Nagy tej Kisdombegyházán

A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. tehenészetének egy év leforgása alatt csaknem 10 literrel sikerült növelni a tehenek napi termelését, ami rendkívül gyors fejlődési dinamizmus. Az üzem az előző évben került fel az ÁT Kft. legjobb 50 tejtermelésű tehenészete közé. Fél éve folyamatosan 40 liter feletti fejési átlaggal rendelkezik, ami az értékesített tejre is vonatkozik! Az okokról, a miértekről és a hogyanokról, illetve a kitűzött célokról és a megvalósításról szól ez a cikk.

BEMUTATÁS
Békés megye dél-keleti részén található Dombegyháza, a magyar - román határ mellett. A Dorcsinecz család gazdasága működik itt. Intenzív növénytermesztés és szántóföldi kertészet a fő tevékenységük, de mellette egyre meghatározóbb szerepet kap az állattenyésztés is. Egy 700 kocás sertésteleppel, valamint 420 tehénnel és szaporulatával termelő tehenészettel rendelkeznek.

A MÚLT
A közelmúltban már Uhrin Ernő remek szakmai vezetésével is képesek voltak 10.000 kg-os laktációs termelést kihozni a holstein genetikából. Viszont tudtuk, hogy az állományban több van. A 20-30 éve elmaradt nagyobb beruházások az ágazatban, a tulajdonosi szerkezet és egy sor más menedzsment körülmény is visszafogta az állomány termelését. 3 évvel ezelőtt komoly döntések születtek. Egy család vette kezébe az irányítást és elhatározták, hogy fejleszteni és változtatni fognak a régi rendszeren.

A JELEN
A tartástechnológiát illetően tipikus, padlás nélküli, 70-es évek elején épült százasistállók szolgáltak a tehenek elhelyezésére. Első körben ezeket az istállókat alakították át. Oldalukat kibontották, a belső jászlak helyett kültéri fedett etetőasztalon etetnek. Nagyobb lett a pihenőtér, több lett a levegő.  Maradt a növekvő mélyalom a maga pozitív és negatív velejáróival. Ventillátorokat szereltek fel a termelő istállókban a nyári hőstressz tompítására. Komoly befogadó kapacitású silótér épült. A borjúnevelésben is javult a borjak tartástechnológiája. Természetesen az invesztícióknak volt magában is eredménye, de az igazi áttörést az eredményekben 4 fontos tényező hozta meg, mégpedig meglehetősen gyorsan.

A SIKER KULCSA
1. Háromszori fejés
Ez egy bátor és jó döntés volt. 2019. december 1-én indult el 32 literes fejési átlag mellett. Sikerült jól megszervezni a műszakokat. Bár sokan féltek tőle, de az állatokat nem viselte meg igazán a plusz egy fejés. Kezdett szépen emelkedni a tej.

2. Elköteleződés a kiváló tömegtakarmánykészítés mellett
Már 2019-ben sikerült kellő mennyiségű és minőségű tömegtakarmányt készíteni a Sano Labacsil® silótartósítóival. 2020-ban sokat voltunk kint közösen mind a lucerna, mind a silókukorica táblán. Az időjárás is kegyes volt. A takarmánynövények időben, jó szárazanyaggal kerültek be a telepre és kiválóan sikerült a tömörítésük és a takarásuk is. Az eredmény nem maradt el. Mind a kukorica szilázs, mind a lucerna szenázs kiváló minőségű lett. Az árpás-bükköny szintén jó lett. A lucerna szénát nem nagyon erőltetjük a teheneknél, mert ebből sokat és jól előállítani nagyon nehéz. Inkább szenázs legyen belőle. A tej tovább emelkedett, a nyár folyamán sikerült a 37-38 literes termelést elérni és tartani. Szeptember végére sikerült a kitűzött célt elérni, a 40 litert. Ez hatalmas eredmény volt a számunkra. A következő hónapok is szépen alakultak. A téli időszak szárazanyagfelvétel emelkedése még hozott tejet és beltartalom javulást.

3. A takarmányozási stratégia leegyszerűsítése és következetes betartása
Nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet egyszerűsítsük le a takarmányozási koncepciót, amit meg akarunk valósítani. Minél kevesebb a hibalehetőség, annál jobb. Kevés tömegtakarmány-féleséget használunk a telepen. Az abrakösszetevők számát is leredukáltuk. Az egyszerűsítés a termelési csoportokra is igaz. A tejelő tehén takarmányozása 3 mixből meg van oldva. Jelen pillanatban a fejős teheneknél egy nagytejű és egy kistejű (apasztós) keverékkel dolgozunk és egy mix oldja meg az egyfázisú szárazonállást/előkészítést. A növendék üszők takarmányozásánál is hasonló elveket követünk. A Sano rendszere is ezért tud nagyon jól működni, mert egyszerű! Persze ez nem azt jelenti, hogy ne figyelnénk oda a tehén igényeinek kiszolgálására, a bendő szinkronizációjára és arra, hogy végső soron a takarmányhasznosulás a lehető legjobb legyen. Mert ez fogja az adott körülmények között a legtöbb tejet hozni a tehénnél úgy, hogy közben amennyire lehet az egészségét megóvjuk. Dorcsinecz Balázs ügyvezető igazgató úr szavaival élve: „Több tej, több profit. Persze a költségekre is oda kell figyelni, bár egy részük nem nő a tejtermeléssel együtt (állandó költségek). Más költségeket pedig érdemes felvállalni, ha megtérülnek.”

4. Csapatmunka
Tényleg nagyon jó csapat állt össze Dombegyházán egy év leforgása alatt. Mindenki okozója és részese a sikernek, legyen ő tulaj, állatorvos vagy inszeminátor, telepvezető vagy műszakvezető, fejős vagy traktoros, elletős vagy takarmányos szaktanácsadó. Persze vannak a rendszerben még tartalékok, lehetőségek, például a technológiában.

A JÖVŐ — FEJLESZTÉSI TERVEKRŐL, CÉLOKRÓL
Még az idén tervben van egy új növendék üsző istálló építése. Sikeres nyert pályázat esetén egy új 400 férőhelyes modern pihenőboxos istállót építenek, mellyel komfortban is maximális kiszolgálást tudnak nyújtani a teheneknek. Tisztán lehet tartani az állatot, javulni fog a tőgyegészségügy, csökken a szomatikus sejtszám és van egy munkaszervezési és egy trágyakezelési előnye is a fejlesztésnek.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy szerényebb tehénkomfort mellett is el lehet érni 40 kg feletti fejési átlagot egy állományban. Ehhez jórészt elég volt egy sokkal jobb tömegtakarmányminőség és egy jó takarmányozási rendszer komoly kontrollal. Persze a tartósan jó eredményekhez hosszú távon sajnos megkerülhetetlen az istállók modernizálása, amely nagy invesztíciót jelent. Középtávon az Agro-Ferr céljai közt szerepel a tehénállomány megduplázása is.

Gratulálunk a szép tejtermeléshez! Sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánunk a további célok megvalósításához!

Szőke Endre
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Minden tejtermelő találkozik a nyerstej minősítő labor dekádonként levett tejminta eredményeivel és láthatja, hogy az általa megtermelt tej extra-e, vagy sem. A Magyar Élelmiszer Kódex nagyon pontosan szabályozza a nyerstej minőségi paramétereit

A Sano Kft. és a Solum Zrt. közös története 2020 nyarán kezdődött. Szívesen megismertetjük az érdeklődő nagyközönséggel, hogy szakmai szemmel nézve hol tartunk ma, hogyan és hova jutottunk, azaz, mivel telt el az elmúlt nagyjából 1 év.A Solum Zrt

Különböző érvek vannak az automata fejés mellett és ellen. Ezek lehetnek ökonómiai, munkaerő gazdálkodási vagy akár az állat szempontjából fontos tényezők.Korábban Kelet-Németországban kevesebb volt az automata fejés a nyugat-németországi családi