Átalakítások a borjúnevelésben és tejpótló fejlesztés a Solum Zrt-nél

Reagálva a piaci változásokra 2021-ben elkezdtük borjú tejpótló szortimentünk továbbfejlesztését. Ennek eredményeként aminosav és hidrolizált fehérjekoncentrátum kiegészítéssel készült tejporokkal bővült kínálatunk. A tejpótló fejlesztéssel párhuzamosan a Solum Zrt. nagyherkálypusztai tehenészetének borjúnevelését is átállítottuk itató automatás rendszerre. A cikkből megismerheti az új borjúnevelési rendszert és a tejporkísérlet eredményeit.

 

BORJÚNEVELÉS
2021 januárjában került átadásra egy új borjúnevelő egység, itató automatákkal. Emiatt a borjúnevelés technológiáját jelentősen át kellett alakítani. Az említett telepen jelenleg 915 tehén és szaporulata található. Az újszülött borjak átlagosan 7 napot töltenek a borjúketrecben, ahol az első ellésű állatok után egy, a többször ellett tehenek után pedig két napig kapják az anyjuk tejét. Ezt követően az anya a termelő csoportba kerül. A ketrecben cumis vödörből kapnak inni az állatok. Ennek célja, hogy amikor az itatóautomatás csoportba kerülnek, már könnyen tudják használni az automatában lévő cumit.

Az itató automatás csoportban a borjak naponta ötször ihatnak. Az itatási mennyiséget a kezdeti 8 literről fokozatosan 12 literre emeljük. A választás 64 naposan történik. Kb. két héttel a választási kor előtt az itatott mennyiséget csökkenteni kezdjük. Ennek az a célja, hogy mire a borjak leválasztásra kerülnek, addigra már csak száraz takarmányt vegyenek fel.

A borjak elé a csoportos istállóba kerülés első napjától száraz TMR kerül, ami kukoricából, búzából, szójából, Meggi 10®-ből (komplett premix borjak számára), szalmából és melaszból áll. A borjak ezt kapják 4-4,5 hónapos korukig.

 

TEJPÓTLÓ FEJLESZTÉS
A piac az utóbbi időben jelentősen felbolydult, ami nem kerülte el a tejpor piacát sem. Ezen kihívásokra adott válaszul kifejlesztettünk egy új tejport, mellyel az elsődleges cél a kedvezőbb ár és a kiszámíthatóbb gyártási ütemezés elérése volt. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, több szempontot is figyelembe kellett vennünk. A megszokott magas minőségű alapanyagok használata a Sano számára mindig elsődleges.

A magasabb minőségű tejporok tartalmaznak sovány tejpor hányadot is, hiszen ezzel tudjuk megvalósítani, hogy a tejpótló minél inkább hasonlítson az anyatejhez. Azonban ez az egyik legdrágább komponense a termékeknek. Ennek csökkentése volt az első lépés, de azt is szem előtt tartottuk, hogy az állatok napi gyarapodása és az emésztőtraktus egészsége megmaradjon. A sovány tejpor csökkentését és ezzel az árak mérséklését aminosav-kiegészítéssel tudjuk elérni.

A Sanolac AS Nature-t a Solum ZRt. komáromi tehenészetében sikeresen teszteltük. A kísérlet 2021 novembertől 2022 márciusig tartott. A teszt során kontroll és kísérleti csoportok kerületek kialakításra. Többféle itatási metodikát próbáltunk ki:

  • Sanolac Startino
  • Sanolac AS Nature
  • Teljes tej + Sanolac Startino
  • Teljes tej + Sanolac AS Nature

A borjak szívesen itták a tejport és a súlygyarapodásuk megegyezett a korábbival. Ez alapján megállapítottuk, hogy a sovány tejpor hányad kiváltható aminosav kiegészítéssel. A kísérlet során a Milli M® 20 %-os sovány tejpor tartalmát helyettesítettük sikeresen aminosav kiegészítésű tejporral.

 

SANOLAC AS NATURE
Tejpótló takarmány a természetes tehéntej összes előnyével
  • A receptúrában szereplő innovatív alapanyag-összetétel magas napi testtömeg-gyarapodást biztosít kiváló állategészségügy mellett, így egyértelmű költségelőnyt jelent.
  • Biológiailag kiválóan hasznosuló tejfehérjét tartalmaz, amely megfelel a tehéntej természetes fehérjeösszetételének.
  • Széles, funkcionális zsírsavösszetétel rövid, közepes és hosszú szénláncú zsírsavakból az optimális növekedés és a kiváló állategészségügy érdekében.
  • Egészséges és vitális borjak nagy napi tömeggyarapodással a funkcionális aminosav összetételnek köszönhetően.
  • Kiválóan alkalmas itató automatákhoz.

 

A következő ábrán jól látható, hogy a tehéntej és az egyik új fejlesztésű tejpor, a Sanolac AS Nature aminosav tartalma szinte tökéletesen egyezik.

 

A termékportfólió bővítése azonban itt még nem állt meg. Az aminosavas tejporunk mellett, hidrolizált fehérjekoncentrátum kiegészítésű tejporaink is belekerültek a termékpalettába, melyek az Ideal nevet kapták.

 

Ha valamelyik termékünk felkeltette érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Rudolf István,
szarvasmarha szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos szarvasmarha tenyésztésre van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legfrissebb táplálkozási és fiziológiai

Teleplátogatásaink alkalmával egyértelműen kirajzolódik: a borjúnevelést, mint az állat életének sorrendben, és talán jelentőségében is első helyen álló fázisát az üzemek más és más szempontok szerint közelítik meg. Vannak, akik nem egyszerűen

Tehenészetekben kiemelt jelentőségű a nőivarú szaporulat gazdaságos és gyors felnevelése. A növendéknevelés hiányosságai, illetve az esetleges elhullásból eredő kiesések az egész ágazat jövedelmezőségét hátrányosan befolyásolják. Fontos a jó

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos tejtermelésre van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legújabb takarmányozási kísérletek eredményeit,

„A ma egészséges borja a holnap egészséges tehene” ‒ szól a mondás. A sikeres tejtermelés vagy hizlalás a borjúneveléssel kezdődik.Cikkemben a borjak életének első heteiben előforduló és nagy gazdasági károkat okozó hasmenések okairól

A Sano Kft. és a Solum Zrt. közös története 2020 nyarán kezdődött. Szívesen megismertetjük az érdeklődő nagyközönséggel, hogy szakmai szemmel nézve hol tartunk ma, hogyan és hova jutottunk, azaz, mivel telt el az elmúlt nagyjából 1 év.A Solum Zrt