Egy, két, há’… robot!

Az Aranykocsi Zrt. fejőrobotjain keresztül bemutatkozik a Sano

A Sano jellemzően Németországban, de több más európai országban is mintegy 20 éves tapasztalattal takarmányoz robotos üzemeket. Ezekben a tehenészetekben az állománylétszám meglehetősen változatos képet ad, ami itt azt jelenti, hogy a tehénlétszám a 30-tól egészen az 1800-ig terjed ki. Az éves laktációs termelést tekintve a legjobb üzemünk termelése pedig megközelíti a 12.500 kg-ot.

Noha a fenti számok szépen csengenek, ennek ellenére egészen 2019. szeptemberéig kellett dolgoznunk azon, hogy az első hazai robotos üzemen keresztül itthon is bemutatkozhassunk. Az üzem, amelytől bizalmat és lehetőséget, egyben elvárásokat, a feladatot tekintve pedig kihívást is kaptunk, az Aranykocsi Zrt. volt.

Kocson, az Aranykocsi Zrt.-nél zöldmezős beruházás keretében 2018. októberében átadott istállóban 8 db irányított forgalmú, milk first rendszerű DeLaval robot üzemel, mellyel pillanatnyilag 440 tehenet fejnek. A Sano a folyamatokba 2019. nyár végén, ősz elején kapcsolódott be, az első általunk összeállított PMR pedig 2019. szeptember 26-án került az etetőasztalra.

EREDMÉNYEK
Kezdjük a végén! A cikk megírásakor a legfrissebb befejési adatok 2020. februáriak. Ekkor átlagosan 33,65 kg-os termelés mellett 3,71% volt a zsír és 3,35% a fehérje. A DelPro-ból mellékelve látható grafikon a 2019. október 01. és 2020. március 01. közötti időszak tejtermeléséről ad képet. Látható, hogy a kezdeti 28-29 kg-os termelésről 4 kg-ot rátéve haladtuk meg a 33 kg/nap-os termelési szintet.

Termelési szint

 

Milyen volt az út idáig? Hol tartunk ma?
A kezdeti időszak, mint minden váltáskor az üzem megismerésével történik. Jelen esetben ez a hagyományos rendszerekhez képest a robotok miatt kicsit tovább tartott. Sőt talán azt is mondhatjuk, hogy soha nem is lesz vége, ugyanis mindig egy kicsivel többet akarunk. Magasabb robot látogatást, magasabb takarmány-felvételt, több tejet. Egyszóval folyamatosan az aktuálisnak gondolt határok feszegetése zajlik. Ám, ahogy nő a termelés, ahogy javulnak az eredmények, mindig kicsivel fentebbre tehetjük a lécet.

A tavalyi nyár minden üzem számára nehéz volt, ennek megfelelően az eredmények csak fokozatosan kezdtek jönni. Meg kell azonban említeni, hogy az istálló jól vizsgázott ebben az időszakban, mert a termelés gyakorlatilag nem változott a hőstresszes hónapokban (28-29 kg).

Ahonnan indultunk:

 • 4,1 kg/nap abrakfelvétel a robotban
 • kapu áthaladás: 10 alkalom/tehén/nap
 • 28-29 kg/nap/tehén termelési szint
 • robotlátogatás: 2,5
 • a 40 kg/nap termelés feletti tehenek száma 30, ezen belül az 50 kg/nap felettiek száma 3

Amit elértünk:

 • 5,5 kg/nap abrakfelvétel a robotban
 • kapu áthaladás: 12 alkalom/tehén/nap
 • 34,4 kg/nap/tehén termelési szint
 • robotlátogatás: 2,74
 • a 40 kg/nap termelés feletti tehenek száma 99, ezen belül az 50 kg/nap felettiek száma 26

A következő tényezőkben nincs változás: 430-440 fejt tehén, 195 DIM, laktációs átlag 1,6. 

KIVÁLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS
A fenti számok objektív mutatók. A szubjektív véleményünk az, hogy a kocsi csapattal jó együtt dolgozni! A Sano Kft. és az Aranykocsi Zrt. közötti kapcsolat jó. Bizakodóak vagyunk, mert látjuk, hogy vannak még kiaknázandó lehetőségek (elég csak az 1,6-os laktációs átlagra gondolni), így akár azt is mondhatjuk, hogy biztosak vagyunk a további fejlődésben!

Hogy ne csak a Sano oldaláról hangozzon el vélemény a közösen végig dolgozott 5 hónapról, jóváhagyást kaptunk, így elmondhatjuk, hogy az Aranykocsi Zrt. menedzsmentje is pozitívan látja a jövőt:

 • László Kálmán vezérigazgató részéről elhangzott, hogy az út, melyen haladunk, jó irányba tart.
 • Ordacsi Miklós állattenyésztési igazgató a +4 liter tejhozamot emelte ki.
 • Rónai Bence telepvezető pozitívnak értékelte a rendszerességet, az olajozottan működő kommunikációt, tulajdonképpen a csapatmunkát. 
 • Dr. Radziwon András állatorvos szerint egyedi problémák vannak. Ezek mértékét jól jelzi, hogy meg tudja mondani a pillanatnyilag kezelt néhány tehén fülszámát. A korábbi OHV-s esetek nagy száma pedig kezelhető mértékűvé zsugorodott.

A cikk megírása után az Aranykocsi Zrt. további javulásról számolt be: április végére a telepi mérések alapján a fejési átlag elérte a 34,4 kg-os termelési szintet.

Antalfi Gergely,
szarvasmarha szaktanácsadó

 

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Különböző érvek vannak az automata fejés mellett és ellen. Ezek lehetnek ökonómiai, munkaerő gazdálkodási vagy akár az állat szempontjából fontos tényezők.Korábban Kelet-Németországban kevesebb volt az automata fejés a nyugat-németországi családi

A Kerka Genetics Kft bemutatásaA Kerka Genetics Kft. Magyarország nyugati részén működik, közel a Szlovén határhoz. A növénytermesztési központ Rédicsen, a tejelő állomány Reszneken, az üsző nevelés pedig Gáborjánházán található. A tulajdonos

ALAPISMERETEKA tehéntej 84-88%-a víz és 12-16%-a szárazanyag, amely tejzsírból, tejfehérjéből, tejcukorból, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. Az egyik legfontosabb alkotórésze a tejzsír, fontos élelmiszerek alapanyaga (vaj, tejföl,

Az előkészítős tehenek takarmányozásában széles körben használják az étrendi kation-anion egyensúlyt (DCAB), ami megmutatja az erős kationok (Na, K) és erős anionok (Cl, S) különbségét a takarmányban.DCAB [meq/kg sz.a.] = [ Na + K] – [ Cl + S]Ha

Ebben a cikkben a Magyarországon leggyakrabban előforduló és használatban lévő fehérjeforrásokat mutatom be. Vagyis nem foglalkozom olyan egzotikus, számunkra hozzáférhetetlen anyagokkal, mint pl. a jojoba, földimogyoró, quinoa stb. Így is elég

Minden tejtermelő találkozik a nyerstej minősítő labor dekádonként levett tejminta eredményeivel és láthatja, hogy az általa megtermelt tej extra-e, vagy sem. A Magyar Élelmiszer Kódex nagyon pontosan szabályozza a nyerstej minőségi paramétereit