péntek, 2. március 2018

Sertés szakmai nap Csongrádon

A Sano fontosnak tartja, hogy a nagy létszámú sertéstelepek mellett a kisebb sertéstartókhoz is eljussanak a fontos szakmai információk. Ennek érdekében olyan regionális szakmai rendezvényeket szervezünk, ahol az aktuális szakmai újdonságokon túl széleskörű konzultációra is van lehetőség. Ilyen rendezvényre került sor 2018. március 2.-án Csongrádon.

Idén is két előadónk volt a szakmai napon, Dr. Bíró Hunor sertés-egészségügyi szakállatorvos és Agárdi Gábor sertés specialista, Sano szaktanácsadó.

Gábor a kocák takarmányozásáról tartott előadást. Több gyakorlati példát is hozott, hiszen 15 évig dolgozott egy 1500 kocás telepen vezetőként. Rámutatott arra, mekkora jelentősége van ennek a fázisnak akár egy nagyüzemről, akár egy kis üzemről legyen szó. Az egész gazdaság takarmányának 18-20%-át a vemhes és a szoptatós koca takarmánya teszi ki, illetve ez a két takarmány keverék fogja a gazdaság kibocsátását meghatározni, ami a malac illetve hízó fázist jelenti. Kiemelte a nyersrost szerepét ebben a fázisban, amely ha megfelelő mennyiségben van jelen (vemhes koca takarmányban 6-7%, szoptatós tápban 4%), akkor elkerülhető a székrekedés, teltségérzetet biztosít, jobb a koca közérzete, ami a mai fajtáknál elengedhetetlen kritérium, ha azt várjuk tőlük, hogy minél több malacot válasszunk tőlük egy évben. Ehhez egy fontos mutató a választott malac kg/koca/év, melyben minden benne van, a születéskori malac elhullástól a koca tejtermelési képességén át a választási testtömeg és darabszámig. Ez a mutató optimális esetben 200-220 kg választott malac/koca/év körül mozog. A szoptatós koca takarmány befolyásolja a választott alom tömegét, az újra vemhesülést, ez mind befolyásolja a termelékenységet. Az a jó, ha az alom naponta 2-3 kg-ot gyarapodik, ha a koca naponta 10-12l tejet tud termelni. Ehhez viszont a 10. szoptatási napján már 6,5-7 kg jó beltartalmi paraméterekkel rendelkező szoptatós takarmányt kell felvennie naponta (95 ME MJ/nap).

Ezt meghatározott takarmányozási koncepcióval tudjuk elérni, amit következetesen betartunk és a dolgozókkal is betartatunk. A fialás napján 1,5-2 kg vemhes kocatáp vagy előkészítő táp etetése javasolt, a 2-3. napon 2,5-3 kg/nap szoptatós táp, a 4. naptól napi 0,5kg-al növelt szoptatós koca táp etetése a javasolt, amit a 10. napra 6,5-7kg mennyiségre érdemes feltornászni egészen a választás időszakáig. Ehhez a Sano a Sauengold Lac® 3,5%-os premixet javasolja, ha az üzem rendelkezik szójával. Amennyiben nem dolgozik szójával a Protamino Matra® 20%-os koncentrátum javasolt.

Ezt követően a szopós malacok takarmányozásáról volt szó, ami kihat a választás utáni takarmány felvételre. Fontos az emésztőrendszer fejlesztése miatt, illetve a választási testtömeg növelése szempontjából is. Nem hangsúlyozható eléggé annak a jelentősége, hogy a kisebb súllyal született malacok kiegészítő táplálása SanAmmat F® tejporból készült tejjel növeli azok választási súlyát, homogénebb almokat eredményez és nem utolsó sorban biológiai szempontból értékesebb malacokat választunk, ami számos további előnyben is megnyilvánul.

Dr. Bíró Hunor kiemelte a kocák lábproblémáinak a jelentőségét, ami kihat a koca termelékenységére. Sokszor, ha túlnőtt a köröm a lábakon, gyanakodhatunk arra, hogy akár gennyes talpfekély gyulladása van a kocának, ami fájdalommal jár, kíméli azt a lábat és ezért nem úgy koptatja azt a körmét. 5%-os rézgálic fürösztés több lábprobléma megoldására is szóba jöhet a telepeken. Az is intő jel, ha a koca sokat ül. Azt szeretjük, ha fekszik és szoptat vagy áll és eszik, de ne üljön. Gondoljunk arra, hogy valamilyen fájdalma lehet akkor, nem érzi jól magát, ami nekünk súlyos forintokba is kerülhet, ha nem találjuk meg mihamarabb az okát.

A 11-12l-es napi tejtermelésnek ott van jelentősége, hogy 4,5g koca tejből lesz 1g malac súlygyarapodás. Ez a mutató nagyon fontos a választási súly értékelésénél, jól tudja reprezentálni, a koca malacnevelő képességét.

Szó volt még a fialáskori protokollról, az oxitocin, kalcium és koffein injekciók használatáról és gyakorlati jelentőségéről.

A résztvevőkkel megállapodtunk abban, mindegy hogy valakinek 1000 kocája van vagy 5, mind a kettőt lehet jól illetve rosszul csinálni, de mivel haszonállatról van szó és nem hobby állatról, így arra kell törekedni, hogy az ember a leghatékonyabban és gazdaságosan tudjon dolgozni, ehhez szükség van a legfrissebb információkra és mi ebben segítünk partnereinknek.

 

Ferentzi Gergely
Sano szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország