Az intenzív takarmányozással biztos jövőt építünk

Borjúnevelés

A borjak takarmányozásában két fázist különítünk el. Az egyik az itatásos szakasz, a másik az, amikor a borjakat leválasztjuk és kérődzővé fejlődnek. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan alkalmazható mindkét szakaszban sikeresen az intenzív takarmányozás – egészséges és életerős borjak fejlődése érdekében.

„A ma borja a jövő tehene.” Ezért kulcsfontosságú a jó itatásos fázis a jó termelésű tehén „eléréséhez”. Az itatásos borjúnevelés célja a nagy napi tömeggyarapodás, a gyors kérődzővé fejlődés, valamint a borjak jó egészsége.

A borjak emésztése
Egészséges borjak neveléséhez fontos a borjak kérődzővé fejlődésének ismerete. A borjak emésztőrendszere születés után még nincs teljes mértékben kifejlődve. A felvett tej emésztése elsődlegesen az oltógyomorban zajlik. Itt kezdődik meg savak és enzimek segítségével a tej előemésztése. Ennek során az oltógyomorban megalvad a kazein, így a tápanyagok később, a vékonybélben jobban fel tudnak szívódni. Ezért fontos, hogy a felvett tej közvetlenül az oltógyomorba jusson. Ahhoz, hogy a tej a bendőn keresztül az oltógyomorba jusson, ki kell alakulni az un. nyelőcsővályú reflexnek. A nyelőcsővályú reflex kialakulása egyrészt a cumis itatás során alakul ki, másrészt a megitatott tejpótló megfelelő koncentrációjától. A tejpótló megfelelő koncentrációja 160g tejpor/1 liter víz aránnyal biztosítható. Amennyiben a tej a bendőbe kerül, emésztése nem lesz megfelelő és hasmenéshez vezet, ami a borjú fejlődésére negatív hatással lehet. Tejpótló itatásánál a megfelelő koncentráció mellett (g tejpótló/liter víz) a naponta itatott mennyiség is fontos. Ez minimum 6-8 liter tejpótló/állat kellene, hogy legyen naponta.

Mit jelent a metabolikus sprint koncepció?
A borjúitatási rendszerek között alapvetően két típus különböztethető meg. Egyik az adagolt itatás, a másik az ad libitum itatás. Az ad libitum itatás a kulcs az intenzív borjúneveléshez, ezért ez az ajánlott is. A metabolikus sprint koncepció szerint a borjakat az első 3 hétben ad libitum itatják. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban annyi tejet vesznek fel a borjak, amennyit csak szeretnének. A negyedik élethéttől lassan 10-ről 2 l/nap adagra csökkentik (lásd itatási terv) a mennyiséget. A tejpótló koncentrációjának mindig 160 g/liter víz mennyiséget kell kitennie és nem lehet csökkenteni. Ez a nyelőcsővályú reflex kialakulása és a tápanyagokkal való megfelelő ellátás miatt is fontos.


Miért itassunk a metabolikus sprint koncepció szerint (ad libitum)?
A metabolikus sprint koncepció szerint a borjak pontosan megkapják azokat a tápanyagokat, melyekre az első időszakban szükségük van, mivel semmilyen restrikció nem éri őket. Ez pozitívan hat a borjak fejlődésére, mivel az első hetekben a növekedés a sejtosztódás ill. sejtszaporodás révén zajlik. Ez igaz a funkcionális szövetek, mint a máj, vese vagy a tőgy fejlődésére is. Később ez a fejlődés azonban a sejtek méretének növekedésébe megy át. Ez azt jelenti, hogy a sejtek száma változatlan marad, méterük azonban növekszik. A funkcionális szövetek mellett az első élethetekben „programozódik„ az anyagcsere is (metabolikus programozás). Ez alatt azt értjük, hogy rögzülnek az anyagcsere-funkciók is. Az ad libitum itatás és ezáltal a borjak optimális tápanyagellátása élethosszig tartó pozitív hatással van az anyagcsere funkciókra. Az első hetekben a fehérjék beépítésének képessége is még nagyon magas. A magas takarmányhasznosításhoz intenzív napi tömeggyarapodás is társul, anélkül, hogy túlsúlyhoz vezetne. Ezért a borjak jó takarmányozása az első hetekben óriási befolyással van a jövő egészséges és nagy termelőképességű tehenére. A metabolikus programozás szerinti itatási koncepció pozitív hatással lehet az anyagcserére, valamint a szervek fejlődésére, ezen belül egy jobban kifejlődött tőgy és jobb tejtermelési képesség kialakulására.

Fiatal borjak ad libitum itatásának előnyei

  • Jobb teljesítményű szervek
  • Stabilabb anyagcsere
  • Magasabb tejtermelési képesség
  • Nagyobb napi tömeggyarapodás
  • Erősebb immunrendszer

Mire kell figyelni a tejpótló kiválasztásánál?
A metabolikus programozás szerinti itatáshoz magas sovány tejpor tartalmú tejpótlót kell választani, mivel az nagy arányban tartalmaz jól emészthető fehérjéket. A Sanolac® Startino és Sanolac® Sprint termékek tökéletesen megfelelnek a borjak ad libitum itatásának követelményeihez. A Sanolac® Startino 50%-ban tartalmaz sovány tejport, melynek révén támogatja a szervek fejlődését és az Ön borjainak intenzív növekedését.

Emellett a Sanolac® Startino-ban levő kolosztrum még a borjak ellenálló-képességét is növeli. A Sanolac® Sprint savanyított. Ez javítja mind a tej emésztését az oltógyomorban, mind az itatási higiéniát. A Sanolac® Sprint 40,5 % sovány tejport tartalmaz.

Hogyan tudjuk támogatni a gyors kérődzővé válást?
Egy másik fontos kérdés a borjúnevelés során a gyors kérődzővé fejlődés. Ennek érdekében segíteni kell mind a bélbolyhok fejlődését, mind a bendő méretének növekedését. A bélbolyhok kialakulását segíteni tudjuk keményítőben gazdag borjústarter vagy saját borjú-TMR etetésével. Míg a keményítő emésztésekor keletkező savak (pl. propionsav) serkentik a bélbolyhok képződését (1. ábra), a rostban gazdag tápanyagok etetése hozzájárul a bendő térfogatának növekedéséhez. Az első szilárd takarmányok fontos jellemzője a jó íz, valamint a könnyen emészthető összetevők. Mindezzel elősegíthető és elérhető a magas takarmányfelvétel és a gyors növekedés. A Meggi® Müsli borjústarter a könnyen emészthető komponensek mellett, mint a feltárt gabona, a jó íz elérése érdekében almatörtölyt és melaszt is tartalmaz. A kukoricapehely értékes keményítőtartalmával elősegíti a bélbolyhok fejlődését. A Meggi® Müsli etetésével elősegíthetjük a bendő fejlődését és a nagy napi tömeggyarapodás elérését.

A saját borjústarter vagy borjú TMR bekeveréséhez a Meggi® 10 Forte koncentrátum a megfelelő. Meggi® 10 Forte-t 10%-os arányig javasoljuk a saját keverékhez hozzákeverni. A Meggi® 10 Forte-ban található sörélesztő hozzájárul a nagy napi takarmányfelvételhez, a termékben lévő ostyaliszt serkenti a bélbolyhok képződését és az élő élesztő javítja a takarmány hasznosulását is. Ezen kívül a lenmag segíti a bélben az emésztést is. A Meggi® 10 Forte természetesen tartalmaz minden olyan ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet, amit a borjak igényelnek az intenzív növekedési szakaszban.

Vízellátás
A borjak értékes tejporral és ízletes szilárd takarmánnyal való ellátása mellett nagyon fontos a vízellátás is. Friss és tiszta ivóvíz állandóan és korlátozás nélkül álljon rendelkezésre. A megfelelő ivóvízellátás elősegíti a borjak takarmányfelvételét is.

Összefoglalva
Ahhoz, hogy nagy teljesítőképességű teheneink legyenek, annak előfeltétele az egészséges borjak nevelése. Az itatásos borjúnevelési szakaszban a nagy napi tömeggyarapodás és a gyors kérődzővé fejlődés a cél. A metabolikus sprint konzepció szerinti borjúitatás biztosítja a megfelelő tápanyagellátást a szervfejlődés alatt, mely az alapját képezi a nagy teljesítőképességű tehénné fejlődésnek. A jóízű borjústarter vagy az ízletes borjú TMR hozzájárulnak a bendő megfelelő fejlődéséhez.

Szeretne egy lépéssel előrébb lenni a borjúnevelésben? Lépjen kapcsolatba illetékes Sano szaktanácsadójával!

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A szopósborjak takarmányozása sokáig nagyon elhanyagolt terület volt. A legtöbb gazdaságban egy szükséges rosszként tekintettek rá. A főkönyvelők improduktív költséget láttak benne és emiatt a telepi menedzsmentet folyamatos költségcsökkentésre

A ma borjaiból lesznek a jövő tehenei. Ezt szem előtt tartva a borjak nevelésére nagyobb hangsúlyt kell - kellene fektetni. Partnerlátogatásaim során azt tapasztalom, hogy mindenhol más borjúnevelési koncepciót alkalmaznak. Ezért arra gondoltam,

Reagálva a piaci változásokra 2021-ben elkezdtük borjú tejpótló szortimentünk továbbfejlesztését. Ennek eredményeként aminosav és hidrolizált fehérjekoncentrátum kiegészítéssel készült tejporokkal bővült kínálatunk. A tejpótló fejlesztéssel