Kolosztrális immunitás

A tejelő tehenek hasznos élettartama, életteljesítménye és felnevelési költsége nagy részben a borjúkori jó induláson, jó starton múlik. A jószág életének első 1-2 hónapjában elszenvedett komolyabb emésztőszervi vagy légúti megbetegedése, mely kapcsolatban áll az állat immunrendszerének állapotával, nagyban képes befolyásolni a fent említett paramétereket.

A cikkből megtudhatják, hogyan alakul ki természetes módon az immunrendszer és a Sano miként tud segíteni abban, hogy ez a lehető legtökéletesebben menjen végbe és szerezzen aktív immunrendszert a borjúnak.

Szárazonállás hatása
Számos hazai és külföldi értekezés és kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen tényezők befolyásolják a kolosztrum mennyiségét és minőségét. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a szárazonállás alatti takarmányozás hatással van-e a kolosztrumra. Egyben azonban egyetértés van: a szárazonállás ideje hatást gyakorol mind a mennyiségre, mind a minőségre. A rövid, 21 nap körüli vagy a még rövidebb szárazonállás, esetenként a szárazonállás elhagyása nagymértékben rontja a kolosztrum minőségét. A 40 napnál rövidebb szárazonállás pedig a mennyiségét csökkenti.

Tehát a kolosztrum szempontjából is ideális szárazonállás 40 naptól kezdődik.

Miért nincs aktív immunrendszer?
A placentáris immunitás hiányának az oka, a placenta (méhlepény) felépítése, ugyanis ez nem teszi lehetővé a nagyméretű immunglobulinok átáramlását a tehén testéből a borjú testébe. Így tehát a borjú egyedül a föcstejből képes megszerezni az ideiglenesen segítséget nyújtó immunitását. Ezt hívjuk passzív immunrendszernek.

Mi a jó kolosztrum és mi annak feladata?
A jó kolosztrum az ellést követő percekben lefejt, elegendő mennyiségű IgG-t (min. 50 g/l) tartalmazó tej. Mivel az újszülött borjú emésztőrendszere kicsi és fejletlen, ezért a föcstej rendkívül koncentrált, amit az állagán is megfigyelhetünk. A föcstej sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat (A és D vitamin, riboflavin, aszkorbinsav), ásványi anyagokat (Mg), mint a normál tej. Ezeknek fontos szerepe van. Például a magnézium enyhén hashajtó hatású, ami segít a bélcsatornában felhalmozódott bélszurok eltávolításában.

Feladata az immunrendszer ideiglenes biztosítása, valamint a táplálás. Sokrétű összetevőinek köszönhetően antibakteriális, vírusölő, gyulladáscsökkentő hatása van. Erre nagyon nagy szükség van, ugyanis a borjú szervezete 8-12 napos korig egyáltalán nem, 6-8 hetes korig pedig csak kis mennyiségben termel ellen-anyagokat.

Kolosztrum menedzsment!
A jó kolosztrum önmagában nem elég. Nem hagyható figyelmen kívül az ellés körüli menedzsment, sem a tehén, sem a borjú szempontjából.

Fontos tudnunk, hogy a bélhám 24-36 óráig nem zárul be, így az immunanyagok lebomlás nélkül fel tudnak szívódni. Tehát nagyon fontos, hogy a borjú születése után 1-2 órán belül itassuk meg föcstejjel. Erre számos módszer létezik: cumisüveg, szopókás itató, vödrös itató, illetve kolosztrumszonda.

Az első lépés a föcstej lefejése után, hogy megvizsgáljuk a minőségét. Fontos, hogy tőgygyulladt tehén föcstejét nem itatjuk, valamint legyünk figyelemmel arra is, hogy Staphylococcus aureus és Prototheca zopfii-val terhelt egyedek tejét sem itatjuk.

Minőségét refraktométerrel vizsgáljuk, ez lehet optikai vagy digitális refraktométer is. Fentebb szó volt róla, hogy a föcstejnek 50g/l IgG vagy magasabb szintet el kell érnie, ez brix értéket mutató refraktométernél 20 % feletti értéknek felel meg.

Amennyiben nem jó az anyaállat föcsteje, mert nincs megfelelő IgG szintje vagy tőgygyulladásos, akkor fontos annak megfelelő pótlása, helyettesítése vagy kiegészítése. Jó megoldás lehet a többször ellett tehenek jó minőségű föcstejének lefagyasztása, és az azzal való pótlása a borjak számára. Léteznek olyan termékek, mint például a Sano egyedülálló fajspecifikus immun-globulinokat tartalmazó föcstejkiegészítő terméke a Cotosan Plus®, melyből egy zacskó 45 g IgG-t tartalmaz, ami kiegészítés-ként kiváló. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre más tehéntől származó, jó minőségű fagyasztott föcstej, vagy nem tudjuk kivitelezni, hogy 1-2 órán belül hozzájusson, akkor 2 zacskó Cotosan Plus® teljes tejbe keverésével 90 g Ig-t tudunk a borjú szervezetébe juttatni.

Hibák felderítése!
Ideális esetben a föcstej beltartalma megfelelő, időben lefejték és megitatták a borjúval, azonban mint sok más területen az emberi hibák itt is nagy szerepet tudnak játszani az eredmé-nyességben. Így tehát a kontroll szintén fontos feladata a telepi menedzsmentnek.

Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy a borjú valóban hozzájutott-e a megfelelő mennyiségű és minőségű föcstejhez?
A borjú születését követően 24-48 óra elteltével vegyünk vért a borjaktól a nyaki vénából, ülepítéssel vagy centrifugálással válasszuk szét a savót a vértől, a vörösvérsejtektől és egy erre kalibrált refraktométerrel határozzuk meg a savó – BSTP –  teljes savó fehérje tartalmát. A meghatározott értékből következtethetünk arra, hogy a borjú megfelelően hozzájutott-e a föcstejhez. Ha a BSTP értékünk 5.5 felett van, akkor a borjú megfelelő immunitással rendelkezik, ha ez alatt, akkor felül kell vizsgálnunk a föcstej itatási technológiát.

Összefoglalás
Fontos, hogy mindig mérjük az anyaállatok föcstejének IgG szintjét, függetlenül attól, hogy üsző vagy többször ellett tehén. Figyeljünk a higiéniára az első lépésektől, fontos az elletés higiéniája, a köldökfertőtlenítés stb. A fejéshigiéniai lépések a föcstej kifejésénél is fontosak. Tartsuk szem előtt, hogy tőgygyulladásos föcstejet tilos a borjakkal itatni. Ha a tehén tőgygyulladásban szenved vagy a föcstej nem megfelelő, akkor fontos azt pótolni vagy kiegészíteni lefagyasztott, jó minőségű, más tehenektől származó föcstejjel vagy erre a célra készített takarmány kiegészítőkkel.

Rendkívül fontos, hogy a jó minőségű föcstej önmagában nem elég. Figyeljünk arra, hogy az elléstől, születéstől számított 1-2 órán belül legalább 2 liter, de akár 3-4 liter jó minőségű (50 g/ l IgG) tőgymeleg kolosztrumhoz jusson a borjú. Figyeljünk az ellenőrzésre! A vérsavó rendszeres ellenőrzése jól mutatja a föcstejitatás menedzsmentbeli problémáit is.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.

A Sano az Ön társa a korszerű takarmányozással kapcsolatos egészséges gyarapodásban. Együtt állunk alapvető és mélyreható mezőgazdasági változások előtt.

Mind általánosan, mind kifejezetten a modern takarmányozásban mindennnpai igényünk és hajtóerőnk az egészséges növekedésre való törekvés. Ennek megfelelően a Sano célkitűzése a következőben foglalható össze: