Solum Csém, Solum Komárom
Itt tartunk ma
A Sano Kft. és a Solum Zrt. közös története 2020 nyarán kezdődött. Szívesen megismertetjük az érdeklődő nagyközönséggel, hogy szakmai szemmel nézve hol tartunk ma, hogyan és hova jutottunk, azaz, mivel telt el az elmúlt nagyjából 1 év.
A Solum Zrt. komáromi és csémi üzemét a szakmának nem kell bemutatni, hiszen mindkét üzem nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is csúcstermelésű üzemnek számít. Ennek megfelelően eredményeik és az eredményeket felépítő csapat tagjai - Mészáros Ferenc és Komlósi Balázs vezetésével - kellő ismertségre tettek szert határon innen és túl egyaránt. Joggal.
Nem rejtjük véka alá: eggyel szorosabbra kellett húznunk a nadrágszíjunkat. Annál is inkább, mivel mindkét üzemben 2020 nyarának közepén indultak el a Sano adagjai, tehát épp akkor, amikor jellemzően nehéz nagyot mutatni. Az sem mindegy, hogy mi a bázis, ahonnan indulunk.
Figyelembe véve, hogy egyik üzem termelése sem indokolta a takarmányozás sürgős átalakítását, a közös munkát a termelő csoportokban kisebb, magát a rendszert nem érintő változtatásokkal kezdtük meg. Viszont a szárazonálló teheneknél léptünk. Nézzük meg kicsit részletesebben!
A TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSA
Szárazonállás
A szárazonállás első fázisának takarmányozását a telepi lehetőségekhez igazodva oldottuk meg: Komáromban az abraktakarmány korlátozott tárolási lehetőségei miatt a növendéktáp, Csém újpusztai telepén a Mipro Pren 250®termékünkkel készült szárazonálló táp.
Az előkészítés időszakában mindkét üzemben a magas anionos előkészítést vezettük be, az itt alkalmazott premixünk a Mipro® Close Up 700. Fontos hangsúlyozni, hogy az erre a rendszerre történő átállás magas szintű kontrollt igényel!
Laktáció
A Solum Komárom nagyherkálypusztai tehenészeti telepe folyamatos fejlődés mellett a tavalyi évben elérte a 900-as tehénlétszámot, a Solum Csém tehénállománya 1.180. Az üzemek legfőbb közös jellemzője a 13.000 kg feletti standard laktációs tejtermelés.
Sano szaktanácsadóként a Solum Zrt. tehenészeteivel az együttműködést egyrészt az tette izgalmassá és nehézzé, hogy az addigi tejtermelési szintet minimális elvárásként tartani kellett, másrészt, hogy a nyári időszak a tehenek számára receptúra-váltás nélkül is megterhelő időszak.
Ezért döntöttünk úgy, hogy a laktációs csoportoknál a néhány ponton történő változtatást leszámítva magát az addig felépített takarmányozási rendszert nem bolygatjuk. Az ágazatvezetőkkel, Ferivel és Balázzsal a nyári hőstresszes időszakban történő váltás miatt egy kompromisszumos megoldásban gondolkodtunk, ami azt jelenti, hogy a Sano takarmányozási rendszerére csak fokozatos lesz az átállás.
Fontos előre bocsátani, hogy mindkét tehenészet egymáshoz viszonyított közelségük ellenére eltérő tömegtakarmány és eltérő abraktakarmány bázissal rendelkezett, amihez a takarmányozási koncepciónak alkalmazkodnia kellett. Ennek megfelelően az első lépések között kiválasztottuk az egyes telepekre leginkább passzoló tejelő premixeket. A fehérjehordozók esetében a napraforgót mindkét üzemben repcére cseréltük. Ezek az alapanyagok megközelítőleg 33-34%-os fehérje koncentrációval rendelkeznek, viszont a repce jobban emésztődik, ezért ezt választottuk. Csémen bevezettük az extrahált szóját.
2021 nyarán már mindkét üzemben kiforrott, a Sano koncepciójához igazított takarmányozást alkalmazunk, valamint beillesztettük a magas termelési szint mellett indokolt takarmánykiegészítőket. Az átállás lépésről-lépésre, a tehenek reakcióját figyelemmel követve zajlott.
2020 év végére - 2021 év elejére Komáromban sikerült elérnünk minden idők legmagasabb fajlagos tejtermelését, amit 2021 nyaráig apránként emelni is tudtunk. Csémen kezdetben stabilan tartottuk a korábbi időszak termelési szintjét, ám 2021 nyarára eljutottunk oda, hogy két hőhullám közti enyhébb időszakokban stabilan 39 liter feletti, sőt nem ritkán 40 liter körüli tejmennyiséget értékesítettünk tehenenként. A szaporodásbiológiai mutatók mindkét üzemben javultak.
ÜSZŐNEVELÉS
A növendékek esetében a váltás egyik napról a másikra történt. A tenyészüsző receptúrákat szintén a Sano koncepció szerint állítottuk össze a telepeken található alapanyagokból. Az állatok vitamin és ásványi anyag ellátását növendék premixünk, a Primasan® biztosítja. A koncepció bevezetése azonnali volt és gyakorlatilag végleges, a receptúrát érintő kisebb módosítások a korábbi alapanyag kötések kifutását követően a tömegtakarmányok beltartalmi eltéréseiből eredhetnek.
A borjúnevelésben az elmúlt időszakban nagy változások történtek. Egyik legfontosabb a tökéletesre szecskázott szalma, mellyel bevezettük a száraz TMR-t, mely a borjak küllemében, gyarapodásában és a zökkenőmentes választásban is azonnal megmutatkozott.
Időközben 2021. márciusában a Solum Komárom telepén elindult a csoportos borjúitatás tejitató automatákkal. További célunk az üszőnevelésben a borjak születés utáni drencselése.
TÖMEGTAKARMÁNYOK
A kukorica szilázs tartósítása már tavaly is a Sano Labacsil® termékcsaládjának különböző hatóanyagú készítményeivel történt. Csémen a Labacsil® Duo-val (kálium-szorbát és homofermentatív tejsavbaktérium), Komáromban a Labacsil® Stabil-lal (heterofermentatív tejsavbaktérium).
2021-ben már a szenázsokat is saját termékünkkel, a Labacsil® Trio baktériummal (homofermentatív tejsavbaktérium és rostbontó enzim) tartósítottuk.
TÁVLATI TERVEK
Célunk, hogy a legjobbak legyünk. El szeretnénk érni, hogy mindkét üzem folyamatosan, a körülmények adta keretek között dolgozva, a saját lehetőségeinek 100%-os kihasználásával maximalizálja a termelés hatékonyságát. Ebben a folyamatban a tehenekkel szorosan együttműködve kívánjuk kiaknázni genetikai képességeiket. Így szeretnénk a hazai és nemzetközi szakmának a Sano irányt megmutatni.
Mindezekkel, ha mindössze egyetlen részterületen akár csak egy tippel, ötlettel, gondolattal gazdagítani tudjuk az érdeklődőket, ha akár a csémi, akár a komáromi üzemben alkalmazott takarmányozási fogást más telepeken is alkalmazni tudjuk, akkor már mindenki nyert.
Végül szeretnénk megköszönni mindkét üzem csapatának a közös munkát, a konstruktív együtt gondolkodást! További szakmai sikereket kívánunk mindannyiunknak!
Antalfi Gergely
értékesítési vezető
Rudolf István
szarvasmarha szaktanácsadó