szerda, 7. november 2018

I. Sano Húsmarha Szimpózium

A hagyományteremtő jelleggel megrendezett szimpóziumon sikeres húsmarha-tartók és Sano szaktanácsadók adták át tapasztalataikat a résztvevő kollégáknak és szakembereknek, akik konkrét esettanulmányokon és gyakorlati példákon keresztül tehettek szert új ismeretekre.

A Sano célja a szakmai előadássorozattal, hogy partnereik megismerjék a jól működő, bevált állattartási- és takarmányozási módszereket az egészséges növekedés és folyamatos fejlődés érdekében.

AGRO LIMES KFT. (BEZENYE, 600 DB HÍZÓMARHA) TEVÉKENYSÉGÉNEK, EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA
Az előadások sorát Dr. Tóth Kálmán, a Bezenyei Mezőgazdasági Szövetkezet és az Agro Limes Kft. ügyvezető tulajdonosa kezdte a telep bemutatásával, 
történetének ismertetésével. 2014-ben vették át a szövetkezet és vállalat irányítását 150 tejelő tehénnel és szaporulatával. Új takarmányozási lehetőséget kerestek, így ismerkedtek a Sanoval és ekkor vette kezdetét egy kölcsönösen sikeres együttműködés. Az állomány állapota és termelése folyamatosan javult, de a tej árának drasztikus csökkenése miatt kénytelenek voltak elgondolkodni a jövőn és változtatni. 2017-ben váltottak húsmarha hizlalásra. Az állományt szimentáli és kék belga vérvonalú egyedekből állították össze. A 80-100 kg-os borjakat Ausztriából vagy Romániából szerzik be és 13 hónap alatt 650 kg-ig hizlalják az állatokat. Jelenleg 600 db, különböző életszakaszban lévő hízóbika alkotja az állományt. Tóth Úr nem titkolta el a rendkívül fontos számadatokat sem: megosztotta a résztvevőkkel az adagösszetételt, az árakat, a hizlalási statisztikákat és eredményeket. A szinergiában működő szövetkezet és vállalat tulajdonosa pozitív tapasztalatokról és eredményekről számolt be.

AZ AGRO LIMES TAKARMÁNYOZÁSI RENDSZERE
Dr. Tóth Kálmán prezentációját Wellmann Péter Sano szaktanácsadó előadása követte, aki a bezenyei marhatelep takarmányozási rendszeréről beszélt. A Sano mindig egyedi igényekre szabott takarmányozási koncepciót kínál partnereinek, ez most sem volt másként. Az első feladat az itatásos borjak fogadása, majd szilárd takarmányozásra történő áthangolása volt. Az itatási program alapja a Sano Milli M® tejpótló itató automatán keresztüli adagolással. A szilárd takarmányra történő átállás segíti a borjaknak ad libitum felkínált széna és Sano Meggi Müsli® borjústarter, aminek íze és illata is megegyezik a tejporral. A 3. héttől már TMR-t is ízlelgethetik a borjak. Ennek a koncepciónak köszönhetően gyakorlatilag törésmentesen állnak át az állatok szilárd takarmányra.
A következő lépés egy intenzív, de gazdaságos hizlalási program kialakítása volt. A TMR adagok összeállításánál a Sano szaktanácsadó a rendelkezésre álló alapanyagok beltartalmi értékeit figyelembe véve 5 különböző adagot állított össze a más-más korú és súlyú állatok részére Sano Bullengold® premixxel kiegészítve, aminek köszönhetően az Északnyugat-magyarországi üzemben az átlagos napi súlygyarapodás 1,5 kg felett van a teljes állományt figyelembe véve.

BORJÚ NEVELÉS ITATÓ AUTOMATÁVAL, ÜZEMI PÉLDÁN KERESZTÜL
Szabó Gábor nemesnádudvari telepére kalauzolta el a résztvevőket Bede Csaba Sano szaktanácsadó. 
A prezentáció központjában az itató automatával történő borjúnevelés volt. A húsmarha tartással foglalkozó szakember üzemének bemutatását követően a résztvevők egy azonnal hasznosítható itatási tervet kaptak Bede Csaba tolmácsolásában. Majd az automatával történő tejpótló itatás előnyeiről, alkalmazásának feltételeiről és használatáról osztotta meg tapasztalatait.

PROBLÉMAMEGOLDÁS, MEGELŐZÉS SANO TERMÉKEKKEL
Antalfi Gergely Sano szarvasmarha szaktanácsadó az állattartás során gyakran előforduló betegségek és problémák megelőzéséről és kezeléséről beszélt
, mint a borjaknál előforduló hasmenés, a tömegtakarmány tartósítás vagy az istálló higiénia. A prezentáció által kézzel fogható, azonnal hasznosítható javaslatokat kaptak a gazdák ezek megoldására.

PIACI HELYZET, TÁMOGATÁSOK
A szakmai napot Dr. Wagenhoffer Zsombor MÁSZ ügyvezető igazgató zárta „Lendületben a húsmarha ágazat” című előadásával. Rengeteg statisztikát és kimutatást hozott, amit tájékozott szakmai közönség érdeklődve figyelt. A hallgatóság megismerhette a legújabb iparági trendeket és legfrissebb piaci jelentéseket. Wagenhoffer Úr továbbá beszélt a Magyar Állattenyésztő Szövetség jövőbeni terveiről, a húsmarha tartók kilátásairól és a támogatások rendszeréről is. Ezáltal a résztvevők betekintést nyerhettek a Szövetség munkájába, így segítve az iparág működésének és folyamatainak megismerését a közönséggel.

A Sano bízik benne, hogy az átadott ismeretanyag, az előadókkal, tanácsadókkal és kollégákkal történő konzultáció segít a fejlődésben, és hozzájárul állattartó partnereik céljainak eléréséhez.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország