Sikertörténet – Broilernevelés sikeresen

A Sano célkitűzése nem pusztán az, hogy értékesítse a termékeit, hanem partnerként segítse a gazdákat a gazdaságos termelésben. Számunkra fontos, hogy partnereink sikeresek legyenek a munkájukban. Egy üzleti kapcsolat hosszútávon csak úgy tud működni, ha mindkét fél profitál a kapcsolatból. Egy ilyen sikeres partnerünket szeretnénk bemutatni, aki broilercsirke-neveléssel foglalkozik. Szakmai körökben sokan ismerik, odafigyelnek rá. Erdei Mihályról van szó, aki 1993 óta Gyöngyöspata mellett lévő birtokán él családjával.

Családi vállalkozás
A család minden tagja kiveszi a részét a munkából. Az irányítás Mihály kezében van, aki nagyon precízen következetes gondolkodással szervezi és irányítja a gazdaságot. Felesége az ügyintézésben vesz részt. A lányaik ugyan már önálló életet élnek, de napi szinten részt vesznek a vállalkozásban. A gazdaságban 72.000 db csirkét nevelnek. A telepítés két ciklusban történik, 36.000-36.000 db, amit a telep adottsága is megenged, mivel két részre osztható. A két-két istálló viszonylag messze van egymástól, és így nem ütközik állategészségügyi kockázatba.

Folyamatos fejlesztések
Mihály folyamatosan fejleszti a telepet, jelenleg 200 MFt értékben van ÁTK- pályázata beadva, a fejlesztés egy részét már meg is valósították önerőből. Tavaly előtt az istállók szigetelése készült el, ami jelentős beruházás. Nagyon fontos volt ezt elvégezni, mert a fűtés energiaszükséglete igen magas. Ezen kívül a nyári nagy melegben a hűtés még nagyobb problémát jelentett.

A tavalyi év sem zajlott tétlenül, ugyanis, az egyik istálló tetejére egy összesen 50 KW teljesítményű napelem rendszert építettek, ami a telep elektromosáram-szükségletébe fog besegíteni. Ez szintén az ÁTK pályázat keretében készült, amit utólagosan finanszíroznak, egyelőre ezt önerőből építették fel.

De ezzel még nincs vége a fejlesztésnek: szintén a fenti ÁTK pályázat keretében a takarmánykeverő fejlesztése, illetve építése is szerepel. Jelenleg egy ellenáramos, 5 tonnás teljesítményű manuális vezérlésű keverővel készítik a takarmányt. Ezt szeretnék kicserélni egy modernebb, számítógép-vezérlésű rendszerre, ami szintén 5 tonnás teljesítményű.

A fentiekből is látszik, hogy folyamatosan az előre tekintő, megfontolt gondolkodás a jellemző, ami pozitív hangulatban történik. Csak olyan dologgal foglalkozik, amiben lát fantáziát, s úgy érzi, hogy az előre visz.

Nem is volt egyszerű dolog az együttműködést Erdei Úrral létrehozni. A sokadik találkozás illetve szakmai beszélgetés után sikerült felkelteni érdeklődését, ami alapján úgy döntött, hogy kipróbálja termékeinket.

Az első turnus 2015 decemberében indult és az együttműködés azóta is töretlenül folyik, s úgy érezzük, hogy a bizalom folyamatosan erősödik, mondhatjuk, a kapcsolat barátivá mélyült, ami nagy érték manapság.

Persze ezért folyamatosan dolgozni kell, minden turnus után elemezzük az eredményeket és megbeszéljük, mi az, amin esetleg változtatni kell.

Eredményes állattenyésztés
Aki a broilercsirke-nevelésben jártas, az tudja, hogy két egyforma turnus nem létezik, egy éven belül sem. De azért nagy különbségek sem lehetnek, mert az már extrém problémára utal. Ami a termelési eredményeket illeti, az elmúlt egy év átlagát figyelembe véve az 50 napos korban levágott csirkék átlagsúlya 2,97 kg, a fajlagos takarmány-felhasználás 1,86 kg volt, az elhullás 3,1 % - ebben minden kiesés benne van és a teljes betelepített állományra vonatkozik. Az elkészült csirkéket 45 napos korban kezdik elszállítani és az 50. napon ürül ki az istálló.

Hat vágóhíddal van szerződésben, a nagyobbak 10-15.000 db-ot vágnak naponta, de van olyan is, melyik 1.000 db-ot. A vágott test minőségével is elégedettek a vágóhidak, kiváló a mellhús-kihozatal, a hús-zsír arány is jó. A hús rostos, kemény állagú.  Ha az éves átlagot nézzük, akkor nagyon jónak mondhatók az eredmények, és ha még ez minőségben is megfelel, akkor azt mondhatom, hogy jól dolgoztunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetünk. A broilernevelésben nem lehet hibázni, mert nincs idő kijavítani. A 6-7 hetes időszak annyira rövid idő, hogy csak akkor működik a dolog, ha minden műveletet precízen és pontosan végzünk.  Mindent, ami mérhető, azt mérni kell és ezeket az értékeket folyamatosan figyelni kell. Ez alatt értem a takarmányfogyást, a vízfogyást, a hőmérsékletet, figyelni kell az állatok viselkedését. Vagyis itt fokozottan igaz az a mondás, hogy a gazda szeme hizlalja az állatot. Ehhez persze szükséges a kiváló takarmány is, részünkről a jó premix.

Takarmányozás
Jelen esetben 3,5 %-os bekeverésű Broiler Premix®, illetve a befejező fázisban használatos 3 %-os Poultry Premix®, melyek magas aminosav-, illetve vitamintartalommal rendelkeznek. Az aminosavak esetében fontos, hogy ki tudjuk elégíteni a broilercsirkék magas aminosav szükségletét. A vitaminok közül kiemelném a D-vitamint és az E-vitamint. A D-vitamin például a kálcium beépülését segíti, így az intenzív növekedés ellenére stabil a csontozat és az ízület. Az E-vitamin segíti az izomszövetek fejlődését, nagy szerepe van a szívizom működésében, ezáltal csökken az infarktusból származó veszteség. A könnyebb emészthetőség érdekében premixeink enzimeket is tartalmaznak, így a kalászos gabona emésztése is támogatott.

Az alapanyagok minősége sem közömbös. Mihály nagy hang-súlyt fektet erre a területre is. A használt alapanyagok: szója, kukorica, búza, olaj, és a premix.

Erdei Mihály jó példa arra, hogy lehet gazdaságosan is űzni ezt a műfajt. Az állattenyésztő agrármérnök végzettség párosul a jó üzleti érzékkel, lelkiismeretes szakmai elhivatottsággal, az egészséges elégedetlenséggel úgy, hogy a földön tud járni. Ez tette őt sikeressé a munkájában és a magánéletében egyaránt.

Örömünkre szolgál, hogy partnereink között tudhatjuk, s reméljük, egy kicsivel mi is hozzájárultunk ehhez a sikerhez.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

A Sano az Ön társa a korszerű takarmányozással kapcsolatos egészséges gyarapodásban. Együtt állunk alapvető és mélyreható mezőgazdasági változások előtt. A Sano a gazdálkodóknak, kereskedőknek, állatorvosoknak és partnereknek egész 40 éves

Mind általánosan, mind kifejezetten a modern takarmányozásban mindennnpai igényünk és hajtóerőnk az egészséges növekedésre való törekvés. Ennek megfelelően a Sano célkitűzése a következőben foglalható össze:"A Sano globális felelősséget