Négy, öt, hat… Még mindig robot!

Olvasóink bizonyára emlékeznek, hogy az egy évvel ezelőtti, 2020/1. lapszámunk „Egy, két, há’… Robot!” c. cikke az Aranykocsi Zrt. szarvasmarha ágazatában akkor 5 hónapja folyó közös munkának fejőrobotos eredményeiről szólt.

Aktuális cikkünknek pedig nem más a célja, mint hogy a 2020-ban elért eredményeket bemutatva jelezzük, hogy továbbra is dolgozunk, együttműködünk, és ahogy reméltük, fokozatosan jönnek az eredmények.

Az adatok rendszerben történő könnyebb elhelyezhetősége érdekében rövid emlékeztető a kezdetekről:

Ahonnan indultunk (2019. október):

 • 4,1 kg/nap abrakfelvétel a robotban
 • kapu áthaladás 10 alkalom/tehén/nap
 • 28-29 kg/nap/tehén termelési szint
 • robotlátogatás 2,5
 • a 40 kg/nap termelés feletti tehenek száma 30, ezen belül az 50 kg/nap felettiek száma 3

Amit az első hónapokban elértünk (2020 február):

 • 5,5 kg/nap abrakfelvétel a robotban
 • kapu áthaladás 12 alkalom/tehén/nap
 • 33 kg/nap/tehén termelési szint
 • robotlátogatás 2,74
 • a 40 kg/nap termelés feletti tehenek száma 99, ezen belül az 50 kg/nap felettiek száma 26

Hogy mi az, ami az állandóságot képviseli a rendszerben? Alapvető fontosságú a kétirányú kommunikáció. Ebben a kezdetek óta nincs változás.  Az összes többi tényező a változó tényezők közé sorolható, ezért résen kell lenni!

A legfontosabb feladat 2020 év elején az előző időszak tömegtakarmány készletének kifuttatása, ennek ütemezése, kivitelezése. Ez kissé megkötötte a kezünket, de már túl vagyunk rajta.

Jött a tavasz, mely hideg volt és száraz, így mondhatjuk, hogy az időjárás nem támogatta a jó minőségű tömegtakarmányok készítését. Ennek ellenére a kocsi csapatnak tervezéssel, odafigyeléssel és szervezéssel sikerült egy kiváló olaszperje szenázst és egy jó minőségű lucerna szenázst betakarítani, amelyekkel bizakodva vághattak neki a nyárnak. A tömegtakarmányok elkészítéséhez a Sano Labacsil® Duo tartósítót használták, mely alapos munkát végzett: egyszerre blokkolt, tartósított és azóta is tartósít kémiai és biológiai úton.

Ahogy visszatekintünk az elmúlt évre, egyre inkább kikristályosodik az a tény, hogy a monoboxos robot rendszer legnagyobb kihívása a PMR-ből történő szárazanyag-felvétel fokozása, szinten tartása. Ennek érdekében folyamatos finomhangolásokkal, az állomány rendszeres és aprólékos megfigyelésével, az eredményeket elemezve közösen hozzuk meg a következő lépés alapját képező döntést.

Ahogy 2020-at zártuk:

 • 5 kg/nap abrakfelvétel a robotban
 • kapu áthaladás 11 alkalom/tehén/nap
 • 36 kg/nap/tehén termelési szint
 • robotlátogatás 2,5
 • a 40 kg/nap termelés feletti tehenek száma 152, ezen belül az 50 kg/nap felettiek száma 34

Napi átlagos tejhozam állatoként 2020-ban (l)

 

Az alábbi tényezőkben gyakorlatilag nincs változás: 430-440 fejt tehén, 190 DIM, laktációs átlag 1,6. 

Változó tényezőként, a takarmányozási input anyagok árának jelentős emelkedése – egy rövid, nyári fellélegzést leszámítva – újabb adalékot jelentett már a múlt évben is.

Az ebből eredő kihívásokat és a kezünkben lévő megoldási lehetőségeket mérlegre téve az Aranykocsi Zrt. menedzsmentje – látva a múltat, ez alapján bizalmat szavazva a jövőnek – úgy döntött, hogy megadja az esélyt az állománynak, maradunk az eddigi startégiánál: nem állunk meg, tovább építkezünk.

Antalfi Gergely
értékesítési vezető

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A Sano jellemzően Németországban, de több más európai országban is mintegy 20 éves tapasztalattal takarmányoz robotos üzemeket. Ezekben a tehenészetekben az állománylétszám meglehetősen változatos képet ad, ami itt azt jelenti, hogy a

Különböző érvek vannak az automata fejés mellett és ellen. Ezek lehetnek ökonómiai, munkaerő gazdálkodási vagy akár az állat szempontjából fontos tényezők.Korábban Kelet-Németországban kevesebb volt az automata fejés a nyugat-németországi családi

Az előkészítős tehenek takarmányozásában széles körben használják az étrendi kation-anion egyensúlyt (DCAB), ami megmutatja az erős kationok (Na, K) és erős anionok (Cl, S) különbségét a takarmányban.DCAB [meq/kg sz.a.] = [ Na + K] – [ Cl + S]Ha