Alapelvek a gazdaságos tojástermeléshez

A gazdák körében elterjedt igény, hogy olcsó alapanyagból, a lehető legmagasabb termelést lehetőleg minél hosszabb ideig produkálják a madarak. Elsősorban a melléktermékek etetésére gondolok, melyek matematikailag csábító számokat mutatnak, de nem biztos, hogy a gazdaságosság felé visznek bennünket. Ez a szemlélet érthető, s ezért nem is ítélhető el senki sem. A gazdaságos takarmányozás alatt befektetést értek, mely komoly költségtényező és nem mindegy, hogy megtérül-e. Sok esetben a helytelenül megválasztott takarmány első látásra bizakodásra adhat okot az olcsósága miatt, de ha nem tudjuk mit várhatunk tőle, akkor csalódás éri a gazdát.

Elterjedt nézet, hogy minél többféle alapanyagot etetünk, azzal jobban ki tudjuk elégíteni az állatok igényeit. Nem osztom ezt a véleményt, ugyanis minél több alapanyagot használunk, annál több a kockázati tényező. A tojástermelés során tökéletesen megfelelő takarmányok: szója, kukorica, olajok, takarmánymész; granulálás esetén: búza, esetleg lucernaliszt, s természetesen premix. A célom az, hogy rávilágítsak egy pár szempontra, törvényszerűségre, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A gazdaságos tojástermelés ott kezdődik, hogy egészséges állományt nevelünk vagy vásárolunk. Vegyünk számba néhány meglepő adatot, ami rávilágít arra a meglepő teljesítményre és igénybevételre, amivel a tojótyúkoknak szembesülni kell, s természetesen a takarmányozásnak ki kell tudni elégítenie a fellépő igényeket:

 • Az első tojás megtojásának ideje 140. életnapon várható.
 • Az 5%-os tojástermelés ideje 150. életnap.
 • Az 50 %-os termelés ideje 168. életnap.
 • A csúcs termelés ideje 210. életnap.

Az árutojást termelő állomány a testtömegének 8-szorosát produkálja tojástömegben. Ez idő alatt a testtömegét 1/3-al növeli, s ez idő alatt a testtömegének 20-szorosát fogyasztja el takarmányból. Élete során állandó vedléssel, illetve a tollazat folyamatos pótlásával kell számolnunk.

Az életfenntartáshoz szükséges takarmány adag 11,5 MJ energia tartalommal:

 • 1,40 kg testtömeg esetén 57 g azaz 0,65 MJ/nap
 • 1,80 kg testtömeg esetén 71 g azaz 0,85 MJ/nap
 • 2,30 kg testtömeg esetén 84 g azaz 1,00 MJ/ nap

Ezeket az adatokat jelentősen befolyásolja a környezeti hőmérséklet.


A tojástermeléshez szükséges energia
Egy tojás termeléséhez 0,5-0,53 MJ energia szükséges, tehát az életfenntartáshoz és a tojástermeléshez összesen 1,25 - 1,35 MJ energiára van szükség. Vagyis a tojótakarmány energia tartalmának 11,5-12 MJ-nak kell lennie.

Fehérje igény a csúcstermelés időszakában 17,5-18,5 % a termelési időszak második felében 16-17%. Természetesen figyelembe kell venni a termelési mutatókat. Ha már a fehérjéknél tartunk, tegyünk említést a fehérjék építőköveiről, az aminosavakról, pontosabban azok egymáshoz való viszonyáról. Minimum értékek: lizin 0,64%, metionin 0,32 %, metionin + cisztin 0,55 %, triptofan 0,14 %

A Sano receptúrákban az aminosavszint a következőképpen alakul:


Kiemelném a Metionin igény alakulását a termelési hetek tükrében:

 • A termelés 1-20. hetében 385 mg/ nap
 • A termelés 21-40. hetében 360 mg/nap
 • A termelés 41. hete után 350 mg/ nap

Miután számba vettük az energia szükségletet, a fehérje igényt, s azok alkotó elemeit, az aminosavakat, s hogy még tisztább képünk legyen egy jó takarmányról, ezt ki tudjuk fejezni egy viszonyszámmal, ami a fehérje energia arányra utal. Sok esetben a felületes szemlélő csak a fehérje szintekre koncentrál, pedig ez nem elég. Ezt a viszonyszámot úgy kapjuk meg, hogy a takarmány energiáját kJ-ban kifejezve elosztjuk a fehérje százalékkal.

Tehát a takarmányunk (12,0 MJ) azaz, 12000 kJ: 18,0 % nyersfehérje tartalommal az = 666.

A kívánatos energia fehérje arányok az alábbiak:

 • 80% és fölötti termelés esetén: 653 - 783
 • 70-80% termelés között: 687 - 827
 • 70 % termelés alatt: 718 - 870

Ez a viszonyszám meghatározó, hiszen ha ez megfelelő akkor biztosak lehetünk abban, hogy az energia megfelelő arányban van a fehérje szinttel. Illetve a felesleges fehérjével szokott baj lenni, mert azt könnyű túladagolni, s feleslegesen emeli a költségeket, valamint feleslegesen plusz energiát von el. A tojótyúkoknál azért is fontos ezt figyelemmel kísérni, mert hajlamosak az elhízásra. A testüregi zsír felhalmozódása korlátozza a tojócső tágulását s ez tojócső előre eséshez, illetve tojócső repedéshez vezet. Ezek komoly veszteséget tudnak okozni.

Szeretném felhívni a figyelmet a heti próbamérés szükségességére. Sajnos ezt a gyakorlatban elhanyagolják, pedig ugyanazon ketrec madarainak rendszeres heti mérése támpontot adhat a testtömeg alakulásáról.

A fentiekben leírtak a tojótyúkok igényeit taglalta, ami optimális körülmények között szükséges a termeléshez. Azonban a takarmány felvételt még nagyon sok körülmény befolyásolja, amit a takarmány tápanyag tartalmával korrigálni lehet, illetve szükséges is.

Takarmányfelvételt befolyásoló tényezők:

 • Az állatok testtömege
 • A környezet és az istálló hőmérséklete
 • Az állatok mozgása
 • A tojástermelés szintje
 • Az állatok kora
 • Természetes és kényszerű tollvesztés
 • A takarmányozás technikája
 • Az állományt érő stresszhatások

Célszerű folyamatosan figyelni a vízfogyasztást és a takarmányfelvételt, mert például a hőmérséklet emelkedésével csökken a takarmányfelvétel és emelkedik a vízfelvétel. Ha csökken a takarmányfelvétel, akkor nem jut elég tápanyag a tojástermelésre, s ez termelés csökkenéshez vezet.

Értelemszerűen a takarmány tápanyag tartalmát korrigálni kell a csökkent takarmányfelvételhez, hogy a madár hozzájusson a tojástermeléshez szükséges tápanyaghoz. A mennyiségi szempontokon túl minőségi kritériumoknak is meg kell felelni. Itt gondolok a tojás méretére, a tojáshéj színére. Hazánkban elsősorban a barna héjú tojások a kedveltek, ennek megfelelően azok a fajták terjedtek el. Fontos a tojássárgája színe, ami valójában narancssárgát, a Roche színskálán (1-15) a 13-as színt jelenti. Természetesen a Sano BigEgg 1,25 %-os premix ezt biztosítja.

A fentiekben leírtak képet adnak arról, hogy a Sano milyen szempontok alapján állítja össze a tojótyúkok takarmányait. Természetesen ez a szemlélet általános érvényű és hasonló körültekintés érvényesül minden állatfaj esetében. Ezek nagyon fontosak, hogy reális kép alakuljon ki az ár érték arány helyes megítélésében.

Kristó Sándor
baromfi szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A gazdaságos takarmányozás alatt befektetést értek, ami komoly költségtényező. Ezért nem mindegy, hogy megtérül-e. Sok esetben a helytelenül megválasztott takarmány első látásra bizakodással tölt el az olcsósága miatt. Ha nincs tisztában a gazda

A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSAA kerekegyházi Botos és Társa Kft. tulajdonosai, Botos Benedek és felesége mintegy 25 éve foglalkoznak tojástermeléssel. 18 éve saját maguk nevelik az állományt napos kortól kezdve. Induláskor 2.000 madaruk volt, majd a

Már több alkalommal írtunk a broiler- és jércenevelésről, a tojótyúkok takarmányozásáról. Ezekben a cikkekben elsősorban nagyüzemek számára készült premixek alkalmazásáról volt szó. Most egy pár szót ejtenék azokról a takarmányokról, melyek