Silótartósítás a Nyakas-Farmnál

Az ország északkeleti részén fekszik Hajdúnánás. A város egyik legmeghatározóbb gazdasága a Nyakas-Farm Kft. A tejelő szarvasmarhával foglalkozó üzemek közül az egyik legnagyobb állatállománnyal, kiemelkedő eredményekkel és számos elismeréssel rendelkező gazdaság az országban. Az 1996-ban indult vállalkozás 2019-ig folyamatosan növekedve érte el a 2.000 db fölötti tehénlétszámot és a hozzá tartozó 2.500 db növendékszámot. Az állományméret további növelése a közeljövőben nem szerepel a vállalat tervei között, inkább hatékonyságnövelési beruházásokkal próbálnak előrelépni.

A telep takarmányellátása főként saját termelésű növényekre, tömegtakarmányokra van alapozva, de széna és kukorica beszerzése külső forrásból is szükséges. Az elmúlt évek folyamatos beruházásaival közel 500 ha szántó vált öntözhetővé, mellyel a termesztés nagyságrendekkel biztonságosabb lett és lehetőség nyílt másodvetésű növények termesztésére is.

A termesztésben szereplő főbb növénykultúrák 2021-ben:

 • Kukorica                      850 ha
 • Cirok                               35 ha
 • Zöld rozs                     230 ha
 • Zöld tritikálé               90 ha
 • Festulolium               100 ha
 • Lucerna                       320 ha
 • Búza                             110 ha
 • Napraforgó                200 ha 

2013-ig csak időszakosan használtak a növények irányított erjesztéséhez segédanyagokat, tartósítókat, erjedést elsegítő anyagokat, azonban a genetika fejlődésével elengedhetetlenné vált a magasabb tápértékű tömegtakarmányok használata. Az elmúlt közel 8 évben nagyon sok tartósító szert kipróbáltak, de az bebizonyosodott, hogy azért ezek sem csodaszerek és nem tudják az emberi és időjárási negatív hatásokat kiküszöbölni.

Nehéz eligazodni a termékek sokaságában, mert nagyon sokféle összetételű és árkategóriájú tartósító van a piacon. A Sanoval nagyon régi a kapcsolata a telepnek, az általunk forgalmazott tartósítószerek 2019-ben kerültek a tömegtakarmány előállításba. A termékeknek jó ár-érték aránya mellett kimondottan jó az oldhatósága is, mely a napi munkavégzés során plusz előnyt jelent. Az elmúlt évben szinte minden növénykultúrában alkalmazták a Labacsil® Duo silótartósító baktériumait. A tavaszi betakarítású növényeknél és a lucernánál 2 g/t mennyiségben, a kukorica szilázsnál pedig 1 g/t mennyiségben. A depók felső részét a Sano kálium-szorbát termékével (Labacsil Acid®) vagy propionsav készítményével (Amprosan®) kezelték.

Tartósított takarmány mennyisége:

 • 15.000 t kukorica szilázs
 • 6.000 t lucerna szenázs
 • 2.000 t gabona szenázs

A tavalyi tömegtakarmányokról összességében elmondható, hogy erjedésükben stabil, jó minőséget hoztak a kialakult körülmények ellenére is. A nyári, szinte özönvíz szerű csapadék többször akasztotta meg a betakarítást, ezért a takarmányok Chlostridum fertőzöttsége, még az átlagos hamu tartalom mellett is okoz problémákat. 

Mivel hatalmas területeket kell gyorsan betakarítani, ezért kulcsfontosságú az időjárás előrejelzés, a szervezés hatékonysága és a gépek műszaki állapota. A tömegtakarmány betakarítást kettő darab Class Jaguar végzi párhuzamosan, mivel csak így tudják a napi 80-100 ha nagyságú terület lucerna vagy kalászos szenázst betárolni.

Összességében elmondható, hogy a Sano-s termékek jól működtek, ár-érték arányuk megfelelő, így az idei évben is tervezik használatukat.

Kontér Barnabás
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Minél jobb az alaptakarmány silózása, annál jobb a takarmányozási értéke. A jobb takarmányozási érték számos előny nyújt a gazda számára az állategészségügyben és termelési adatokban. A silózó anyagok hatékony segítők a legjobb szilázsminőség

A konzerválószerek piacán különböző típusú termék közül válogathatnak a gazdák. A megalapozott vásárlási döntéshez érdemes ismerni a baktériumokat, hatásaikat, felhasználási módjukat, illetve számolni kell a telepképző egységek számával, az

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott