Bikahizlalás Sano koncepcióval

Az eredményes marhahús-termelés feltétele, hogy piacképes árut gazdaságosan tudjunk előállítani. Az elmúlt években fizetőképes kereslet mutatkozik Törökországban és a közel-keleti országokban a jó minőségű növendék és hízóbikákra. E cikkben néhány gondolatot szeretnénk átadni a kedves olvasóknak az eredményes bikahizlalás segítése érdekében.

CSAK INTENZÍVEN!
Intenzív hizlalás során csökkenthetjük állandó költségeinket. Csökkeni fog az egy állatra jutó tömegtakarmány felhasználás, rövidebb lesz a hizlalási idő.

A hizlalás eredményessége szempontjából a legfontosabb a magas takarmányfelvétel. Ez elengedhetetlen a napi 1600-2000 grammos tömeggyarapodáshoz. 

BELTARTALOM
A takarmányadag beltartalmi paramétereinél arra törekedjünk, hogy a takarmány nyersfehérje tartalma 15,5-16% legyen. Ezt az értéket a bendőben és a vékonybélben felszívódó (védett) fehérjehordozókkal elégítsük ki az optimális fehérjeellátás érdekében. A fehérjeszükséglet kielégítésére számtalan fehérjehordozót használhatunk: szóját, repcét, napraforgót, borsót, CGF-et, DDGS-t vagy sörtörkölyt.

Az adag E tartalma érje el a ME–W/kg Sz.a. 10 -11MJ-t. Ezt az értéket jó minőségű kukorica szilázzsal és gabona komponensekkel érhetjük el.

A takarmány nyerszsír tartalma ne haladja meg az 5%-ot, e felett a bendő mikrobák teljesítménye csökken, ezáltal csökken a kérődzés. A kérődzés akkor megfelelő, ha falatonként a rágások száma 50 és 60 között van.

A takarmány rosttartalma 14-15 % között legyen, ezt széna, szalma használatával irányíthatjuk.

Jó hizlalási eredményre csak akkor számíthatunk, ha az állatok ásványi anyag és vitamin igényét is fedezzük. Az ásványi anyag kiegészítés ne csak a Ca és P szükségletre korlátozódjon, hanem kísérjük figyelemmel az állatok Mg, Na, Cl ellátottságát és gondoskodjunk a mikroelem kiegészítésről is. Ehhez nyújt segítséget a Sano. Az Ön lehetőségeinek, igényeinek megfelelően ajánlunk terméket és segítünk az ideális receptúrák összeállításában.

GYAKORLATI TANÁCSOK
A jó minőségű takarmány mellet a nagy tömeggyarapodáshoz elengedhetetlen:

  • Állandóan és könnyen hozzáférhető friss víz
  • Száraz pihenőtér, legalább 4 m2/állat
  • Az állatok és az etetőhelyek aránya 1:1

Partnereink tapasztalatai igazolják, hogy a Sano takarmányozási koncepciója Bullengold®-al vagy SanBull®-al támogatja az állatok egészségügyi állapotát és megfelelő tömeggyarapodást biztosítanak.

BULLENGOLD®

  • Ásványi takarmány nagy teljesítményű hízóbikáknak
  • Kiválóan emészthető ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz
  • Sanabi+ hatóanyag pufferként hat és erősíti a takarmányfelvételt
  • Javítja az étvágyat és a takarmányfelvételt
  • Egészséges, ellenálló bikák
  • Kiváló minőségű vágóállat

Az eredményes bikahizlalás titkát nem a zsákcímkén kell keresni, hanem a Sano takarmányozási koncepciójában. Keresse bizalommal területi szaktanácsadóinkat, segíteni fognak az optimális receptúra kialakításában.

Mészáros Márton,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Landwirt Kobler bei der Fütterung

Mire ébredünk reggelenként? Johann Kobler számára ez teljesen egyértelmű: családjával együtt megrögzött gazda, akik a bikahizlalásra specializálódtak. Nagyon fontos számára, hogy üzemét folyamatosan fejlessze  - a Sano takarmányozási

Adott gazdaság esetében a húsmarhatartás helyzetét, a gazdaság eredményéhez való hozzájárulását számtalan tényező befolyásolhatja. A döntés idejétől függően a termelési folyamatot és az erőforrásokat különböző módon szabályozhatjuk. Más lesz a

Bezenye az ország északnyugati szegletében, az osztrák-szlovák-magyar hármas határ csücskében található. A falu termelőszövetkezete egykor 300-as tehenészetet üzemeltetett, aztán a szűkebb piaci idők következtében apránként lecsökkent 150-re