Kerekegyházi tojástermelő családi vállalkozás

Botos és Társa Kft.

A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA
A kerekegyházi Botos és Társa Kft. tulajdonosai, Botos Benedek és felesége mintegy 25 éve foglalkoznak tojástermeléssel. 18 éve saját maguk nevelik az állományt napos kortól kezdve. Induláskor 2.000 madaruk volt, majd a próba időszak után 9.000 db-ra növelték az állomány létszámát. A 2010-es évtől szigorítások léptek életbe: az uniós jogszabályok csökkentették a ketrecben tartható madarak számát. 550 négyzetcentiméterben határozták meg egy madár férőhelyét, ezért le kellet csökkenteni a létszámot 7.000 db-ra. 2012-től az uniós szabályozás tovább szigorodott: a férőhely mérete 750 négyzetcentiméterre növekedett, a ketreceket is át kellett alakítani, így az állomány méretét 4.000 db-ra kellett csökkenteni. A ketrecek átalakítása és az új ketrecek beszerzése jelentős terhet rótt a vállalkozásra, sok kiadással terhelte. A létszám csökkenésével párhuzamosan nagymértékben csökkent az árbevétel és így a jövedelmezőség is.

Nem áll könnyű időszak a családi vállalkozás mögött. Az állatjóléti intézkedések mellett szigorodtak az állategészségügyi előírások is: ilyen például a folyamatos szalmonella vizsgálat. Ezzel párhuzamosan életbe lépett a tojásjelölés, amit üdvözölt a vállalkozás, hiszen ez egyaránt biztonságot jelent a termelő és a fogyasztó számára is. Viszont ennek megvalósítása plusz kiadást jelentett, ami nem érvényesült a tojás árában. A sok év alatt többször volt jó és nehéz időszak is az életükben. A piac nem egyenletes, a tojás értékesítés nem könnyű: hol csökkent a kereslet, hol a tojás ára lett rendkívül alacsony. Előfordult, hogy az előírások nehezítették az életüket, vagy adott esetben a baromfi influenza veszélye nehezítette a normál működést.

TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGI PROBLÉMÁKRA NYÚJTOTT MEGOLDÁST A SANO
Botos Benedekék 2 éve vannak kapcsolatban a Sano-val, a BigEgg® tojópremixet etetik a madarakkal. Már régóta fontolgatták, hogy kipróbálják, de hűséges emberek, s így nehezen szánták rá magukat a váltásra. Ebben sokat segített, hogy egy ismerősüknél saját szemükkel is meggyőződtek a termék megbízhatóságáról, illetve az általa nyújtott minőségről. Ekkor a Sano-ban és a BigEgg®-ben találták meg az akkor jelentkező termelési és minőségi problémájukra a megoldást. Kipróbálták a terméket, s rövid időn belül megszűnt a probléma. Helyre jött a tojáshéj minősége és megfelelő szintre nőtt a termelés. További gazdasági előnyökkel is járt a váltás, mivel a BigEgg® ára alacsonyabb, mint a korábban használt premixé. Amíg nem volt problémájuk a kedvezőbb ár önmagában nem motiválta őket a váltásra, mert féltek, hogy az „olcsóbb húsnak hígabb lehet a leve”.

BIG EGG 1,25®
Ásványi takarmány tojótyúkoknak
 • Fitáz, foszfor a jobb értékesítéséért
 • Kálcium, aminosavak, nyomelemek
 • Metionin növeli a takarmány fehérjeforrását és javítja a teljesítményt
 • E-vitamin és szelén javítja az immunrendszert
 • Biotin az egészséges bőrért és szép tollazatért
 • A speciális kiegészítők kombinációja teszi a tojássárgáját élénk színűvé
 • Aromaanyagok támogatják a jobb takarmányfelvételt 
 • B-vitamin komplex támogatja a fehérje- és energia-anyagcserét
 • Ásványianyagok és nyomelemek speciális kombinációja a stabil tojáshéjért

 

EREDMÉNYEK
A termelési szint csúcsa 95%-os volt, de most is stabilan hozzák a 90-91 %-os szintet a 9 hónapja termelésbe állított madarakkal. Az előző állomány a termelés végén még 82-83%-on termelt, remélhetőleg ezek a tojók is tudják ezt teljesíteni.

A jelenlegi tojásméret megoszlása:

 • M-es (53-63 g).     25%
 • L-es (63-73 g)       60%
 • XL-es (73 g fölött) 15%

A fenti paramétereken kívül fontos tényező a tojássárgájának a színe, ami 13-as, mert erre a vásárlók nagyon érzékenyek.

ÉRTÉKESÍTÉS ÉS DISZTRIBÚCIÓ
A megtermelt tojást saját maga értékesíti és szállítja különböző boltokba, áruházakba, ami nem kevés energiát emészt fel. Nem elég nagy gonddal, odafigyeléssel megtermelni a jó minőséget, hanem a boltosokkal is tartani kell a jó kapcsolatot. Ez önmagában nem idegen számára, mert alapvetően szimpatikus, barátságos ember, de mivel a feleségével ketten csinálnak mindent, jól be kell osztani az idejüket. Amit lehet gépesítenek. A ketrecekről a tojás szállítószalagon kerül ki, amit a felesége válogat, illetve helyezi tálcára. Ezt követi a jelölés és a kartonozás. Mindig mindennek megvan a sora és az ideje.

KARBANTARTÁS
Ha valami elromlik, azt is maga javítja. A váratlan dolgok megelőzésére a megelőző karbantartásokat is saját maga végzi. Ezek a dolgok nem mennek egyik napról a másikra: sok év alatt, többször saját kárán tanulta meg, hogy mindenre oda kell figyelni. Itt minden napnak egyformának kell lennie, s mindennek óramű pontossággal kell működnie. Itt érteni kell az állatokhoz, a műszaki dolgokhoz, tudni kell hegeszteni, csapágyat cserélni, valamint jól el is kell tudni adni a tojásokat.

CSIBENEVELÉS
Az idei naposcsibéket a Sano-val neveli. Rendelkezik nevelő ketreccel, ahol a madarak felnevelés után nem lesznek stresszesek, hiszen már megszokják a ketrecet kicsi koruk óta. A nevelés 3,5%-os Broiler Premix®-el, illetve a nevelés második felében 1,5%-os Poultry Premix®-el történik.

BROILER PREMIX® & POULTRY PREMIX®
Vitamin és ásványianyag baromfinak
 • Speciális vitamin- és nyomelemkombináció az egészséges és ellenállóképes baromfikért
 • Metionin és lizin növelik a takarmány fehérjeminőségét és segítik a növekedést
 • E-vitamin és szelén erősítik az immunrendszert és támogatják az izomfejlődést
 • D-vitamin, kálcium és foszfor optimális kombinációja gondoskodik a stabil csontokról és a jó növekedésről
 • Fitáz a foszfor jobb értékesítésére
 • Kálciumot, aminosavakat, nyomelemeket tartalmaz

 

A JÖVŐ
Amint a fentiekből látszik nem könnyű a tojástermelés: nagy kitartást, szorgalmat követel, de Benedek így hatvan felett még nem gondol a nyugdíjra. Tervei vannak, épít, fejleszt. Keresi hol és mit kellene átalakítani, javítani, hogy gördülékenyen, könnyebben menjen a munka.

Ezúton kívánok nekik jó egészséget és kitartást hozzá!

Kristó Sándor,
baromfi szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország