Solum Csém, Solum Komárom

Itt tartunk ma

A Sano Kft. és a Solum Zrt. közös története 2020 nyarán kezdődött. Szívesen megismertetjük az érdeklődő nagyközönséggel, hogy szakmai szemmel nézve hol tartunk ma, hogyan és hova jutottunk, azaz, mivel telt el az elmúlt nagyjából 1 év.

A Solum Zrt. komáromi és csémi üzemét a szakmának nem kell bemutatni, hiszen mindkét üzem nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is csúcstermelésű üzemnek számít. Ennek megfelelően eredményeik és az eredményeket felépítő csapat tagjai - Mészáros Ferenc és Komlósi Balázs vezetésével - kellő ismertségre tettek szert határon innen és túl egyaránt. Joggal.

Nem rejtjük véka alá: eggyel szorosabbra kellett húznunk a nadrágszíjunkat. Annál is inkább, mivel mindkét üzemben 2020 nyarának közepén indultak el a Sano adagjai, tehát épp akkor, amikor jellemzően nehéz nagyot mutatni. Az sem mindegy, hogy mi a bázis, ahonnan indulunk.

Figyelembe véve, hogy egyik üzem termelése sem indokolta a takarmányozás sürgős átalakítását, a közös munkát a termelő csoportokban kisebb, magát a rendszert nem érintő változtatásokkal kezdtük meg. Viszont a szárazonálló teheneknél léptünk. Nézzük meg kicsit részletesebben!

A TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSA
Szárazonállás
A szárazonállás első fázisának takarmányozását a telepi lehetőségekhez igazodva oldottuk meg: Komáromban az abraktakarmány korlátozott tárolási lehetőségei miatt a növendéktáp, Csém újpusztai telepén a Mipro Pren 250®termékünkkel készült szárazonálló táp.

Az előkészítés időszakában mindkét üzemben a magas anionos előkészítést vezettük be, az itt alkalmazott premixünk a Mipro® Close Up 700. Fontos hangsúlyozni, hogy az erre a rendszerre történő átállás magas szintű kontrollt igényel!

Laktáció
A Solum Komárom nagyherkálypusztai tehenészeti telepe folyamatos fejlődés mellett a tavalyi évben elérte a 900-as tehénlétszámot, a Solum Csém tehénállománya 1.180. Az üzemek legfőbb közös jellemzője a 13.000 kg feletti standard laktációs tejtermelés.

Sano szaktanácsadóként a Solum Zrt. tehenészeteivel az együttműködést egyrészt az tette izgalmassá és nehézzé, hogy az addigi tejtermelési szintet minimális elvárásként tartani kellett, másrészt, hogy a nyári időszak a tehenek számára receptúra-váltás nélkül is megterhelő időszak.

Ezért döntöttünk úgy, hogy a laktációs csoportoknál a néhány ponton történő változtatást leszámítva magát az addig felépített takarmányozási rendszert nem bolygatjuk. Az ágazatvezetőkkel, Ferivel és Balázzsal a nyári hőstresszes időszakban történő váltás miatt egy kompromisszumos megoldásban gondolkodtunk, ami azt jelenti, hogy a Sano takarmányozási rendszerére csak fokozatos lesz az átállás.

Fontos előre bocsátani, hogy mindkét tehenészet egymáshoz viszonyított közelségük ellenére eltérő tömegtakarmány és eltérő abraktakarmány bázissal rendelkezett, amihez a takarmányozási koncepciónak alkalmazkodnia kellett. Ennek megfelelően az első lépések között kiválasztottuk az egyes telepekre leginkább passzoló tejelő premixeket. A fehérjehordozók esetében a napraforgót mindkét üzemben repcére cseréltük. Ezek az alapanyagok megközelítőleg 33-34%-os fehérje koncentrációval rendelkeznek, viszont a repce jobban emésztődik, ezért ezt választottuk. Csémen bevezettük az extrahált szóját.

2021 nyarán már mindkét üzemben kiforrott, a Sano koncepciójához igazított takarmányozást alkalmazunk, valamint beillesztettük a magas termelési szint mellett indokolt takarmánykiegészítőket. Az átállás lépésről-lépésre, a tehenek reakcióját figyelemmel követve zajlott.

2020 év végére - 2021 év elejére Komáromban sikerült elérnünk minden idők legmagasabb fajlagos tejtermelését, amit 2021 nyaráig apránként emelni is tudtunk. Csémen kezdetben stabilan tartottuk a korábbi időszak termelési szintjét, ám 2021 nyarára eljutottunk oda, hogy két hőhullám közti enyhébb időszakokban stabilan 39 liter feletti, sőt nem ritkán 40 liter körüli tejmennyiséget értékesítettünk tehenenként.  A szaporodásbiológiai mutatók mindkét üzemben javultak.

ÜSZŐNEVELÉS
A növendékek esetében a váltás egyik napról a másikra történt. A tenyészüsző receptúrákat szintén a Sano koncepció szerint állítottuk össze a telepeken található alapanyagokból. Az állatok vitamin és ásványi anyag ellátását növendék premixünk, a Primasan® biztosítja. A koncepció bevezetése azonnali volt és gyakorlatilag végleges, a receptúrát érintő kisebb módosítások a korábbi alapanyag kötések kifutását követően a tömegtakarmányok beltartalmi eltéréseiből eredhetnek.

A borjúnevelésben az elmúlt időszakban nagy változások történtek. Egyik legfontosabb a tökéletesre szecskázott szalma, mellyel bevezettük a száraz TMR-t, mely a borjak küllemében, gyarapodásában és a zökkenőmentes választásban is azonnal megmutatkozott.

Időközben 2021. márciusában a Solum Komárom telepén elindult a csoportos borjúitatás tejitató automatákkal. További célunk az üszőnevelésben a borjak születés utáni drencselése.

TÖMEGTAKARMÁNYOK
A kukorica szilázs tartósítása már tavaly is a Sano Labacsil® termékcsaládjának különböző hatóanyagú készítményeivel történt. Csémen a Labacsil® Duo-val (kálium-szorbát és homofermentatív tejsavbaktérium), Komáromban a Labacsil® Stabil-lal (heterofermentatív tejsavbaktérium).

2021-ben már a szenázsokat is saját termékünkkel, a Labacsil® Trio baktériummal (homofermentatív tejsavbaktérium és rostbontó enzim) tartósítottuk.

TÁVLATI TERVEK
Célunk, hogy a legjobbak legyünk. El szeretnénk érni, hogy mindkét üzem folyamatosan, a körülmények adta keretek között dolgozva, a saját lehetőségeinek 100%-os kihasználásával maximalizálja a termelés hatékonyságát. Ebben a folyamatban a tehenekkel szorosan együttműködve kívánjuk kiaknázni genetikai képességeiket. Így szeretnénk a hazai és nemzetközi szakmának a Sano irányt megmutatni.

Mindezekkel, ha mindössze egyetlen részterületen akár csak egy tippel, ötlettel, gondolattal gazdagítani tudjuk az érdeklődőket, ha akár a csémi, akár a komáromi üzemben alkalmazott takarmányozási fogást más telepeken is alkalmazni tudjuk, akkor már mindenki nyert.

Végül szeretnénk megköszönni mindkét üzem csapatának a közös munkát, a konstruktív együtt gondolkodást! További szakmai sikereket kívánunk mindannyiunknak!

Antalfi Gergely
értékesítési vezető

Rudolf István
szarvasmarha szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Olvasóink bizonyára emlékeznek, hogy az egy évvel ezelőtti, 2020/1. lapszámunk „Egy, két, há’… Robot!” c. cikke az Aranykocsi Zrt. szarvasmarha ágazatában akkor 5 hónapja folyó közös munkának fejőrobotos eredményeiről szólt.Aktuális cikkünknek

A Kerka Genetics Kft bemutatásaA Kerka Genetics Kft. Magyarország nyugati részén működik, közel a Szlovén határhoz. A növénytermesztési központ Rédicsen, a tejelő állomány Reszneken, az üsző nevelés pedig Gáborjánházán található. A tulajdonos

2019 októberében sikerült nagyon alapos előkészületi munkákat követően elindítani a Sano takarmányozási koncepcióját a Kocsolai MgSz tejelőmarha telepén. A tehenészetben kétszeri fejés van, és egy új istálló építése miatt emelkedő tehénlétszám,