Ellési bénulás

ELŐFORDULÁSA 
Az ellési bénulás (hypocalcaemia) a nagy tejtermelésű, és ezáltal a takarmányozásra is érzékenyebb teheneknél fordul elő gyakrabban.
 S minthogy a holstein-fríz ilyen, így érzékenyebb minden anyagforgalmi betegségre. Az ellés és a tejtermelés megindulása nagy terhet ró a tehén anyagcseréjére. Optimális takarmányozás mellett is előfordul, hogy a kalcium felszívódása nem megfelelő, aminek egyik oka lehet az életkor. Ezért is gyakoribb az ellési bénulás a 3-4. ellés után, és az 5-10 éves teheneknél a leggyakoribb. Fontos azonban megjegyezni, hogy a takarmány kalcium értékesítését nem a kalcium mennyisége határozza meg, hanem a kalcium-foszfor aránya, és a D3-vitaminnal való ellátottsága.

KIALAKULÁSA
Az ellési bénulás az ellés után alakul ki, általában az ellést követő 1-2 nap. Fő ok a szervezet kalciumzavara, de kóroktana összetett, több tényező együttes hatása érvényesül. Elléskor az állat vérének kalciumszintje az optimális 2,0–2,8 mmol/l-ről minden esetben csökken. Ez élettani jelenség. Ellési bénulásnál ez a kalciumcsökkenés egyrészt nagyobb mértékű, másrészt az ellés után is tovább süllyed. A vér kalciumkoncentrációjának csökkenésével párhuzamosan egyéb - itt nem részletezett - biokémiai változások is történnek (foszfor, magnézium, nátrium, kálium vérben való mennyisége és aránya). Végülis ez a felborult ásványianyag-egyensúly különböző tüneteket eredményez. A klinikai tünetekben megnyilvánuló hypocalcaemiáról akkor beszélhetünk, ha a vérben az össz. kalcium kevesebb mint 1,4 mmol/l. Szubklinikai hypocalcaemia esetén ez az érték 1,4–2,0 mmol/l, ami kockázati tényezőnek számít az összes fontos laktációs betegség szempontjából. A hypocalcaemia klinikailag egyszerűen diagnosztizálható. A kór lefolyásában három szakasz különböztethető meg az elhullásig.

LEFOLYÁSA
Először az emésztőszervek leállása következik be, amelyet étvágytalanság és csökkent vízivás jellemez, csökken a bendő és az oltó telitettsége, ami fokozza az oltógyomor-helyzetváltozás kockázatát. Az étvágycsökkenés miatt a laktáció elején fokozottabb lesz a zsírmobilizáció, ketózis.

Jellemző a nehézkes mozgás, a kissé behajlított csánkkal történő bizonytalan lépkedés, nyugtalanság, izomremegés, a fej és a végtagok izmainak meg-megrándulása, gyengébb rángógörcse, a farok gyakori emelgetése bélsárürítés nélkül is, bár a bélsárürítések száma megnő. Továbbá csökken az izomkontraktilitás, így a tőgybimbó nyílásának lezárásáért felelős záróizom összehúzódása is, ami növeli a mastitis, tőgygyulladás kialakulásának kockázatát.

A tehén ezután mellkasára támaszkodva elfekszik, a fejét oldalra, lapockájára hajtja, orrával az alomra támaszkodik. Ha fejét megemeljük, az szinte "élettelenül", tehetetlenül, tartás nélkül esik vissza. Szemhéja lóg, a szem csak félig, vagy addig sem nyitott, a pupilla kitágult. A szutyak száraz, a bőr - különösen a tőgy bőre - hűvös, szinte hideg, a végbélben mért hőmérséklet a normális alatti. Az állat légzése nehezített, gyakran nyögés kíséri azt. A keringési zavar jelei egyre kifejezettebbek: a petyhüdt tőgy bőre és a szutyak halványkékes színű, gyakori a felfúvódás is, mely egyre kifejezettebb. Az elfekvő tehénnél már kicsi a spontán gyógyulás esélye. Kezelés nélkül a tehén végül oldalsó fekvésbe kerül és elpusztul.

VIZSGÁLATA
Egy kisebb hazai vizsgálat alkalmával ellés előtt álló tehenektől, ellett tehenektől és első borjas üszőktől vért vettünk és a mintákat laboratóriumban megvizsgáltattuk. A minták 25 %-nál volt eltérés az optimális kalcium és foszfor értékekhez képest, 5%-nál alacsonyabb Ca és P értékeket mértünk a Ca 1,4 mmol/l alatt volt, 15 %-ban viszont magasabb P értékeket kaptunk. A vizsgált tehenek 10 %-a mutatta az ellési bénulás klinikai tüneteit, melyek az infúziós kezelés hatására felálltak. Fontos még megemlíteni, hogy az ellési bénult tehenek 3 vagy többször ellett tehenek, és véreredményeik nem mutattak eltérést, az optimális értékeken belül voltak.

MEGELŐZÉSE
Ez a vizsgálat is bizonyítja, hogy megfelelő szárazonálló és előkészítő takarmányozás mellet is előfordul ellési bénulás, ezért nem szabad megfeledkezni az ellés idején prevencióként alkalmazható készítményekről, drencs vagy fitnessitalokról (BoviFit® SC) és bóluszokról (BoliSan® CALCIUM).

BoviFit® SC előnyei

 • Segíti az ellés utáni gyors regenerálódást
 • Gyorsan megtölti a bendőt 
 • Csökkenti az oltógyomor áthelyeződést
 • Aktiválja a bendőt
 • Javítja a bendő takarmányhasznosítását
 • Növeli a takarmányfelvételt

Takarmányozási javaslat: 1 adag BoviFit® SC-t (1 kg) 20-40 liter meleg vízben (25-30 °C) kell feloldani, és rögtön az ellés után a tehénnel megitatni.

BoviFit® SC termékjellemzői

 • Szárított sörélesztő és a lenmag bendőstimuláns komponensek. Mint étvágynövelők, növelik a biomasszát a bendőben, ezzel a takarmány jobban hasznosul és növekszik a tej-
  mennyiség.
 • A szőlőcukor és a laktóz, mint gyorsan rendelkezésre álló energiaforrások az ellés utáni energiahiány kiegyenlítésére szolgálnak. A tehenek gyorsan fittek lesznek.
 • Az elektrolitok kiegyenlítik az ellés utáni elektrolit-veszteséget, ellés után a tehenek gyors regenerálódásáról gondos-
  kodnak, így korai és nagy mennyiségű takarmányfelvétel és nagyobb tejhozam lehetséges. Ezen kívül elősegítik a magzatburok gyors távozását is.
 • A SANABI+ egy speciálisan kifejlesztett nátriumbikarbonát alapú pufferanyag. A SANABI+ véd a közbülső acidózis ellen és javítja az állatok egészségét.

A BoliSan® CALCIUM különleges táplálkozási igényeket kielégítő takarmány tejelőtehenek részére (diétás): csökkenti az ellési bénulás kialakulásának esélyét.

A BoliSan® CALCIUM hatása

 • A három különböző kalciumforrás (kalciumpropionát, kalciumformiát és kalciumszulfát) kiegyenlíti az ellés után fellépő kalciumhiányt, ezáltal hatékonyan csökkenti a tejláz előfordulását.
 • D3-vitamin elősegíti a kalcium-mobilizálást a csontokból.
 • E-vitamin az ellés utáni érzékeny időszakban erősíti az ellenálló-képességet és az immunrendszert.
 • A-vitamin előanyagaként a Beta-Carotin elősegíti a nyálkahártya gyors regenerálódását.

Takarmányozási javaslat: az ellés napján bólusz adagolóval juttasson 2 db BoliSan® CALCIUM-ot a bendőbe, és 2 db-ot 12-18 órával az ellés után. Az ellés első jeleitől az ellés utáni 2. napig alkalmazható. Alkalmazás után 90 percen belül hat.

KONKLÚZIÓ
Összefoglalásként megállapítható, hogy érdemes a BoviFit SC®-t és a BoliSan® CALCIUM-ot minden elléskor alkalmazni. Már akkor megtérül a befektetés, ha 100 tehénből csak egyet mentünk meg, nem beszélve a készítmények további jótékony hatásáról.

Kontér Barnabás,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos tejtermelésre van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legújabb takarmányozási kísérletek eredményeit,

Az egyedülálló Sano tanácsadási koncepció egyesíti a mezőgazdálkodók, a takarmányozási tanácsadók és az állattakarmányozás terén járatos Sano-állatorvosok tapasztalatait, szaktudását. Célunk, hogy hosszú távon optimalizáljuk az állatok egészségét

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott