RumenSAN® hatóanyagkomplex

A bendőmikrobák katalizátora

A növények nagyon sokféle hatóanyagot állítanak elő. Ezeknek a hatóanyagoknak az egyik csoportja a zsírsavak (éterikus olajok). Ezek az anyagok sokféle mikroorganizmusok, baktériumok, protozoák, gombák és vírusok aktivitását befolyásolják. A Sano ezt a hatást hasznosítja: a RumenSAN® hatóanyagkomplex olyan zsírsavakat tartalmaz, melyek szignifikánsan javítják a bendőfermentációt. A továbbiakban különböző tanulmányokat talál a RumenSAN® hatásáról. 

Bizonyított tény: csak a takarmányadag tápanyagtartalmának megfelelő szinkronizációja mellett tudják a bendőmikrobák a takarmányt megfelelően megemészteni és a tehenet megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátni. A RumenSAN® növényi hatóanyagkomplex különböző, speciálisan összeválogatott növényi kivonatokat tartalmaz és kihasználja a zsírsavak tulajdonságait. Ezek célzottan stimulálják a bendőmikrobákat, ami a tápanyag-hasznosításra gyakorol tartós hatást.

FERMENTÁCIÓ VESZTESÉGGEL
A bendőbaktériumok rostból, keményítőből, cukorból és nyersfehérjéből értékes tápanyagokat állítanak elő a tehén számára. Az illékony olajok, mint ecetsav, propionsav és vajsav energiát szolgáltatnak, míg maguk a baktériumok értékes fehérjeforrások. 

A szénhidrátok és fehérjék emésztése a bendőben mindig energia- és fehérjeveszteséggel zajlik. Összességében a felvett bruttó energia 3-8%-a elvész. Az úgynevezett „metanogén archebaktériumok” az ecetsav egy részét metánná és széndioxiddá bontják, melyet a tehén szájon át a környezetébe ad le. Az „acetogén baktériumok” a propionsavat és a vajsavat szintén ecetsavvá, hidrogénné és széndioxiddá alakítják.

A KATALIZÁTOR 
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy bizonyos növényi kivonatok a bendőben a fehérjék bontást és a metánképzést akadályozzák. Emellett a bendőváladékban megemelik az illékony olajok koncentrációját. A RumenSAN® speciális növényi kivonatok keveréke, mely ennél fogva katalizátorként hat. A RumenSAN® gátolja a metánképzőket, így csökkenti az energiaveszteséget és a metánkibocsátást (2. ábra). A RumenSAN® ráadásul még a propion- és vajsav ecetsavvá, hidrogénné és széndioxiddá alakítását is gátolja. Mindezek pozitív mellékhatása: a tehén számára ugyanakkora takarmánymennyiségből több propionsav és energia áll rendelkezésre. 

1. ábra: A RumenSAN® hatása

2. ábra: A RumenSAN® hatása a metánképződésre tejelő teheneknél
Bendőfisztulált tehenek tanulmányozása, Franciaország, 2011

NAGYOBB TAKARMÁNYFELVÉTEL
A RumenSAN® intenzívebb és kellemesebb aromája jelentősen javítja a takarmány illatát és ízét. A nagyobb takarmányfelvétel egyben a felvett és hasznosított tápanyag mennyiségében is növekedést mutat (3. ábra).

3. ábra: Takarmányfelvétel és tejtermelés 
Kísérlet, tejelő tehenészet (Holstein), 180 nap, Németország, 2013.

 

MIT KEZD A TEHÉN AZ ENERGIÁVAL?
A RumenSAN® pozitívan befolyásolja a takarmányfelvételt és több energiát szolgáltat a tehenek számára. Különösen a friss laktációs tehenek tudják a tejképzés nagyobb energiaszükségletét fedezni. Hatása: nagyobb testtömegveszteség elkerülése, az anyagcsere-betegségek, mint pl a ketózis, megelőzése, ráadásul még az első termékenyítés sikere is növekszik (lásd: 4. ábra).

4. ábra: Hátszalonnavastagság (testkondíció kifejezésére szolgáló mérőszám) alakulása a laktáció alatt
Gyakorlati kísérlet tejelő tehenészetben (Holstein) 180 nap, Németország, 2013

MELY TERMÉKEK TARTALMAZNAK RUMENSAN®-T? 
RumenSAN® összetevőt tartalmaz a Mipro® HP 600 és a Mipro® RB 600 tejelő premix. Hatásának teljes mértékű kifejtéséhez kb. 4 héttel kell számolni. A RumenSAN® ennyi idő alatt fejti ki teljes mértékű stimuláló hatását a bendő mikroorganizmusaira.

KONKLÚZIÓ 
A RumenSAN® javítja a takarmányhasznosítást, csökkenti a laktáció kezdetén fellépő energiahiányt, támogatja a termékenységet. A RumenSAN® csökkenti a metánképzést, ezáltal hozzájárul a környezetvédelemhez. Ez is egy fontos szempont, mely Magyarország és Európa állattenyésztése szempontjából a jövőben fontosabb szerephez juthat.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország