Malacnevelés mesterfokon

Héjja Testvérek Kft.

A Héjja Testvérek Kft-nél Bárkányi Lajos tenyésztésvezetővel beszélgettem a malac fázis gyakorlatáról, illetve a Sano malac tejpótlókról szerzett tapasztalatairól.

Évek óta használjátok már a Sano SanAmmat F® malac tejporát és a SanAmmat Puddino® tápszerét. Azóta milyen változások történtek a fiaztatóban?
Igen, történtek a technológiában változtatások, fejlesztések. Többek között az egyik legnagyobb újítás az volt, hogy az összes fiaztató terembe beépítettük a Sano által forgalmazott malac itató automatát, a Sano Milch Systemet. Így már nem kézzel adagoljuk ki a tejpótló tápszereket, hanem az automata megoldja ezt a feladatot. Ez így sokkal kevesebb hibalehetőséget rejt magában a manuálisan kiosztott technológiához képest.

Kérlek mutasd be pár szóban a telepet, hogyan dolgoztok ebben a nagyon fontos időszakban, a malacnevelés fázisában?
A telepen 1.050 kocával dolgozunk, most már teljesen átálltunk a Danbred genetikára, ami több született malacot jelent más genetikákhoz képest. Szükség volt kialakítani egy más szemléletet és protokollt a malacnevelés fázisában, hogy jöjjenek az eredmények. 20 éve a szakmában dolgozom, konkrétan ezen a telepen. Két és fél évre viszont külföldre mentem egy Danbred sertéstelepre dolgozni, hogy megismerjem ezt a genetikát és most már itthon tudom kamatoztatni az ott megszerzett tapasztalataimat.

Mit tartasz a legfontosabbnak ebben a fázisban?
A fő feladat a született malacok életben tartása, illetve, hogy egy jó startot kapjanak, ami elkíséri őket a hizlalás végéig is. A szaporulat 2/3-át értékesítjük, mivel nincs akkora hizlaldai kapacitásunk, hogy minden malacot meghizlaljunk. Így az értékesítésnél nekünk is fontos, hogy mit mutat a malac adott életnapra.

Ehhez hoztunk néhány olyan intézkedést, amivel javítani tudtuk az eredményeinket. Ezen intézkedések között szerepelt, hogy Sano tejpótlót használunk ebben a fázisban – már évek óta.

A fialásnál az első 6-8 legnagyobb malacot megjelöljük krétával, majd búvó ládába helyezzük őket, a kisebbek maradnak az anyjuk alatt folyamatosan. A következő 5-6 nagyobbat másik színnel jelöljük be, majd a két különböző színnel jelölt malacokat 45 percenként cserélik a dolgozók 8 órán át.

Másnap homogénen, nagyság szerint dajkásítják a malacokat, egy-két plusz szempont figyelembe vételével. A 2-3-szor lefialt kocákhoz teszik a kisebb malacokat, a koca süldők alá a nagyobbakat. Régebben arra ügyeltünk, hogy annyi malac legyen alatta, ahány működő csecsbimbója van a kocának, viszont most a tejitató automatával meg tudjuk oldani, hogy a működő csecsbimbók számánál kettővel több malacot is alájuk tudunk tenni. A nagyobb malacok nagyobb stimulációt is adnak a tejmirigyeknek, ami kihatással lesz a későbbi fialásokra is.

Ami még fontos, fialás utáni második naptól a koca reggel, délben és este kap enni. Ilyenkor 4 kg körüli mennyiséget esznek naponta, viszont a szoptatási időszak csúcsában sokszor a 10 kg-ot is eléri a napi takarmányfelvétel.

Hogyan használjátok a Sano tejpótlókat a gyakorlatban?
Hat fiaztatónk van, 47 koca van egy fiaztatóban, minden fiaztatóban van beépítve egy automata. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 48. kutricában van a központi egység, a tartály és a keringető szivattyú. Ezekbe a kutricákba is tetettem két csészét, így ez a hely se veszett kárba, mert malac bölcsődeként tudom használni. 1 hetes malac gond nélkül felnő a malac tejpótlón, ha felvette az elegendő mennyiségű föccstejet, ugyanúgy gyarapszik, mint a többiek. 12 darab fér el itt egyszerre, ami sokszor nagy segítség és egy jó lehetőség is, ha éppen túl sok malac van egy időben, vagy ha kiesik egy koca és tejhiány lép fel váratlanul. Ha itt éppen nincs malac, akkor a csészéket ledugózzuk, így a tej nem pang feleslegesen, hanem halad tovább a vezetékben a következő csészék felé. Természetesen bármelyik csésze lezárható, ahol nincs malac.

A malacok gyorsan megszokják a csészéket, gond nélkül használják. Mivel mindenhol bent van a plusz két malac a csecsek számához képest, így amelyiknek nem jut hely, megy a csészéhez és ott szolgálja ki magát tejjel.

A tejpótlót 42-45 fokos vízben keverik el, utána 30-32 fokosan kering a rendszerben folyamatosan. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem okoz problémát, ha kihűl, nem csapódik ki a zsír, nem okoz ezáltal hasmenést.

A malacok a fő dajkásítás után három naposan kapják meg a SanAmmat F® nevű tejpótlót, amit 150-200 g/liter víz koncentrációban keverünk be. A kocatejnek 20%-os a szárazanyag tartalma, tehát így hasonlít a legjobban a kocatej beltartalmához.

Danbred állományról van szó, így általában 16 malac van egy koca alatt, de elég nekik az egy csésze kutricánként. 5 napos korban kínáljuk fel az életmentő tápot kör etetőben kihelyezve.

18 naposan átállnak a SanAmmat F® tejpótlóról a SanAmmat Puddino® nevű tápszerre. Nem igényel hosszabb átmenetet a két fázis között, hiszen egymásra épülő termékekről van szó. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Puddino®-t a választásig kapják, illetve még két napig szárazon szórjuk a prestarterre, hogy minél hamarabb rászokjanak a szilárd takarmányra. A súly alatti almoknál továbbra is bennmarad a Puddino® a prestarter mellett.

A tejitató rendszert hetente kétszer takarítjuk, ilyenkor savval és lúggal is átmossuk a rendszert. Az itatási fázis elején elég naponta egyszer bekeverni a tejport, de választás előtt pár nappal naponta már három-négy keverés is szükséges, akkora mennyiséget vesznek fel a malacok.

28 napos választásnál 7-7,5 kg a választási súly. A dajkásítás újragondolásával, a személyzet odafigyelő munkájával, illetve a tejpótlók használatával 0,5-0,6 kg-ot tudtak emelni a választási súlyon úgy, hogy közben 3-4 %-kal javult a kiesési mutató a fiaztatónál, ami most 6-7 % körül mozog.

Gratulálok az elért eredményekhez és további sok sikert kívánok az egész cégcsoportnak!

Ferentzi Gergely,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Hízósertéseknél a megfelelő malackori takarmányozás fontos szerepet tölt be a későbbi teljesítmény szempontjából. Az állatok egészségét malackorban kell megalapozni a törésmentes fejlődés érdekében. Ezért bővítettük takarmányozási koncepciónkat

A szopósmalacok nehezen szoknak hozzá a szilárd takarmányhoz, ezért a váltás a választott kori szakaszba gyakran nehézkes és döcögős. A Sano felismerte ezt a nehézséget és megalkotta új prestarterét, a Bonni-M® 3 Pellet-et. Amennyiben a

A genetika gyorsléptékű fejlődésének köszönhetően a takarmányozásban is nő az elvárás a magasabb teljesítmény irányába. Az alomszám fokozatosan növekszik, emellett azonban az egy malacra jutó választási súly alacsonyabb. A választási tömeget

Szíjártó Gábor régi és sikeres partnerünk régóta foglalkozik sertéstartással. Őt kértük fel malac prestarter késztáp-fejlesztésünk telepi kipróbálására és kontrolljára.Takarmányozási kísérletAz etetést jól lekövethető módon tudtuk lefolytatni. A

A Sano termékfejlesztői és szaktanácsadói folyamatosan figyelik a piaci igényeket és ennek megfelelően keresik a partnerek számára a legmegfelelőbb megoldásokat, kombinációkat. Mindig a fejlődés, a hatékonyság fokozása a célunk. Ennek a munkának

Az ellésenkénti malacok száma az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Néhány üzem megpróbálja a malacok egy részét dajkásítva felnevelni. Ezzel azonban folyamatosan sérül az all in all out - elv.Egy másik alternatíva az, hogy a malacok anya