Mi a titka Zala megye legjobb tehenészetének?

A Kerka Genetics Kft bemutatása
A Kerka Genetics Kft. Magyarország nyugati részén működik, közel a Szlovén határhoz. A növénytermesztési központ Rédicsen, a tejelő állomány Reszneken, az üsző nevelés pedig Gáborjánházán található. A tulajdonos elmondása szerint nagyon fontos a megfelelő menedzsment és a telepi dolgozók mellett a külső szaktanácsadók kiválasztása is. Ezek összehangolt munkája adhatja meg egy tejtermelő telep sikerét.

1999-ben kezdődött meg a Kft. tevékenysége, miután Franz Pöchhacker úr megalapította a Kerka Genetics Kft-t, megvásárolt egy növénytermesztési üzemet és egy állattartó telepet. Akkor a céghez sem állat, sem szántott terület nem tartozott. A cég működését 2 fő tevékenységi kör határozza meg: állattenyésztés és növénytermesztés. A Kerka Genetics Kft. évről évre egyre eredményesebb és korszerűbb gazdálkodást folytat, mely a földterületek kedvező adottságainak megfelelő hasznosításán és a modern technológiák alkalmazásán alapszik. A folyamatos fejlődéshez Kovács Zoltán úr munkája elengedhetetlen volt.

Körülbelül 1000 hektár földbérlemény tartozik a céghez, melyen a minőségi tömegtakarmányok (siló, szenázs) előállítása az elsődleges cél a több mint 500 tejelő tehén számára. A mai kor követelményeinek megfelelő géppark illetve a dolgozók színvonalas munkája és szaktudása révén mind az állattenyésztés, mind a növénytermesztés terén magas színvonalú, eredményes gazdálkodás fenntartására törekszenek. Ezen gazdálkodási forma jellemzői közé sorolhatók a magasabb termésátlagok, ami a csapadékban gazdag területnek is köszönhető, melyek magas és minőségi tejtermelést eredményeznek.

Az állattenyésztés bemutatása
A tehenészeti telep Resznek határában fekszik, férőhelykapacitása kb. 550-600 állat, a telep irányítását Nyakas Gábor végzi 2017 óta. Gáborjánházán az üsző telepen kb. 250-300 üsző található. A jelenlegi állatlétszám csak holstein-fríz tehénből és szaporulatából áll. A végleges tehénállomány 2013-ban került kialakításra, elsősorban Németországból és Ausztriából származó tehenek vásárlásával. A telepen lévő állatok az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által ellenőrzött holstein-fríz állomány.

A szaporító anyag főleg amerikai és kanadai bikáktól származik. A Génbank Kft-től vásárolnak, Juhász Zoltán úr segít a megfelelő bikák kiválasztásában. Fontos az állatok megfelelő ivarzásmegfigyelése, inszeminálása, melyet a telepen egyedül Fábri József végez. Az ő kiváló munkájának eredménye a megfelelő két ellés közti idő. A tehenek nagyok, rámásak, csak így lehetséges a 40 kg feletti napi tejtermelés 4% zsírral és 3,5 % fehérjével, 12.000 kg feletti laktációs átlaggal. A Kerka Genetics Kft. Zala megye legjobban termelő tehenészete, és az országos rangsorban is kiemelkedő helyen állnak.

A tejelő tehenek elhelyezése régi mélyalmos istállókban történik termelés szerinti csoportosításban. A növendékek, szárazon álló tehenek elhelyezése karámmal, kifutóval ellátott istállókban valósul meg, tartásuk mélyalmos rendszerű.

A takarmány alapanyagokat, mint a szemes és szálas takarmányokat, erjesztett tömegtakarmányokat és a felhasznált szalmát a cég növénytermesztési ágazata állítja elő. A fehérjéket, szóját, repcét, védett fehérjét úgy vásárolják. A premixeket, tejpótlót és a takarmány receptúrát pedig a Sano - Modern Takarmányozás Kft. állítja össze a Sano horvátországi laborjában bevizsgált eredmények alapján az AMTS program segítségével.

Fontos szempont, hogy a Kerka Genetics Kft. jó minőségű tömegtakarmányokat készít és ez adja az alapját a TMR-nek. Jó minőségű silókukoricát, fűszenázst és szénát készítenek. Megfelelő a szecskahossz, a szemroppantottság és a szárazanyag tartalom. Az adagokat egy önjáró (vertikális csigás) takarmánykeverő kiosztó kocsival keverik össze, ügyelve a komponensek megfelelő sorrendben történő hozzáadására. Kiváló minőségű, laza mixeket készítenek, melyből az állatok nem tudnak szelektálni és szívesen fogyasztják.

A jó tartási körülményeknek és a tápanyagban gazdag „étrendnek” köszönhetően tejelő szarvasmarha állományuk kiváló minőségű tejet biztosít.

Gratulálunk az eredményekhez!

Bede Csaba
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Az állattenyésztésben nincs ünnepnap, minden nap munkanap az év mind a 365 napján. Az állatoknak minden nap kell enni adni, a munkafolyamatokat el kell végezni. Különösen igaz ez a mai nagy laktációs teljesítményű tejelőtehenekre. Ezek a tehenek

Különböző érvek vannak az automata fejés mellett és ellen. Ezek lehetnek ökonómiai, munkaerő gazdálkodási vagy akár az állat szempontjából fontos tényezők.Korábban Kelet-Németországban kevesebb volt az automata fejés a nyugat-németországi családi