Fenntarthatóbb és gazdaságosabb állattenyésztés optimális takarmányozással

Az Európai Unióban és mellette az egész világon kiemelt téma a fenntarthatóság. A mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztés rengeteg kritikát kap az emisszió és az állatjóléti kérdések miatt. Nyilván ezek nem alaptalan vádak, ezzel együtt a gazdálkodóknak és az üzemeknek a gazdasági eredményeket is szem előtt kell tartaniuk.

Szabályok és elvárások az EU-ban
Egyre inkább társadalmi elvárás az, hogy „boldog” legyen a jószág és ne legyen bezárva. Akinek több ismerete van az állattartásról, az tudja, hogy az állatok „boldogsága” - ha az állomány optimálisan van tartva és takarmányozva - objektíven mérhető pl. a termelési eredményekben. Manapság minden állatfajban hatalmas genetikai előrehaladás volt megfigyelhető az elmúlt pár évtizedben. A technológiai előrehaladás felgyorsította a genetikai szelekciót. Amennyiben optimális az adott technológiához és a klimatikus viszonyokhoz választott genetika, amelyet megfelelően szolgálunk ki takarmánnyal, javíthatjuk a fajlagos takarmányozási eredményeket, így gazdaságosabb és fenntarthatóbb lehet az állattartás.

Az EU-ban egyre szigorúbbak a szabályok a fenntarthatóság és az állatjólét témakörében. A közelmúltban betiltották a sertéstartásban a cink-oxid terápiás szintű felhasználását, a hozamfokozást és a megelőző jellegű antibiotikum alkalmazását is. Ezek a lépések folyamatosan kihívás elé helyezik a termelőket és a takarmányozási szakembereket.

a modern sertés "működésének" jellemzői és fenntartható takarmányozása
A mai modern sertésfajtákra jellemző a hatalmas emésztőkészülék, a nagyobb étvágy és a mohóság. Így – ami a napi testtömeggyarapodást és a takarmány értékesítést illeti – jobb teljesítményre képesek, ezáltal viszont nagyobb lehet az esélye a bélcsatornát érintő megbetegedéseknek. Ezért sokkal inkább előtérbe kerülnek a kiegészítő termékek, melyek gyakran természetes eredetűek és rendkívül nagy hatékonysággal rendelkeznek. Ilyenek például a Sano Cellusan70®, AcidoSan® és SanoCid® termékek.

A Cellusan70® egy természetes nyersrost koncentrátum, amely elősegíti a jótékony baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, így redukálja a malackori hasmenést és csökkenti az MMA kialakulásának esélyét a kocáknál.

Az AcidoSan® egy természetes sav a víz és a tej savanyítására. Egy folyékony kiegészítő takarmány, amely hangyasavat, propionsavat és lignin-szulfonsavat tartalmaz. Stabilizálja az emésztést, növeli a takarmányfelvételt és javítja a takarmány hasznosulását, továbbá csírátlanítja az ivóvíz rendszert. Ezáltal a termelőegységekben javul az állategészségügyi helyzet és csökken a gyógyszerfelhasználás. Pozitív hatása lehet még étvágyfokozás szempontjából a nyári hőségben.

A SanoCid® egy pormentes mikrogranulátum, amely 65% adszorbeált hangyasavat tartalmaz, így csökkenti a takarmány és a gyomor pH-ját. A csökkent pH az emésztőkészülékben pozitív hatású, mert kevésbé tudnak felszaporodni a betegséget okozó baktériumok. Kedvezőek a tapasztalatok a termékkel kapcsolatban a választás utáni hasmenés megelőzésében, mindössze 0,5%-os dózisban a takarmányhoz keverve.

Gazdasági állataink az elfogyasztott takarmány táplálóanyagainak egy részét hasznosítják, a felesleget pedig ürítik, aminek következményeként tápanyagokban gazdag trágya keletkezik. Az állatok nitrogénürítése fontos része a N-ciklusnak, a túlzott nitrogénterhelés azonban környezeti problémákat okozhat. „A gazdasági állatokkal összefüggő ammóniaemisszió kritikus környezetszennyező tényező. Becslések szerint az Európai Unióban az ammónia- (és nitrogén) emisszió 80-90%-a az állattenyésztéshez köthető. Magyarország esetében ez az érték 70% körüli, melyből a sertés ágazat 21%-ért felelős (LOVAS 2015). Az EU-direktívák az ammónia kibocsátására vonatkozóan folyamatosan szigorodnak”. „Hazánknak 2030-ra 32%-os csökkentést kell elérnie ezen a területen, a 2005-ös bázisévhez képest” (NEC 2016).


A modern genetikák „mohósága” és a nagyobb takarmányfelvétel miatt a fehérjeemésztés nem megfelelő, ezáltal nagyobb a N-ürítés, aminek magasabb a környezetterhelése. A mai modern sertéstenyésztésben elengedhetetlen a többfázisos hizlalás, mind a gazdaságosság, mind a környezeti hatások szempontjából. Ahogy idősödik a jószág, változik aminosav-és az energiaigénye. Ezek mellett a fehérjehordozóknak a legmagasabb a költsége a takarmánykeverékekben. A takarmányozási fázisok számának növelése lehetővé teszi, hogy minél precízebben az állatok táplálóanyag-szükségletéhez lehessen igazítani a takarmányadagokat, különös tekintettel a fehérjeellátásra. Ezáltal a táplálóanyagok hatékonyabban tudnak hasznosulni, vagyis kevesebb nitrogén ürül a szervezetből és alacsonyabb lesz a trágya nitrogéntartalma. Hízósertéseknél az egyfázisú takarmányozásról a kétfázisúra való áttérés például 10 százalékos csökkenést eredményezett a nitrogénürítésben. További fázist beiktatva a hízósertések nitrogénürítése még további 6 százalékkal csökkenthető.

A Sano Agrar Institut szákszendi sertéstelepén olyan precíziós takarmányozási rendszert  építettek ki, amely egy zárt rendszerben sűrített levegővel juttatja el az etetőkbe a takarmányt. A takarmánykeveréstől az etetésig teljesen automatikus a rendszer. Alkalmas lehet arra is, hogy úgy állítsuk be a fázisváltásokat a hízlalás során, hogy a megszokott 3-4 napos átkeverés helyett hosszan elnyújtsuk a takarmányváltást. Ez azt jelenti, hogy minden nap 1%-kal növeljük az új fázist és 1%-kal csökkentjük az előző fázist. Ebben az esetben teljesen kiküszöbölhető a fázisváltásokból eredő probléma és a sertés észre sem veszi a komponensek változását. Ebben az esetben, ahogy napról-napra növekszik a malacunk, igényeinek megfelelően úgy változtatható a takarmány összetétele.

A Sano a fehérjecsökkentés lehetőségére fejlesztette ki a már ismert termékeket, az Aminogold® Forte Valint és a Mastpremix® Forte Valint. Ezekben a készítményekben a szintetikus aminosav hozzáadásával az extrahált szójadara mennyiségét tudjuk csökkenteni a receptúrákban. Ezekkel a premixekkel úgy tudjuk csökkenteni a kész takarmányok nyersfehérje tartalmát, hogy az emészthető aminosav szint nem csökken. Így kevésbé terheljük a sertések emésztőkészülékét és csökkentjük a N-ürítést is.
 

Aminogold® Forte Valin & Mastpremix® Forte Valin
- Vitaminokban gazdag premixek valin aminosav kiegészítéssel hízósertéseknek
Magas takarmányfelvétel
Legjobb napi tömeggyarapodás és takarmányhasznosítás
Kiváló húsminőség
- Kiválóan emészthető ásványi komponensek alacsony savkötő-kapacitással
- Fitáz a foszfor-, kálcium-, aminosav- és nyomelem-ellátottság javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére
- Különleges vitamin- és hatóanyagkombinációk az ellenállóképesség javítására és az anyagcsere támogatására
- Magas aminosavszint és optimális kombináció (valin, lizin, metionin)
- SanAmin® a fehérjeminőség javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére és a kiváló húsrészek eléréséhez
- StabiloSan® a nagy teljesítmény és az erős szív eléréséhez


nemzetközi kitekintés - Közelebb kerülhet a fenntarthatósághoz a sertéságazat
Belgiumban egy sertéstelepen létezik már működő technológia a körforgásos gazdálkodás fenntartható módjára. A telep viszonylag nagy, 1800 kocával termelnek és azok szaporulatát hizlalják.

A betegségek elkerülése miatt saját maguknak állítják elő a spermát egy belső laborral. Az állatjólétre és környezeti fenntarthatóságra helyezik a hangsúlyt. Ez abban nyilvánul meg, hogy a fiaztató termekben leszorítás nélküli rendszerben tartják a kocákat, a malacokat pedig 5 hetes korban választják le, ami a hazai gyakorlatban nem elterjedt. A fiaztatóban ezzel nagyobb lehet a kiesés, de az idősebb malacokkal kevesebb problémával zajlik a választás, így valószínűleg kevesebb a probléma az utónevelőben, mivel az idősebb malacnak már kifejlettebb az emésztőrendszere.

2021-ben biológiai légmosóval kombinált műtrágya visszanyerő rendszert építettek ki. Az istállók levegőjét ezzel a légmosó rendszerrel tisztítják és az ammóniát kimossák belőle. A mosás során a vízben oldódik az ammónia, amit utána kontrollálva lefúvatnak, így egy ökológiai műtrágya jön létre. Ezzel a rendszerrel helyettesítik saját gazdaságuk műtrágya ellátását, ami nagy költségmegtakarítással jár. A felesleget pedig értékesíteni is tudják, plusz bevételi forráshoz segítve az üzemet. (forrás: agrarunio.hu)

Hasonló technológiát tesztelnek egy észak-yorkshire-i sertéstelepen is. Ebben az üzemben a PigProGram keretein belül építették ki az istállókban a zöldammónia kinyerésére szolgáló rendszert, aminek a hidrogénelőállításban is szerepe lehet.

Ezek a projektek környezetbarát útra mozdíthatják el az ágazatot, miközben gazdaságossága nem változik, akár még javulhat is.

Az EU-ban egyre jobban korlátozzák a termelőket a különböző szerek betiltásával. Reméljük, ez nem fordul át abba az irányba, hogy versenyképtelenné válunk a világ többi részéhez képest. Tudomásom szerint még nagyon sok országban használhatnak olyan vegyszereket és hozamfokozókat a termelők, ami nálunk már nem engedélyezett és ezzel versenyelőnyben vannak hozzánk képest.

Egy biztos, az állattartók folyamatos kihívások elé lesznek állítva a jövőben is, amelyekre a Sano folyamatosan innovatív megoldásokat nyújt és szaktanácsadói hálózatán keresztül segíti a gazdaságokat.

Beck Tamás
sertés szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A hazánkba bekerült és egyre elterjedtebb hibrid sertések (Topigs, Danbred, Hypor stb.) megkövetelik a takarmány- és premixgyártó vállalatoktól, hogy a fejlődéssel lépést tartsanak.Ezek a hibrid sertések jelentősen több takarmányt vesznek fel a

A sertés takarmányozásban a fehérje (aminosav) pótlás sarkalatos kérdés minden korcsoport számára. Ez a kérdés az elmúlt évben a kiszámíthatatlan fehérjeforrások piacán még fontosabb lett. Kiemelném az extrahált szójadarát, mivel a szója ára az

A haszonállat takarmányozásban minden bizonnyal a leginkább használatos komponensek a savak és azok sói. Felhasználásra kerülnek a takarmány tartósításában, a takarmány stabilizálásában, az ivóvíz pH beállításánál, az emésztés optimalizálásában,

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos malacelőállításra van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legfrissebb takarmányozási és fiziológiai

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos sertéshizlalásra van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legfrissebb takarmányozási és fiziológiai

Hogyan, mikor és miért kell emelni a takarmány mennyiséget? Mit kell figyelembe venni a takarmányozás tervezésekor? Első kézből származó tapasztalatok és válaszok Can Ballau-tól, az olasz termelőtől, aki közel 39 malacot választ kocánként évente.