Malacnevelés mint lehetőség?

Minden év más és más lehetőségeket hoz és más körülményeknek kell megfelelni. Minden termelési év tartogat kihívásokat, melyekhez alkalmazkodni kell a termelőknek a túlélés érdekében. Számos olyan üzem volt az elmúlt években, mely megszűnt vagy profilt váltott, mert a körülmények számukra kedvezőtlen módon megváltoztak. Vannak azonban, akik megtalálták a kiutat és nem voltak hajlandóak belenyugodni, hogy amit sok év munkájával felépítettek az az enyészeté legyen.

ÚJ STRATÉGIA, ÚJ KIHÍVÁSOK
Hasonló utat járt be a Lovasberényi Agrár Kft. is, akik már legalább  25 éve Sano partnerek. Tóth Ervin ágazatvezető, már több mint 10 éve végzi a sertéstelep irányítását. Az ő feladata volt a telep új stratégiai irányának elindítása, és eddig úgy néz ki, hogy megtalálták a számításaikat.

Az elmúlt pár év kedvezőtlen hízó ár alakulása és az egyre inkább erősödő munkaerőhiány arra késztette az üzemet, hogy átalakítsa termelési szerkezetét. Eddig 260 termelő kocával dolgoztak és annak szaporulatát hizlalták fel, most 240 kocával dolgoznak és azoknak a malacait értékesítik. A termelési rutin már megvolt, ami továbbra is alkalmazható, hiszen eddig is neveltek malacot, viszont egy tervezett fajtaváltás miatt megváltozott a termelés minősége és mennyisége.

A telep a Hypor fajtára váltott, mely feladta a leckét a telepi dolgozóknak, de takarmányozási oldalról is más megközelítést kívánt. A malacok születési súlya 1,0-1,5 kg között változik attól függően, hogy hányszor ellett kocáról beszélünk. Ami nagyot változott az előző termelő állományhoz képest, hogy most 14,2 a született malacszám, amiből 13,0 a választott malac. Tehát az eddiginél több malacot kell kiszolgálni, adott időre és adott súlyra felnevelni.

MALAC TAKARMÁNYOZÁS
A malacok számára könnyen emészthető, az emésztőenzimek aktivitásával összhangban álló alapanyagokból kell keveréktakarmányt összeállítani. Ilyen a BonniKern® Forte, mely a Sano új generációs teljes értékű takarmánykeveréke. Már az anyakoca alatt megkezdjük az etetését kis etetőkben, naponta többször adagolva, megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosítása mellett.

A telepen 26 napra választanak törésmentesen, ami az összehangolt takarmányváltásnak köszönhető. A választási takarmány alacsony savmegkötő képességű, hogy a gyomorban lévő sósav ne kötődjön le. Ily módon nem emelkedik a gyomor pH értéke, ami segíti a malacok emésztését. A választási keverék jól emészthető, szabad szerves savakat tartalmaz és antinutritív anyagoktól mentes.

Ezeknek a kritériumoknak tesz eleget a Sano Suggi® Forte 3 keveréke:
 • 10% koncentrált erő a takarmányban
 • A Suggi® Forte 3 50%-a tejalkotókból áll, így ízanyagaiban emlékeztet a kocatejre
 • A malacstarterben lévő fontos aminosavak (SanAmin®) segítségével csökkenthető a keverék fehérjetartalma, vagyis a szója mennyisége
 • A termékben lévő értékes ásványi anyag források és a fitáz csökkentik a keverék savmegkötő képességét
 • Stabilosan®-t tartalmaz az ellenállóképesség erősítésére
 • NSP enzimet tartalmaz a takarmányfelvétel és a napi testtömeg-gyarapodás javítására


Ennek a top kiegészítőnek köszönhetően, mely egy jól megszerkesztett receptúrába illeszkedik, sikerült elérnünk a telepen, hogy a battérián több mint 500 g-os napi testtömeggyarapodást produkálnak a malacok. Nincs szétnövés, nincs hasmenés, szinte tökéletes az egészségügyi státusz.

SZOPTATÓS KOCA TAKARMÁNYOZÁS
Mivel a telepen megnőtt a született és a választott malacok száma, ennek megfelelően a kocákat is más szempontok alapján kell kiszolgálni. A célok elérése érdekében fontos, hogy a koca nagy mennyiségű, magas energiatartalmú és megfelelő tápanyag-összetételű takarmányhoz jusson. Ha a koca sok tejet termel, akkor a 15-20 kg testtömegvesztés elkerülhetetlen. Az ennél nagyobb súlyvesztés és az ezzel együtt járó szaporodásbiológiai zavarok, ivarzási problémák elkerülése érdekében a koca a létfenntartó tápanyagszükségleten kívül naponta malaconként 0,5 kg plusz takarmányt igényel. A szoptató koca takarmányozása döntő hatást gyakorol a kocatej mennyiségére és minőségére, és így a szopós malacokra is.

A Sano a csúcstermelésű kocák laktációs takarmányozásához kifejlesztette a SUSan Lac® ásványi- és hatóanyag kiegészítőt. A SUSan Lac® /4%/ tartalmaz:
 • L-Carnitint az energiaháztartás támogatására és a tejtermelés növelésére
 • Pre- és probiotikumokat az immunrendszer támogatására
 • Biotint és cinket a bőr és az izületek, a csülök erősítésére


Ha a koca az összes fontos vitaminhoz hozzájut, javul a tejminőség, amiből pedig a malacok húznak hasznot, mert egészségesebbek lesznek és jobban növekednek. 

VEMHES KOCA TAKARMÁNYOZÁS 
Természetesen a vemhes kocákat is másképpen kellett takarmányozni. A vemhesség első szakaszában - kb. 3-4 héttel a fedeztetés után - a kocát nem szabad nagyon sok energiát tartalmazó takarmánnyal etetni, különben megnő a visszaivarzás mértéke és csökken az alomszám. Fontos, hogy a koca a 85. vemhességi napra optimális kondícióval rendelkezzen. Ha túl zsírosan kerülnek a fiaztatóba, akkor gyakori lesz a problémás fialás. A telepen egyedi chipes takarmányozás folyik, így minden állat külön kezelhető, kondíció szerint külön takarmányozható.

A Sano a csúcstermelésű kocák vemhes takarmányozásához kifejlesztette a SUSan Trag® ásványi- és hatóanyag kiegészítőt. A SUSan Trag® tartalmaz:
 • Fertisan®-t a jobb szaporodásbiológiáért
 • Monokalcium-foszfátot a bázisfölösleg elkerülésére
 • Prebiotikumot az immunrendszer támogatására
 • Ként és metionint a takarmány bázisfölöslegének csökkentésére


Fontos tehát, hogy az állatok megfelelően legyenek felkészítve minden termelési szakaszra. Zárt rendszerben ez hozzájárul a nyereség növekedéséhez és a munkamegosztáson alapuló termelésben nagy előnyökkel jár. 

A telep elhatározta, hogy a malacnevelést jövedelmező ágazattá teszi és ehhez minden területről elfogadják és alkalmazzák a hasznos iránymutatást. A telep dolgozói lelkesen vágnak neki az új kihívásnak, a vezetőség szintén optimistán előretekintő, a Sano pedig az egyik legmodernebb takarmánygyártóként a legnagyobb szakértelemmel segíti az üzemet a siker útján.

Bodnár Henrik
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország