A sikeres gazdálkodás titka az alkalmazkodóképességben és a szakértelemben rejlik

Interjú Németh Antallal

Akasztó a Duna-Tisza közén fekszik és nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem a hosszú hagyományokra visszatekintő, eredményes helyi gazdálkodásról is. Németh Antallal, egy családi gazdaság vezetőjével beszélgettem mindennapi tevékenységeikről, valamint a húsmarha-tenyésztés izgalmas kihívásairól.

Kezdjük a háttereddel, a családi hagyományokkal. Mióta gazdálkodtok ezen a területen?
Ha visszamegyünk az 1800-as évekig, édesapám ágáról szinte mindenki állattartással foglalkozott. Főleg a juhtenyésztés volt jellemző a rendszerváltás előtt és után is, édesapám 30 évig foglalkozott juhászattal. A ‘90-es években már volt 100 darab marhánk, ám ez nem volt egységes állomány, különböző vásárokon vettük meg őket a lehetőségeink szerint. Időközben beindult a lótenyésztés is, amivel azóta is foglalkozunk: hidegvérű lovakból mintegy 70 egyedet számláló állományunk van.

Ilyen változatos tapasztalatokkal a hátatok mögött mikor döntöttetek a húsmarha ágazat fejlesztése mellett?
2002-ben kezdtük el intenzíven a marhatenyésztést. Akkoriban volt egy VFC pályázat, amellyel 50%-os vissza nem térítendő támogatásban lehetett tenyészállat-alapanyagra pályázni. Végül 50 vemhes húshasznú magyartarka üszővel elnyertük ezt a lehetőséget, így fogtunk bele a tenyésztésbe. Mivel 2006-ban az akkori piac kilónként 100 forinttal kevesebbet kínált a magyartarka borjakért, mint a Charolais, Limousin vagy Blonde d’Aquitanie fajtákért, úgy döntöttünk, hogy ez utóbbival keresztezzük a meglévő magyartarka állományunkat. Így vásároltunk Franciaországból 22 üszőt és hat tenyészbikát. Mivel ezekkel az intenzívebb húsmarha fajtákkal megtaláltuk a számításunkat, 2009-ben még 145 üszőt és 4 tenyészbikát importáltunk Franciaországból, ekkor már a Charolais fajtából.

Hogyan áll össze a jelenlegi állomány és milyen terveitek vannak?
Jelenleg 450 Charolais tisztavérű tehenünk van, illetve 250 üsző különböző korcsoportban, amelyekre a tenyésztésnél számítunk. Úgy döntöttünk, idén teljesen felszámoljuk a Blonde d’Aquitanie fajtát és kizárólag a Charolais fajtára fókuszálunk majd.

Milyen megfontolásból választottátok végül ezt a fajtát?
Főként gazdasági szempontok miatt döntöttünk így, hiszen ezeken a szikes, nagy kiterjedésű legelőkön az úgynevezett „igénytelenebb” fajták jobban érvényesülnek. Azt tapasztaltuk, hogy nálunk a Charolais fajta tudott a legjobban akklimatizálódni, 99%-ban önállóan megoldják az ellést, ami ebben az ágazatban hatalmas előny. Ez a siker egyrészt a tenyésztési munkánknak, másrészt pedig a takarmányozási technológiánknak köszönhető.

2022 februárjában kerültünk kapcsolatba a Sano szaktanácsadójával, veled, valamint a területileg illetékes kereskedő kollégával, Selymes Gáborral, aki régóta közös barátunk. Ezután érkezett az első szállítmány az Unipro Bull nevű koncentrátumból, amit azóta is használunk. Előtte késztápokat használtunk a borjaknál, de ebben az évben elszálltak a késztáp árak és jobban megérte a koncentrátumot bekeverni saját gabonánk mellé. Ez a tendencia továbbra is megmaradt, vagyis olcsóbban jön ki egy kiló késztáp, ha mi keverjük be, így továbbra is a Sano koncentrátumát használjuk.

Unipro Bull
Fehérjekoncentrátum hízóbikáknak

- A magnézium enzimatikus reakciókat támogat az energia-anyagcserében. A bikák nyugodtak, többet esznek és nagyobb a napi tömeggyarapodás.
- Az E-vitamin és a szelén támogatják az ellenállóképességet és az optimális húsfelépítést.
- A B1-vitamin támogatja a takarmányfelvételt és az energia-anyagcserét és az idegek megfelelő működését.
- Cink a stabil csülkökért.
- Kiválóan emészthető ásványi anyagok az erős szövetekért.


Emellett az állategészségügyi státuszra is kiemelten figyelünk: az állomány kiváló, stabil állapotban van, mert nem csak a kötelező betegségek ellen védekezünk, hanem hangsúlyt fektetünk a megelőzésre is. Minden eszközzel igyekszünk elkerülni, hogy bármilyen fertőzés vagy kórokozó bekerüljön a telepre.

Milyen a tartástechnológiátok?
Tavasztól őszig tulajdonképpen legelőn vannak az állatok, de külön üsző- és tehéngulyákat alakítottunk ki. Azokat a növendék üszőket, melyeket tenyésztésbe fogunk venni, kiegészítő abraktakarmánnyal is ellátjuk, ami 4 kg-os fejadagot jelent. Ennek összetétele körülbelül 50% kukorica, 30% körüli árpa és 20% Sano Unipro Bull koncentrátum. A borjak is ugyanezt az abrakot kapják kint a legelőn a borjúóvodában és ez a választás után sem változik - ekkor jó minőségű fűszénával egészítjük ki az adagjukat. Mi hizlalással nem foglalkozunk, egy-egy STV csoportot indítunk csak, ami a született bikák 10-15%-át érinti. Ezeket az állatokat szeptember végén, október elején választjuk ki, novembertől STV-be állítjuk, nyár elejére pedig készek arra, hogy tenyészbikaként értékesítsük őket. Ebben az esetben is különösen fontos a megfelelő takarmányozás, hiszen napi súlygyarapodást mérünk, illetve a havi mérlegelés mellett a NÉBIH szakértői is végeznek kezdő- és záróméréseket. Ha a tömeggyarapodási értékek megfelelőek, a tenyésztő egyesülettől jön egy delegáció, mely a küllemi bírálatot elvégzi.

Mi a helyzet az állomány többi részével?
Míg a bikák többsége 300 kg-os súlyban leadásra kerül, jelenleg az üszők 90%-át továbbtenyésztésre megtartjuk, amíg el nem érjük a kitűzött 650 darabos tehénlétszámot - ez terveink szerint körülbelül 2026-ra fog megvalósulni. Évente 100-150 üszőt tudunk bevonni a tenyésztésbe, de közben persze selejtezünk is, az állomány nagyjából 10%-át, hogy biztosítsuk a folyamatos genetikai előrehaladást. A borjak 95%-a egyébként külföldre kerül értékesítésre.

A legeltetésről már beszéltünk - hogyan állítjátok össze a téli takarmányt?
A téli takarmányozásnak a tömegtakarmány az alapja; a TMR fűszénából, jó minőségű árpaszalmából, valamint silózott rozsból és cirokból áll. A tehenek nem kapnak abraktakarmányt, csak ellés után adunk nekik 5-6 kg nedves CGF-et a tömegtakarmányon felül. Ebből a mixből a tehenek nagyságrendileg 30 kg-ot kapnak naponta.

Zárásképp mesélj kérlek arról, hogy milyen terveitek vannak a jövőre nézve, illetve milyen kihívásokkal kell megküzdeni a húsmarha tartás során?
Ha elérjük a kívánt tehénlétszámot, onnantól tenyészüszőt is fogunk tudni értékesíteni, ami mindenképpen izgalmas lehetőség számunkra. Emellett továbbra is mindent megteszünk majd azért, hogy kiemelkedő minőségű állatokat tenyésszünk és folyamatosan fejlesszük a tartástechnológiát is. A kihívásokat tekintve az elmúlt évek aszályos időszakai nem könnyítették meg a gazdák életét, de szerencsére a mi állataink tudtak akklimatizálódni és a 30 fok feletti hőséget is elviselik, ha az ivóvíz folyamatosan biztosítva van. A piaci körülmények persze gyorsan változnak, ezért a gazdáknak rugalmasan kell alkalmazkodniuk a kihívásokhoz. A kereslet és a vásárlóképesség hol ilyen, hol olyan, de én hiszek abban, hogy ha kiváló minőségű állatokat nevelünk, akkor azokra mindig lesz majd érdeklődő.

Köszönöm az interjút!

Ferentzi Gergely
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Az eredményes marhahús-termelés feltétele, hogy piacképes árut gazdaságosan tudjunk előállítani. Az elmúlt években fizetőképes kereslet mutatkozik Törökországban és a közel-keleti országokban a jó minőségű növendék és hízóbikákra. E cikkben

Adott gazdaság esetében a húsmarhatartás helyzetét, a gazdaság eredményéhez való hozzájárulását számtalan tényező befolyásolhatja. A döntés idejétől függően a termelési folyamatot és az erőforrásokat különböző módon szabályozhatjuk. Más lesz a

Három évvel ezelőtt számoltunk be először a Bezenyei Mezőgazdasági Szövetkezetben végbement változásokról: akkoriban a változó piaci viszonyok miatt profilváltásra került sor, a tejelő állományt marhahízlalás váltotta fel. Akkori