szerda, 7. március 2018

XVII. Sano szarvasmarha szimpózium

A rendszeresen megrendezésre kerülő szakmai előadássorozattal célunk, hogy partnereink megismerjék a legújabb nemzetközi innovációkat és takarmányozási módszereket az egészséges növekedés és folyamatos fejlődés érdekében. Neves amerikai és német szakemberek fogadták el meghívásunkat és osztották meg a résztvevőkkel tudásuk és tapasztalatuk legjavát.

Az első előadást Mike Hutjens professzor (USA), az Illiois-i Egyetem tejipari szakértője tartotta a tömegtakarmányok szerepéről a takarmányadagokban. Hutjens professzor először röviden ismertette az amerikai tejpiacot, majd bővebben beszélt a tömegtakarmányokban az emészthető és emészthetetlen NDF adta kihívásokról és lehetőségekről.

Az Egyesült Államokban más kukorica-szilázs változatokat lehet használni, mint Magyarországon vagy az EU-ban. Az USÁ-ban engedélyezett a génmódosított kukorica használata, ami az amerikai szakember szerint +10-15% terméshozamot és +5-10% tejhozamot biztosít a termelőknek. Mindenesetre az is megállapítható kukoricafajtától függetlenül, hogy a termelőnek el kell dönteni, hogy magas terméshozamot, vagy magas minőséget szeretne a silókukoricából. Ugyanis, ha a minőséget választja és magasan vágják a kukoricát, akkor akár 1-1,5 tonna termés is a földön maradhat hektáranként.

Az előadás 2. részében Hutjens professzor bemutatott több egyszerű TMR és állatvizsgáló eszközt, technológiát, mint a kérődzést mérő nyakörvek és füljelzők, a Penn State szita vagy a kukorica szemroppantottságát vizsgáló Ro-Tap rázóberendezés. Természetesen kitért használatukra és az eredmények értékelésére. 1010 minta alapján az USÁ-ban a tenyésztők 13,9%-a rosszul, 55,1%-a elfogadhatóan és 31%-a készíti jól a kukoricaszilázst.

Magyarországon többnyire az állattenyésztők saját maguk – vagy a vállalat növénytermesztő részlege – készíti a tömegtakarmányt. Amerikában a termelők többsége egy program, a FeedVal 6.0 segítségével döntik el, hogy saját maguk készítik, vagy vásárolnak. A program bizonyos adatok megadása után megmondja, hogy hol van a költséghatár a készítés és a vásárlás között.

Prezentációja végén kitért a shredlage-re, és az általa használt takarmányadagokra is mutatott példát.

Ezt követően Joachim Mentschel (DE), a Sano „utazó nagykövete” tartott előadást a szilázsminőség értékeléséről és biztosításáról. Joachim rendkívül sokat utazik a „Sano országok” között, Dél-Afrikától kezdve Chilén át egészen Kínáig, így rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Ezért az előző tudományosabb előadás után ő inkább a gyakorlati tapasztalatokra és eredményekre helyezte a hangsúlyt. Bemutatott egy kísérletet a Labacsilâ silótartósítóról, aminek az eredménye alátámasztotta a termékek hatékonyságát. A szilázskészítésnél megjegyezte, hogy a keményítőt később hozzá lehet adni az adaghoz, de az emészthetetlen NDF-et nem lehet kivonni. Továbbá kiemelte a szilázs érzékszervi vizsgálatának fontosságát.

Patrick D. French PhD (USA), az EVONIK szakmai és kutatási igazgatója az aminosavak szerepéről tartott előadást a tehenek takarmányozásában, illetve a szaporodásbiológiára és az állategészségügyre gyakorolt hatásaikról. Prezentációjában több kutatást és azok eredményeit ismertette különösen a metionin ellátásról a tehenek különböző életszakaszaiban.

Németország piacvezető telepi menedzsment szoftveréről Dirk Leuschke (DE), a DSP Agrosoft vezetője tartott előadást. Prezentációjában lépésről lépésre bemutatta a program használatának módját és legfőbb funkcióit. Megosztott néhány érdekes adatot és statisztikát is: Németországban a telepek 80%-a a DSP szoftverét használja.

Végül ismét Joachim Mentschel (DE) lépett a hallgatóság elé és dióhéjban felvázolta a jövő takarmányozási és szaktanácsadói rendszerét. A tudomány fejlődésének és az új technológiáknak köszönhetően egyre több adat áll rendelkezésünkre, amik elemzésével újabb és hatékonyabb takarmányozási koncepciókat tudunk felállítani.

Bízunk benne, hogy hasznos ismeretekkel bővült tudástáruk, illetve az előadókkal, szaktanácsadókkal és kollégákkal folytatott beszélgetések hozzájárulnak a folyamatos fejlődéshez, valamint a kívánt céljaik eléréséhez.

Az előadások anyaga innen letölthető http://bit.ly/2p3qC5J

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország