-15 kg szójadara/hízó

A sertés takarmányozásban a fehérje (aminosav) pótlás sarkalatos kérdés minden korcsoport számára. Ez a kérdés az elmúlt évben a kiszámíthatatlan fehérjeforrások piacán még fontosabb lett. Kiemelném az extrahált szójadarát, mivel a szója ára az elmúlt évben 50-70 %-kal növekedett, illetve egyes időszakokban szinte eltűnt a piacról is. Ennek kiváltása, helyettesítése egyes életfázisokban megoldható úgy, hogy közben a naturális mutatók (testtömeg gyarapodás, fajlagos takarmányértékesítés) nem romlanak. Megfelelő helyettesítéssel a költségeken is lehet csökkenteni.

A takarmányozás során a következő fontosabb fehérje forrásokkal kalkulálhatunk:

 • szója: extrahált dara és full-fat formában a legtöbbet felhasznált fehérjeforrás. Ennek oka a jól emészthető fehérjetartalom és a megfelelő aminosav összetétel. Vannak életszakaszok, fázisok (malackor, szoptató koca), amikor nélküle a takarmányozás szinte elképzelhetetlen.
 • olajos magvak (napraforgó, repce) melléktermékei: extrahált darák: a hizlalásban és a vemhes koca takarmányozásában jelentős szerepük lehet a napraforgó- és repcedaráknak. Az emészthetőségük a magas rosttartalom miatt elmarad az extrahált szójadarától.
 • hidegen sajtolt pogácsák: a magas olajtartalom miatt repce esetén lehet egy nem kedvező mellékíze, amely a felhasználását korlátozhatja. Kisebb mennyiségben ‒ 5-10 % ‒ használhatóak ezek a termékek.
 • borsó: a növénytermesztésben egyes gazdaságokban egyre nagyobb szerepet kap újra. 15-20 %-ban felhasználható az extrahált szójadara helyettesítésére, de a rendelkezésre álló mennyisége még csekély.
 • alkohol gyártás melléktermékei: a különböző gabonadarákat (DDGS, CGF) a sertés takarmányozásban nem sorolhatjuk a közvetlen fehérje takarmányok közzé. Egyrészt a sertés számára nem kedvező aminosav sorrend miatt, illetve a 20 % körüli fehérjetartalom miatt sem. Ezek az alapanyagok részben gabona helyettesítésére, részben fehérje pótlásra és részben rost forrásként használhatók. 
 • egyéb fehérje takarmányok: malátacsíra, lucerna liszt, sörélesztő, (a malac termékek drágább fehérje forrásait nem említem), stb.

Korábban a sertéshizlalásban a fehérjeforrás az extrahált szójadara volt. Napjainkban, amikor a szójadara ára az egekben van, a kereslet és egyéb piaci okok miatt más fehérjeforrások felhasználásán is gondolkodni lehet, illetve kell. Ebben a hizlalásban legtöbbet használt genetikák, végtermékek is segítségre vannak, hiszen a több rostot és melléktermék felhasználást is megfelelően tolerálják, sőt igénylik is.

A hagyományos, magas nyersfehérje tartalmú kész takarmányok etetésével a hizlalás során fel kell hagyni, mert:

 • a korszerű genetika étkessége, nagy takarmányfelvétele miatt a fehérje emésztés nem lesz megfelelő (hasmenés)
 • nagy a környezetterhelése a magas N ürítés miatt
 • költséges 

A Sano ennek a megoldására fejlesztett ki új termékeket. A már előző magazinokból is ismert magas aminosav tartalmú komplett premixeket, az Aminogold® Forte Valint és a Mastpremix® Forte Valint. Ebben a két termékben a szintetikus aminosav hozzáadás olyan arányban történt, hogy az extrahált szójadarát lehet csökkenteni a receptúrában. A két termék között a vitaminszintekben és a mikroelemszintekben van különbség. 
Az Aminogold® Forte Valin terméket egy Pietrain végtermék vonalra, míg a Mastpremix® Forte Valin terméket a Duroc befejező végtermék vonalra ajánlom.

Ezen a két terméken kívül kifejlesztettünk még egy harmadik hizlalásban használható komplett premixet is, melynek a neve SUSan Mast Raps®. Már a nevében is látszik a repcére való utalás. Ebben a termékben a szintetikus aminosavak arányát úgy igyekeztünk beállítani, hogy az extrahált repce és napraforgódarák sajátosságainak is megfeleljenek és teljes mértékben alkalmasak legyenek az extrahált szója kiváltására. Lényeges, hogy repcedara takarmányozásban való felhasználásakor már malac 2 fázisban 2-4 % bekeverést javaslok az íz szoktatása miatt. Ilyenkor a teljesen repcére alapozott hizlaláskor sem lesz az első napokban takarmányvisszautasítás.

VITAMINOKBAN GAZDAG PREMIXEK VALIN AMINOSAV KIEGÉSZÍTÉSSEL HÍZÓSERTÉSEKNEK
 • Magas takarmányfelvétel
 • Legjobb napi tömeggyarapodás és takarmányhasznosítás
 • Kiváló húsrészek aránya
 • Kiváló húsminőség
 • Kiválóan emészthető ásványi komponensek alacsony savkötő-kapacitással
 • Fitáz a foszfor-, kálcium-, aminosav- és nyomelem-ellátottság javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére
 • Különleges vitamin- és hatóanyagkombinációk az ellenállóképesség javítására és az anyagcsere támogatására
 • Magas aminosavszint és optimális kombináció (valin, lizin, metionin)
 • SanAmin® a fehérjeminőség javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére és a kiváló húsrészek eléréséhez
 • StabiloSan® a nagy teljesítmény és az erős szív eléréséhez

Ezekkel a magas aminosav tartalmú premixek felhasználásával csökkenthetjük a kész takarmányok nyersfehérje tartalmát, mert az emészthető aminosav tartalom nem változik, nem csökken. Nem terheljük a sertések szervezetét a magas nyersfehérje tartalommal. Csökkentjük a N ürítést, a környezet terhelését.

A következő táblázatban néhány példareceptet mutatok meg, melyet használni lehet a hizlalás során.

A példák alapján mindenki a láthatja, hogy a magas fehérjehordozó árak esetén lehet csökkenteni a felhasznált mennyiségeket, mert a takarmányok beltartalmi és emészthetőségi értékei nem fognak romlani.

A hizlalásra felhasznált fehérjeforrások és komplett premixek árát nem érdemes külön-külön vizsgálni, az ezekből előállítható kész takarmány ára legyen a meghatározó.

Agárdi Gábor,
sertés szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A Protamino Premium® a Sano egyik legsikeresebb sláger terméke, ami évek óta zászlóvivő hízókoncentrátum a kis- és középüzemi szektorban. Az utóbbi években a nagyüzemi partnerek körében is elterjedt és bizonyította létjogosultságát a

A sertéshizlalásban a modern hibridek (Topigs, DanBred és egyéb Duroc vonalak) megjelenésével a takarmányozást is újra kellett értékelni. Ezek az állatok a genetikai előrehaladás során egyre étkesebbek lettek, egyre több lett a napi

A hazánkba bekerült és egyre elterjedtebb hibrid sertések (Topigs, Danbred, Hypor stb.) megkövetelik a takarmány- és premixgyártó vállalatoktól, hogy a fejlődéssel lépést tartsanak.Ezek a hibrid sertések jelentősen több takarmányt vesznek fel a

Fekete József húsz éve kezdte el kimagasló munkáját a sertéstenyésztésben! Ezt a két évtizedet kezdetektől fogva a precizitás, az eredményes tenyésztői célok, a családias légkör és a pozitív hozzáállás jellemezte a sok nehézség ellenére is! 

Közel 15 éve Sano partner, Sano referenciaüzem Ifj. Hevesi István 260 kocás magyar nagyfehér sertéstelepe Mindszenten. E cikk egy bemutatkozás, melyben a mindszenti gazda mesél magáról, családjáról és gazdaságáról a múlt, a jelen és a jövő