A kihívásoknak megfelelni, az adottságokat kihasználni

Sano szakértők az alapanyaghelyzetről

Az utóbbi hónapokban nagyon felerősödött az alapanyagok szűkösségének témája és ez minden piaci szereplőt érint. A nagymértékű áremelkedést, a nehéz hozzáférhetőséget és a hosszú várakozási időket mindig minden ágazat megérzi. A Sanonak is ezekkel kell szembenéznie. Mit is jelent ez konkrétan Önök, gazdálkodók számára? Ezeket a kérdéseket világítja meg Dr. Jörg Bekkering, a Sano termékfejlesztője és Lisa Alkofer, németországi termékmenedzser.

Az alapanyagok szűkössége pillanatnyilag minden területen az árak emelkedésében és a korlátozott elérhetőségben nyilvánul meg. Mit tesz a Sano ebben a kérdésben?

Dr. Jörg Bekkering: Nemzetközi beszerző csapatunknak köszönhetően elegendő mennyiségben és a legjobb minőségben álltak és állnak rendelkezésre az alapanyagok. Továbbra is a megszokott Sano minőséget tudjuk gyártani és vevőinket kiszolgálni. Ugyanakkor kihasználtuk a helyzetet arra, hogy termékeink receptúráit még egyszer – a felhasználás helyszínére célzottan – megvizsgáljuk.

Lisa Alkofer: Ahogy a mezőgazdaságban általában, alapanyagainkat mi is hosszú távú szerződések keretében kötjük le. Ezért mondhatjuk, hogy alapanyag-ellátásunk mind minőségben, mind mennyiségben biztosítva volt és van. Szállítóképesek vagyunk (és maradunk) és ezt a megszokott legjobb minőségben tesszük.

 

Ez jól hangzik! Néhány hónappal ezelőtt több foszformentes ill. csökkentett foszfortartalmú termékváltozatot bocsátott piacra a Sano. Mit is jelent ez?

Dr. Jörg Bekkering: A kérődzők takarmányozásában épp a foszfor esetében mutatott rá mind a tudomány, mind a gyakorlat arra az alkalmazkodási lehetőségre, hogy épp „azon a ponton” takarmányozzunk, ahol az szükséges. Mivel ezzel egy időben az alapanyagok nagy mértékű áringadozásnak és bizonytalanságnak vannak kitéve, ezt jobban is megvizsgáltuk – nagyobb árstabilitást és ellátási biztonságot biztosítva ezzel partnereinknek.

Lisa Alkofer: Egy biztos; az igazán nagy teherviselők a teheneink, melyeket folyamatosan kell ellátni az optimális tápanyagokkal. Ebbe beletartoznak az ásványi kiegészítők is. A foszfor túletetése azonban nem hoz többlet értéket. Mégis sok üzemben kapnak az állatok nagyobb mennyiségű foszfort a fehérje-takarmányok révén – ami jó lehetőség a takarékosságra. Azt, hogy ténylegesen milyen mennyiségű foszfor takarítható meg az ásványi takarmányokon keresztül, minden esetben a teljes takarmányadag ismerete határozza meg.

 

Mi tud a gazdák segítségére lenni abban a döntésben, hogy a csökkentett foszfortartalmú ásványi kiegészítőket válasszák?

Lisa Alkofer: Az etetett adag pontos ismerete és figyelembe vétele. Ebben természetesen partnereink mellett állunk. A CNCPS takarmányvizsgálatnak köszönhetően a részletes ásványianyag-vizsgálattal és adagszámítással szaktanácsadóink úgy tudják összeállítani az adagokat partnereink részére, hogy azok nagyon pontosan igazodjanak a tehenek igényeihez. Átfogó tanácsadói koncepciónk segítségével ráadásul, ha valami nem passzolna a tervekhez, az közvetlenül, gyorsan igazítható. A gyakorlat is visszaigazolja álláspontunkat – a folyamatos azonos szintű termelés és az állatok stabil egészségi állapota – akár alacsony, akár magas foszfortartalmú ásványi kiegészítők mellett.

Dr. Jörg Bekkering: Nem csak Németországban van ez így. Külföldi partnereinknél is nagyon jól működik a foszforcsökkentett takarmányozási koncepció. Egyszerűen az összadagnak kell harmóniában lennie. Ezért a jövőben is maradni fogunk a foszfor-optimalizálás mellett.

 

Végül egy jó kérdés: hogy tekint a Sano a jövőbe?

Dr. Jörg Bekkering: Optimistán nézünk a jövőbe. Természetesen továbbra is figyeljük a világpiacot, hogy mind a minőséget, mint a készleteket biztosítani tudjuk. Ez eddig is segített és megtartjuk a jövőre nézve is.

Lisa Alkofer: A mezőgazdaság egyre inkább újabb és újabb kihívásoknak van kitéve. Megtanultuk, hogy a hosszú távú előretekintés jó tanácsadó még az olyan szorító szituációkban is, melyek az utóbbi hónapokban előfordultak. A legfontosabb ilyenkor, hogy ne a rossz helyen spóroljunk és minél jobban kihasználjuk a parlagon fekvő lehetőségeket.

Éljen Ön is az egész világon megtalálható Sano szaktanácsadók és a széles körű szaktanácsadási koncepció adta lehetőségekkel. Kérdés esetén nyugodtan keresse Sano szaktanácsadóját!

Dr. Jörg Bekkering
Termékfejlesztő, Sano Németország

Lisa Alkofer
Termékmenedzser, Sano Németország

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország