Így válasszon silótartósítószert!
A konzerválószerek piacán különböző típusú termék közül válogathatnak a gazdák. A megalapozott vásárlási döntéshez érdemes ismerni a baktériumokat, hatásaikat, felhasználási módjukat, illetve számolni kell a telepképző egységek számával, az adagolási mennyiséggel és az árral.
A silókészítés egy rendkívül összetett és soktényezős folyamat, aminek egy kisebb részét képezi a hozzáadott konzerválószer. Elsősorban a takarmánynövény fajtája, minősége, a silókészítés módja, szakszerűsége és a technikai feltételek határozzák meg a későbbi takarmány minőségét. A megfelelő tartósítószerrel tökéletesíteni tudjuk a munkánkat és az eredményeinket. Az ilyen hozzáadott apróságokkal lehet extra teljesítményt elérni.
Kémiai vs biológiai silózóanyag
Adaglékanyag hozzáadásával alapvetően kétféle módon befolyásolhatjuk az erjedést: biológiai és kémiai úton. A biológiai tartósítószerek a tejsavtermelő baktériumok működését javítják, míg a kémiai silózóanyagok megszűntetik a káros mikroba működést.
Heterofermentatív vs homofermentatív baktérium
A takarmányok erjesztéssel történő tartósítása során végbemenő biológia és kémiai folyamatokat a tejsavtermelő baktériumok okozzák. Ezeket a baktériumokat erjedési termékeik alapján homofermentatív és heterofermentatív csoportba sorolják. Alapvető különbség, hogy a homofermentatív baktériumok csak tejsavat állítanak elő, míg a heterofermentatívok a tejsavat, ecetsavat és széndioxidot is termelnek.
A homofermentatív tejsavtermelő baktériumokkal szemben állított legfontosabb követelmények:
- Minél többféle szénhidrátot tudjanak erjeszteni
- Gyorsan szaporodjanak
- Ellenállók legyenek a savakkal szemben
- Széles hőmérsékleti tartományban legyenek képesek fermentálni
Ezeket együtt egyetlen baktériumtörzs sem képes biztosítani, ezért fontos, hogy minél több különböző típusú telepképző egységet tartalmazzon a tartósítószer, nagy mennyiségben. Így a tudatosan társított baktériumtörzsek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásaikat a különböző hőmérsékleti tartományokban.
A heterofermentatív baktériumok által termelt savak csökkentik le a siló kémhatását olyan szintre, amelyen csak a tejsavbaktériumok képesek működni.
Káliumszorbát az utómelegedés ellen
A siló megbontásakor akarva-akaratlanul elindul az utómelegedés, mivel a takarmány levegővel érintkezik. Ha nem silómarót használunk a kitermeléshez a levegő nem csak a vágófelületen, hanem mélyebbre, a szilázsba is behatolhat. Ekkor kezdi el kifejteni hatását a káliumszorbát: pusztítja a silómelegedésért és utóerjedésért felelős baktériumokat, toxinokat, élesztőket és penészgombákat.
Felhasználási mód
Lényeges kérdés a tartósításban, hogy a gazda mennyi vízzel képes dolgozni. Kevés vízzel történő tartósításnál csak biológiai silózót érdemes használni. Viszont, ha tud sok vízzel is dolgozni érdemesebb a kémiai tartósítószert választani. Gyakran kombinálják a biológiai és kémiai silózóanyagokat a hatékonyabb erjesztés érdekében.
Sano silózási koncepció: minden felhasználási területre a megfelelő silózóanyagot