Így válasszon silótartósítószert!

A konzerválószerek piacán különböző típusú termék közül válogathatnak a gazdák. A megalapozott vásárlási döntéshez érdemes ismerni a baktériumokat, hatásaikat, felhasználási módjukat, illetve számolni kell a telepképző egységek számával, az adagolási mennyiséggel és az árral.

A silókészítés egy rendkívül összetett és soktényezős folyamat, aminek egy kisebb részét képezi a hozzáadott konzerválószer. Elsősorban a takarmánynövény fajtája, minősége, a silókészítés módja, szakszerűsége és a technikai feltételek határozzák meg a későbbi takarmány minőségét. A megfelelő tartósítószerrel tökéletesíteni tudjuk a munkánkat és az eredményeinket. Az ilyen hozzáadott apróságokkal lehet extra teljesítményt elérni.

Kémiai vs biológiai silózóanyag
Adaglékanyag hozzáadásával alapvetően kétféle módon befolyásolhatjuk az erjedést: biológiai és kémiai úton. A biológiai tartósítószerek a tejsavtermelő baktériumok működését javítják, míg a kémiai silózóanyagok megszűntetik a káros mikroba működést.

Heterofermentatív vs homofermentatív baktérium
A takarmányok erjesztéssel történő tartósítása során végbemenő biológia és kémiai folyamatokat a tejsavtermelő baktériumok okozzák. Ezeket a baktériumokat erjedési termékeik alapján homofermentatív és heterofermentatív csoportba sorolják. Alapvető különbség, hogy a homofermentatív baktériumok csak tejsavat állítanak elő, míg a heterofermentatívok a tejsavat, ecetsavat és széndioxidot is termelnek.

A homofermentatív tejsavtermelő baktériumokkal szemben állított legfontosabb követelmények:

  • Minél többféle szénhidrátot tudjanak erjeszteni
  • Gyorsan szaporodjanak
  • Ellenállók legyenek a savakkal szemben
  • Széles hőmérsékleti tartományban legyenek képesek fermentálni

Ezeket együtt egyetlen baktériumtörzs sem képes biztosítani, ezért fontos, hogy minél több különböző típusú telepképző egységet tartalmazzon a tartósítószer, nagy mennyiségben. Így a tudatosan társított baktériumtörzsek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásaikat a különböző hőmérsékleti tartományokban.

A heterofermentatív baktériumok által termelt savak csökkentik le a siló kémhatását olyan szintre, amelyen csak a tejsavbaktériumok képesek működni.

Káliumszorbát az utómelegedés ellen
A siló megbontásakor akarva-akaratlanul elindul az utómelegedés, mivel a takarmány levegővel érintkezik. Ha nem silómarót használunk a kitermeléshez a levegő nem csak a vágófelületen, hanem mélyebbre, a szilázsba is behatolhat. Ekkor kezdi el kifejteni hatását a káliumszorbát: pusztítja a silómelegedésért és utóerjedésért felelős baktériumokat, toxinokat, élesztőket és penészgombákat.

Felhasználási mód
Lényeges kérdés a tartósításban, hogy a gazda mennyi vízzel képes dolgozni. Kevés vízzel történő tartósításnál csak biológiai silózót érdemes használni. Viszont, ha tud sok vízzel is dolgozni érdemesebb a kémiai tartósítószert választani. Gyakran kombinálják a biológiai és kémiai silózóanyagokat a hatékonyabb erjesztés érdekében.

Sano silózási koncepció: minden felhasználási területre a megfelelő silózóanyagot

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Minél jobb az alaptakarmány silózása, annál jobb a takarmányozási értéke. A jobb takarmányozási érték számos előny nyújt a gazda számára az állategészségügyben és termelési adatokban. A silózó anyagok hatékony segítők a legjobb szilázsminőség

A Shredlage silózási technológia foglalkoztatja a mezőgazdasági szakemberek többségét a legtöbb állattenyésztő országban, köztük Magyarországon is. Sok tévhit és kérdés merül fel nap mint nap erről a technológiáról, ezért igyekeztünk

A silókukorica a legjelentősebb tömegtakarmány növényünk, ez adja a legtöbb energiát tejelő teheneink részére. A tömegtakarmányféleségek közül ez termeszthető a legolcsóbban, valamint kiválóan és viszonylag hosszú ideig tartósítható silózással,