A gazdaságos broiler nevelés nem szerencse kérdése

A broiler nevelés a többi állatfaj tartásához képest, egy rendkívül gyors és rövid idő alatt lezajló folyamat. 6-7 hét alatt lezajlik, és ezalatt a rövid idő alatt nem szabad hibát elkövetni, mert nincs idő azokat kijavítani. Nagy veszteséget tud okozni, ha valami probléma felmerül. Nem beszélve arról, hogy ez kockáztatja a jövedelmezőséget, így könnyen ráfizetésbe fordulhat a dolog. Tehát nem lehet az események után kullogni, hanem jól megtervezett szisztéma szerint kell dolgozni. Tudomásul kell venni a broiler csirkék élettani sajátosságait és igényeit.

Létezik egy varázsszó, a spórolás. Ha csak matematikai alapon gondolkodunk, a spórolásnak pozitív kicsengése van. Ez alatt azt értjük, hogy a meglévő anyagi javakkal, jó beosztással, nem pazarló módon gazdálkodunk, hogy minél tovább kitartson. Ez így nagyon helyes gondolat.

A broiler csirke nevelésénél ez úgy tud megvalósulni, ha minden költséggel számolunk, és azt megtervezzük. Tudomásul vesszük azok szükségességét és kihagyhatatlanságát. Mert ha egyes dolgok kimaradnak, akkor könnyen lehet, hogy emelkedni fognak a költségek, amivel korábban nem számoltunk. Erre szokták mondani, hogy nincs szerencsénk.

Broilercsirke nevelés során érdemes betartani a következő irányelveket.

CSIRKÉK FOGADÁSA
Napos csibéket alaposan kifertőtlenített, s legalább három hétig pihentetett ólba célszerű fogadni. A terem hőmérséklete 36 fokos legyen. Ez a berendezési tárgyakra, valamint az alomra is vonatkozik, s nem csak a levegő hőmérsékletére.

TAKARMÁNYOZÁS
Háromfázisú takarmányozás esetén indító, nevelő és befejező tápot etetünk. A Sano az indító és nevelő fázisban a 3,5%-os Broiler Premix®-et, a befejező fázisban pedig a 3%-os Poultry Premix®-et javasolja. Ezek a termékek új fejlesztések, de a korábbi termékváltozatokkal egyetemben már bizonyítottak több éves alkalmazásuk során.

Ezek a termékek nem tartalmaznak kokcidiosztatikumokat, mivel állatorvosi feladat meghatározni, hogy az adott telepen milyen gyógyszer alkalmazása szükséges. A premixek rostbontó enzimet tartalmaznak, amelyek segítik a takarmány emészthetőségét, illetve a kalászos gabonák nagyobb százalékban történő etetését. Kiemelném, hogy a megemelt aminosav szintek maximálisan kielégítik a broilerek igényét úgy, hogy nem szükséges emelni a tápok fehérje tartalmát. Ugyanis a baromfi takarmányozás gyenge pontja az energia. A fehérjék emésztése energia igényes folyamat, így az indító táp fehérje szintje 21 % körül mozoghat, míg a lyzin szint eléri az 1,4 %-ot!

Az energia bevitele nem csupán pénzkérdés, hanem technikai probléma. A dercés takarmányokba keverhető olaj mennyisége 4,5%. Az ennél magasabb mennyiség bevitele esetén csomósodhat, összetapad a takarmány, s ez problémát okoz, az etető berendezésben, mert letapadhat és nem tudja azt továbbítani. Könnyebben megoldható a takarmány energia tartalmának növelése azokban a keverőüzemekben, ahol a takarmányba kevert olaj mennyiségén felül a granulátumra is tudnak olajat permetezni. Viszont sok olyan üzem van, ahol, nem rendelkeznek ilyen berendezéssel. Nem beszélve arról, hogy az olajok sem olcsó alapanyagok. Így még nagyobb jelentősége van a magas aminosav szintnek.

A dolog lényege az energia és a fehérje kapcsolatában rejlik. A gazdaságosság fontos pillére e kettő dolog helyes arányának betartása. A kollégák a receptúra készítésekor ezt az arányt mindig figyelembe veszik. Ha az energiához képest sok a fehérje, akkor az energia jelentős része felesleges fehérje feldolgozására megy el, ami nem segíti a madár fejlődését.

A következő fontos tulajdonsága ezeknek a premixeknek a vitamin tartalom. A jelentősen megnövelt D-vitamin szint jelentősége az egyéb élettani folyamatok mellett az, hogy a kalcium beépülésében nagy szerepe van, ami a gyors növekedés miatt nagyon fontos a broiler nevelésben.

Nem kevésbé fontos az E-vitamin szerepe, ami szintén emelésre került. Ez többek között segíti a szívizom működését, az infarktusos elhullás visszaszorításában is fontos szerepet játszik. Ezen kívül az állatok kevésbé zsírosodnak el.

TARTÁSTECHNOLÓGIA
A takarmány jelentős részét képviseli a költségeknek. Nem mindegy annak minősége és összetétele. Azonban vannak más szempontok is, amit érdemes szem előtt tartani, mint például a telepítési sűrűség, ami szintén jelentősen kihatással van a gazdaságos termelésre. Itt érvényes az a mondás, hogy aki sokat markol keveset fog. Az a tapasztalat, hogy több bevétel reményében, hajlamosak több csibét telepíteni, mint amennyit szabadna. Az ajánlott telepítési sűrűség 14 db állat négyzetméterenként, a három kilógrammos súly elérésekor. Ezt jelentősen túllépik, sok esetben eléri a húsz darabot. Korábban a vágóhidak a 2-2,5 kg-os csirkéket keresték. Manapság már a 3 kg-osra van kereslet, így könnyen zsúfoltság alakulhat ki a nevelési időszak végére.

A túl sűrű állomány esetén az állatok komfort érzete romlik, s ez kihatással van a gazdaságosságra. Az állatok nehezen tudnak egymástól mozogni, az alom nem tud szellőzni, nedves marad, növekedik a fertőzés veszély, romlik a fajlagos takarmány hasznosulás és emelkedik a selejtes példányok száma, illetve az elhullás is gyakoribb. Ennek azért van nagy jelentősége, mert sok esetben a gazdák rászánják magukat a befektetésre, mindent meg akarnak adni az állománynak, de például a rosszul megválasztott állomány sűrűség miatt mégsem sikeres a gazdálkodásuk.

Összességében a broiler nevelés nem szerencse kérdése a fenti irányelvek betartásával. Sano partnereként Ön is sikeres lehet, keressen minket bizalommal!

Kristó Sándor,
baromfi szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

Az egyedülálló Sano tanácsadási koncepció egyesíti a mezőgazdálkodók, a takarmányozási tanácsadók és az állattakarmányozás terén járatos Sano-állatorvosok tapasztalatait, szaktudását. Célunk, hogy hosszú távon optimalizáljuk az állatok egészségét

Alapítása óta a Sano egyértelmű startégiát követ: szakemberek magas szintű tanácsadást végeznek mezőgazdasági üzemek részére.A szarvasmarhák és sertések megbetegedésének 80 %-a még mindig a rossz takarmányozásra vezethető vissza, amelynek