Hízó takarmányok fehérjetartalmának csökkentése

A sertéshizlalásban a modern hibridek (Topigs, DanBred és egyéb Duroc vonalak) megjelenésével a takarmányozást is újra kellett értékelni. Ezek az állatok a genetikai előrehaladás során egyre étkesebbek lettek, egyre több lett a napi takarmányfelvétel.

A hizlaláshoz szükséges takarmány elfogyasztásához ma már nem 110-120 nap kell, hanem gyakran a 80-95 nap is elegendő a hizlalás végsúlyától függően. Ebből következik, hogy az állatok az egy évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnő 1.000 g napi testtömeg-gyarapodást szinte kivétel nélkül teljesítik megfelelő elhelyezés és takarmányozás mellett.

Ezzel az extrém teljesítménnyel az emésztőrendszer nem minden esetben tud lépést tartani. Sokszor találkozunk különböző emésztőszervi problémával, ami nem minden esetben fertőzés eredetű, mind inkább a túlzott takarmányfelvétel és a nem megfelelő emésztés eredménye. A megnövekedett napi takarmányfelvétel miatt a hagyományos fehérjeellátás mellett növekszik az emésztetlen fehérje tovább haladása a gyomorból és a vékonybélből a vastagbélbe. Itt a fehérje bontása már bakteriális úton történik, amelynek hatására a bélflóra összetétele kedvezőtlenül változik meg. Eredménye nem fertőzés eredetű hasmenés lesz. Fontos még a nyersrost szerepe is a megfelelő bélperisztaltika kialakításában, a takarmányfelvétel korlátozásában, illetve a túlzott energiafelvétel elkerülésében.

Az elmúlt évek eredményei alapján kijelenthetem, hogy a mai modern hibrideknek alacsonyabb fehérjetartalmú, de szintetikus aminosavval megfelelően kiegészített takarmány szükséges. Ezen kívül a takarmány nyersrost tartalmát is a korábban megszokott értékekhez képest 1-1,5 %-kal meg lehet emelni úgy, hogy a naturális mutatók (napi tömeggyarapodás, takarmány értékesítés) nem romlanak.

Ezen információk alapján a Sano is megalkotta a különböző emelt aminosav tartalmú premixeit (1. táblázat), melyek megfelelően kiválasztva bármelyik genetikánál alkalmazhatók a fehérje forrástól (minőségétől és beszerzési árától) függően.

1. táblázat: Magas aminosav tartalmú premixek


Az 1. táblázatból látható, hogy ha a lizin szintet növeljük a premixekben, akkor egyre több egyéb aminosav kiegészítés kell a megfelelő lizin : aminosav arány betartása miatt. Ezeket a premixeinket leginkább extrahált szójafehérje bázishoz igazítottuk.

VITAMINOKBAN GAZDAG PREMIXEK VALIN AMINOSAV KIEGÉSZÍTÉSSEL HÍZÓSERTÉSEKNEK
  • Magas takarmányfelvétel
  • Legjobb napi tömeggyarapodás és takarmányhasznosítás
  • Kiváló húsrészek aránya
  • Kiváló húsminőség
  • Kiválóan emészthető ásványi komponensek alacsony savkötő-kapacitással
  • Fitáz a foszfor-, kálcium-, aminosav- és nyomelem-ellátottság javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére
  • Különleges vitamin- és hatóanyagkombinációk az ellenállóképesség javítására és az anyagcsere támogatására
  • Magas aminosavszint és optimális kombináció (valin, lizin, metionin)
  • SanAmin® a fehérjeminőség javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére és a kiváló húsrészek eléréséhez
  • StabiloSan® a nagy teljesítmény és az erős szív eléréséhez


A 2. táblázat példareceptjeiből látható, hogy hízó 1 fázisban a 14-15 %, míg a hízó 2 fázisban a 14 % alatti nyersfehérje is elegendő az állatoknak. Nagyon fontos a 4 %-ot közelítő vagy meg is haladó nyersrost tartalom.

2. táblázat: Alkalmazott receptúra példák

A változó és egyre magasabb szinten termelő genetikákhoz mind a termelőknek, mind a takarmányozási szakembereknek és vállalatoknak folyamatosan alkalmazkodni kell. A régi szemlélettel ‒ ahol csak a fehérje szintet nézték ‒ fel kell hagyni. 

Bízzanak a takarmányozási szaktanácsadókban, hiszen ők mind az állatoknál, mind a gazdáknál a legjobb eredményt kívánják elérni.

Ferentzi Gergely
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország