Az antibiotikum mentes választásról

Február közepén a dél- dunántúli régióban tartottunk egy sertéses rendezvényt azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a sertéstartóknak az antibiotikum korlátozás okozta kihívások leküzdésében.

A nap folyamán Agárdi Gábor sertés specialista kolléga tartott előadást a választáskori időszak takarmányozásáról, menedzsmentjéről és hozzá szorosan kapcsolódva a kocák takarmányozásáról.

Dr. Bíró Hunor folytatta a szakmai programot az állategészségügyi oldal problémáival és megoldásaival, a menedzsmenti oldal adta lehetőségek kihasználásáról.

Ez a téma továbbra is nagy érdeklődést kelt, hiszen a korábban megszokott antibiotikumok kivezetése után, a gyakorlatban több probléma jött a felszínre a malacelőállítás során. Szeretnénk ebben az időszakban segítő kezet nyújtani partnereinknek.

Ahhoz, hogy antibiotikum nélkül tudjunk malacot előállítani, sok fontos részletet kell átvilágítani és lehetőségeink szerint optimalizálni. Kulcsfontosságú, hogy minél érettebb, minél nagyobb súlyú (min. 8-9 kg) malacot tudjunk leválasztani! Ehhez néha kompromisszum is kell a választási időben, ha van férőhelyünk, akkor szerencsésebb a 29-31. életnap!

A nagyobb malacsúly eléréséhez szükségszerű, hogy kocáink minél több tejet termeljenek a szoptatás időszaka alatt. Természetesen ez csak úgy sikerülhet, hogy az etetések gyakoriságát növelve (3-5 alkalom/nap) jutunk el kocáinkkal a napi 8-9 kg takarmány felvételéhez. Persze ezt a csúcs mennyiséget a fialás után fokozatosan emelve kell elérni a 10-12. napra. Fontos, hogy a kocák bírják ezt az igénybevételt, emiatt figyelni kell a kondícióra. Lehetőleg hátszalonna vastagság mérésével ellenőrizzük, hogy a koca kondíciója 15-18 mm hátszalonna vastagságot érje el a fialásra és lehetőleg 3-4 mm-nél többet ne is veszítsen a szoptatás alatt. A jobb kondíció szükséges a sikeres újravemhesítéshez és a népes számú vehem kineveléséhez is. A gyengébb kondíciójú leválasztott kocáknál a vemhesítés utáni első hónapban még tudunk javítani a kondíción, a későbbiekben már inkább a vehemre fordítódik a takarmány. Figyeljünk azonban arra is (méréssel kontroláljuk a hátszalonnát), hogy a túlkondíciót is elkerüljük, mert az viszont negatívan hat a következő fialásra és a szoptatási időszakra.

Fontos, hogy a választás idejére a malacunk már ismerkedjen a szilárd takarmánnyal és minél többet fel is vegyen belőle, hogy az enzimes emésztés kialakulása elkezdődjön. A malacok az anyjuk alatt a választásig vegyenek fel 1-1,5 kg szilárd takarmányt. Ehhez szükséges, hogy megfelelő legyen a malacok vízellátása és a takarmány ízletessége is kardinális. A választás napja a malac számára a leghosszabb nap az életében.

Kritikus tényező, hogy a választás napját követően is ugyanazt a tápot kapják a malacok, mint az azt megelőző napokban, hogy ilyenkor abban ne legyen változás. Lényeges még a választás után is a megfelelő vízellátás, ezért ellenőrizni kell, hogy az itatók megfelelően működnek-e.

Jó eredményt ad az ivóvíz savanyítása: a megfelelő pH beállításával a kórokozók, csírák számát is csökkentjük és a savanyított vizet a malacok szívesebben is isszák. Kiváló megoldás vízsavanyításra a Sano Acidosan® nevű savkeveréke, ami az alap pH függvényében 1-2 liter/1000 liter bekeveréssel megfelelő értéket eredményez az ivóvízben.

Igyekezzünk a megfelelő (22-24 °C) teremhőmérsékletet biztosítani. Rendszeresen, 2-3 óránként menjünk be a malacokhoz, „mozgassuk meg őket”, ezzel is ösztönözve a gyakoribb takarmányfelvételt. Jelentősége van a választási táp összeállításánál, hogy alacsonyabb fehérjeszinttel dolgozzunk, de a tömeggyarapodáshoz szükséges aminosavakat igény szerint kapják meg a malacok. Ehhez jó alap a Sano PreKern® Forte 3 koncentrátuma, amihez a saját gabonát hozzákeverve némi tejpor és szója kiegészítéssel igen ízletes tápot kapunk. Szükséges a szerves savak hozzáadása, mint például a Sanocid, ami a hangyasav kristályosított sója.


Amennyiben ezeket a tényezőket optimalizálni tudjuk, sikeresek leszünk az antibiotikum mentes malacnevelésben.

Horváth Attila
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A cink nélkülözhetetlen nyomelem, amely számos enzim részét képezi és számos metabolikus folyamatban vesz részt. A cink részt vesz például a proteinszintézisben és a szénhidrát anyagcserében, de fontos a bőr és a sebgyógyulásban is, továbbá

A választott és az első hízlalási szakaszban levő malacok különösen magas elvárásokat támasztanak a fehérjeforrással szemben. A Sano ezért a Prekern Forte 3 & Suggi Forte 3 termékeit továbbfejlesztette. Mindkét termék nagyon jól emészthető

A haszonállat takarmányozásban minden bizonnyal a leginkább használatos komponensek a savak és azok sói. Felhasználásra kerülnek a takarmány tartósításában, a takarmány stabilizálásában, az ivóvíz pH beállításánál, az emésztés optimalizálásában,