A gazdaságos tojástermelés alapjai

A gazdaságos takarmányozás alatt befektetést értek, ami komoly költségtényező. Ezért nem mindegy, hogy megtérül-e. Sok esetben a helytelenül megválasztott takarmány első látásra bizakodással tölt el az olcsósága miatt. Ha nincs tisztában a gazda az elvárásokkal, akkor könnyen csalódás érheti.

A gazdák körében elterjedt igény, hogy olcsó alapanyagból, a lehető legmagasabb termelést, lehetőleg minél hosszabb ideig produkálják a madarak. Itt elsősorban a melléktermékek etetésére gondolok, melyek matematikailag csábító számokat mutatnak, de nem biztos, hogy a gazdaságosság felé visznek bennünket. Ez a szemlélet érthető, s nem is ítélek el ezért senkit.
Elterjedt nézet, hogy minél több féle alapanyagot etetünk, azzal jobban ki tudjuk elégíteni az állatok igényeit. Nem osztom ezt a véleményt, ugyanis minél több alapanyagot használunk, annál több a kockázati tényező. A tojástermelés során tökéletesen megfelelő takarmány a szója, kukorica, olajok, takarmánymész, granulálás esetén búza, esetleg lucernaliszt, s természetesen a premix.

A célom az, hogy rávilágítsak néhány szempontra, törvényszerűségre, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A gazdaságos tojástermelés ott kezdődik, hogy egészséges állományt nevelünk, vagy vásárolunk. Vegyünk számba néhány meglepő adatot, ami rávilágít arra a meglepő teljesítményre és igénybevételre, amivel a tojótyúkoknak szembesülni kell, s természetesen, a takarmányozásnak ki kell tudni elégíteni a fellépő igényeket.

A termelés várható ideje:

 • Az első tojás megtojásának ideje 140. napon várható
 • Az 5%-os tojástermelés ideje 150. nap
 • Az 50 %-os termelés ideje 168. nap
 • A csúcs termelés ideje 210. nap

FONTOS TUDNIVALÓK
Az árutojást termelő állomány a testtömegének 8 szorosát produkálja tojástömegben. Ez idő alatt az állat a testtömegét 1/3-al növeli és a testtömegének 20 szorosát fogyasztja el takarmányból. Az élete során állandó vedléssel, illetve a tollazat folyamatos pótlásával kell számolnunk.

Az életfenntartáshoz szükséges takarmányadag 11,5 MJ energia tartalommal:

 • 1,40 kg testtömeg esetén   57 g azaz  0,65 MJ/nap
 • 1,80 kg testtömeg esetén  71 g azaz   0,85 MJ/nap
 • 2,3 kg testtömeg esetén  84 g azaz     1,00 MJ/ nap

Ezeket az adatokat jelentősen befolyásolja a környezeti hőmérséklet:

 

10 C°

26 C°

Kistestű

1 MJ/nap

0,72 MJ/nap

Közepes testű

1,05 MJ/nap

0,78 MJ/nap

 

A TOJÁSTERMELÉSHEZ SZÜKSÉGES ENERGIA
Egy tojás termeléséhez 0,5-0,53 MJ energia szükséges, tehát az életfenntartáshoz és a tojástermeléshez összesen 1,25-1,35 MJ energiára van szükség. Vagyis a tojó takarmány energia tartalmának 11,5-12 MJ-nak kell lennie.

Fehérjeigény a csúcstermelés időszakában 17,5-18,5 %, a termelési időszak második felében 16-17%. Természetesen figyelembe kell venni a termelési mutatókat. Ha már a fehérjéknél tartunk tegyünk említést a fehérjék építőköveiről, az aminosavakról. Pontosabban azok arányairól: lizin 0,64%, metionin 0,32 %, metionin + cisztin 0,55 %, triptofan 0,14 %. Ezek minimum értékek.

A Sano receptúrákban ez a következőképpen alakul:

 • Tojó 1-es takarmány: lizin 0,91%, metionon 0,36%, metionin + cisztin 0,68%, triptofan 0,19%
 • Tojó 2-es takarmány: lizin 0,86%, metionin 0,35%, metionin + cisztin 0,65%, triptofan 0,18 %

Metionin igény alakulása a termelési hetek tükrében:

 • A termelés 1-20. hetében   385 mg/nap
 • A termelés 21-40. hetében 360 mg/nap
 • A termelés 41. hete után     350 mg/nap

Miután számba vettük az energia-szükségletet, a fehérjeigényt, s azok alkotó elemeit, az aminosavakat - s hogy még tisztább képünk legyen egy jó takarmányról - ezt ki tudjuk fejezni egy viszonyszámmal, ami a fehérje - energia arányra utal.
Sok esetben a felületes szemlélő csak a fehérje szintekre koncentrál, pedig ez nem elég. Ezt a viszonyszámot úgy kapjuk meg, hogy a takarmány energiáját kJ-ban kifejezve elosztjuk a fehérje százalékkal.
Tehát a takarmányunk (12,0 MJ) azaz, 12000 kJ : 18,0 % nyersfehérje tartalommal az = 666.

A kívánatos energia fehérje arányok az alábbiak:
80 % és fölötti termelés esetén          653 - 783
70-80 % termelés között                   687 - 827
70 % termelés alatt                            718 - 870

Ez a viszonyszám meghatározó, hiszen ha ez megfelelő, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az energia megfelelő arányban van a fehérje szinttel. Probléma a felesleges fehérjével lehet, mert azt könnyű túladagolni, s feleslegesen emeli a költségeket, valamint feleslegesen von el plusz energiát. A tojótyúkoknál azért is fontos ezt figyelemmel kísérni, mert hajlamosak az elhízásra, ami tojócső előreeséshez, illetve tojócső repedéshez vezet, ami komoly veszteséget tud okozni.

Itt szeretném felhívni a figyelmet a heti próbamérés szükségességére. Sajnos ezt a gyakorlatban elhanyagolják, pedig ugyanazon ketrec madarainak rendszeres heti mérése támpontot adhat a testtömeg gyarapodásáról.

TAKARMÁNYFELVÉTELT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
A fentiekben leírtak a tojótyúkok igényeit taglalta, ami optimális körülmények között szükséges a termeléshez. Azonban a takarmányfelvételt még nagyon sok körülmény befolyásolja, amit a takarmány tápanyag tartalmával korrigálni lehet, illetve szükséges is.

Kiemelt befolyásoló tényezők:

 • Az állatok testtömege
 • A környezet és az istálló hőmérséklete
 • Az állatok mozgása
 • A tojástermelés szintje
 • Az állatok kora
 • Természetes, és kényszerű tollvesztés
 • A takarmányozás technikája
 • Az állományt érő stresszhatások

Célszerű folyamatosan figyelni a vízfogyasztást és a takarmányfelvételt, mert például a hőmérséklet emelkedésével csökken a takarmányfelvétel, és emelkedik a vízfelvétel. Ha csökken a takarmányfelvétel, akkor nem jut elég tápanyag a tojástermelésre, s ez termeléscsökkenéshez vezet. Értelemszerűen a takarmány tápanyagtartalmát korrigálni kell a csökkent takarmányfelvételhez, hogy a madár hozzájusson a tojástermeléshez szükséges tápanyaghoz.

A mennyiségi szempontokon túl minőségi kritériumoknak is meg kell felelni. Itt gondolok a tojás méretére, a tojáshéj- és tojássárgája színére. Hazánkban elsősorban a barna héjú tojások a kedveltek, ennek megfelelően azok a fajták terjedtek el. Tojássárgája esetén a narancssárga színű a legkedveltebb, ami a Roche színskálán (1-15) a 13-ast jelenti. Ennek megfelelően fejlesztette ki a Sano a BigEgg® 1,25%-os premixet.

A fentiekben leírtak képet adnak arról, hogy a Sano milyen szempontok alapján állítja össze a tojótyúkok takarmányait. Természetesen ez a szemlélet általános érvényű és hasonló körültekintés érvényesül minden állatfaj esetében. Ezek nagyon fontosak, hogy reális kép alakuljon ki az ár érték arány helyes megítélésében.

Győződjön meg a BigEgg® 1,25%-os premix hatékonyságáról saját állományában. Kérje Sano szaktanácsadója segítségét a sikeres tojás-termeléshez.

Kristó Sándor
baromfi szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

A Sano az Ön társa a korszerű takarmányozással kapcsolatos egészséges gyarapodásban. Együtt állunk alapvető és mélyreható mezőgazdasági változások előtt. A Sano a gazdálkodóknak, kereskedőknek, állatorvosoknak és partnereknek egész 40 éves

A Sano célkitűzése nem pusztán az, hogy értékesítse a termékeit, hanem partnerként segítse a gazdákat a gazdaságos termelésben. Számunkra fontos, hogy partnereink sikeresek legyenek a munkájukban. Egy üzleti kapcsolat hosszútávon csak úgy tud