Gőzerővel épül a Sano Agrar Institut sertéstelepe

A Sano Agrar Institut a Komárom-Esztergom megyei Szákszenden, egy 6 hektáros egykori TSZ telep helyén építi fel az új, 1.150 kocás mintagazdaságát, ahol kiemelkedő szerepet kap a digitális rendszereken alapuló modern állattartás és takarmányozás. Fő profilunk a malac előállítás és értékesítés lesz magyarországi partnereink részére. Kísérleti hizlaldánkban a takarmányozási finomhangolásokat tudjuk megvalósítani.

A tömbösített komplexum 6 istállóból áll: csoportos kocaszállás, vemhesítő, fiaztató, battéria, kísérleti hizlalda, karantén istálló. Ezekhez csatlakozik a kutatásokat támogató takarmánykeverő és irodaház. Az épületrendszer különlegessége, hogy a látogatók egy folyosórendszeren keresztül bejárhatják az istállókat, betekintést nyerve a telep működésébe, munkafolyamataiba, anélkül, hogy az állománnyal közvetlenül érintkeznének.
 

TECHNOLÓGIA

Trágyakezelés
A trágyakezelés lagúnás rendszerrel történik, amelynél lehetséges az ürítés előtt egy külön erre a célra kialakított csőrendszeren keresztül átöblíteni a lagúnákat. Az átöblítést kezelői jelzésre indítja és állítja le a vezérlő rendszer. A trágyaaknákból a hígtrágya egy központi átemelőn keresztül a telep északkeleti részén kialakított, 2 db 5.000 m³-es beton tárolóba kerül. Az épülethez tartozó aknák ürítését szintjelzés alapján a felügyeleti rendszer automatikusan végzi el.

Légtechnika és hűtés
Az istállók kényszer szellőztetéssel működnek, ezért a homlokzatukon egy-egy hűtőtorony helyezkedik el, amelyek csepegtetős hűtőrendszerrel vannak felszerelve. A nyári üzemmódban a friss levegő egy zsalurendszer szabályozásával, hűtőtornyokon keresztül, téli üzemmódban pedig a tető alatti légbeejtőkön keresztül érkezik a központi folyosóra, mely egyben a friss levegő csatornája. A beszívott levegő a központi folyosón keresztül jut be a termek szellőző csatornáiba. A szellőztetési program a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, ammónia- és CO2 szintjét detektálja, ez alapján történik a használt levegő elszívásának szabályozása. A rendszer működése online követhető és szükség esetén automatikuans riasztja a személyzetet.

Takarmányozás
A takarmányozás in-line rendszerben, előre megadott receptúrák és etetési program keretében valósul meg. A keverőüzem az előkészített komponensekből a megadott idő és mennyiségi paraméterek alapján adagolja egy pneumatikus szállítórendszeren keresztül az egyes etetőkhöz a takarmányt, ha kell, nedvesített formában is.  Szükség szerint minden állatot egyedileg tudunk takarmányozni. Az etetők szenzorai követik a kiadagolt takarmány fogyását. Amennyiben takarmány marad az etetőkben, visszajelzést adnak a kezelőszemélyzetnek, akik ellenőrzik az etetőket. A program segítségével kiértékelhető és elemezhető az egyes állatok takarmányfelvétele, mely alapján optimalizálható a takarmányozási norma.
 

MEGVALÓSÍTÁS

A régi istállók elbontása után az építkezés első üteme 2020. szeptember 16-án kezdődött egy ünnepélyes alapkőletétellel, amit a kocaszállás, a vemhesítő és a fiaztató építési munkái követtek. A második ütem 2021 júliusban indult meg a battéria, a kísérleti hizlalda és a karantén istálló alapozásával.

Jelenleg 3 istálló szerkezetkész állapotban van és ezzel párhuzamosan a technológiai szerelések is elkezdődtek. Várhatóan ez év végére az első ütem épületei készen lesznek az üzemi tesztekre. 2022 őszén kívánjuk betelepíteni magas állategészségügyi státuszú SPF+ állománnyal a telepünket. A genetikai előrehaladás érdekében folyamatos tenyészsüldő vásárlásról döntöttünk.

Varga Tamás
sertéstenyésztési ágazatvezető
Sano Agrar Institut

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos malacelőállításra van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legfrissebb takarmányozási és fiziológiai

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos sertéshizlalásra van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legfrissebb takarmányozási és fiziológiai

A Protamino Premium® a Sano egyik legsikeresebb sláger terméke, ami évek óta zászlóvivő hízókoncentrátum a kis- és középüzemi szektorban. Az utóbbi években a nagyüzemi partnerek körében is elterjedt és bizonyította létjogosultságát a