarmányok jó higiéniai állapotának fenntartása a nyári melegben is. Ilyenkor a mikotoxin szennyezettségre kell fokozott figyelmet fordítani, mert tárolás során jelentősen megnövekedhet, különösen magas hőmérséklet és páratartalom esetén, vagy nem megfelelő tárolásnál. Erre a célra a Mycosan®-t ajánljuk, ami számos eltérő hatású anyagot tartalmaz a mikotoxinok semlegesítésére.
Hőstressz fennállásakor célszerű a takarmánykiosztás rendjének módosítása szoptatós kocáknál. Az első etetést érdemes minél korábbra, az utolsót pedig minél későbbre tenni, hogy hűvösebb időben tudjanak enni a kocák. Ilyenkor a takarmányadagba ajánlott könnyebben emészthető anyagokat keverni. Ezek együttesen elősegítik a takarmányfelvétel megfelelő szinten tartását.