Solum update 2023
Solum Csém, Solum Komárom
Mint ismert, a Sano Kft. és a Solum Zrt. közös története 2020 nyarán kezdődött. Szeretnénk bemutatni hová jutottunk az elmúlt közel 3 évben.
Az olyan külső körülmények, mint a Covid és a háború, minden üzem gazdálkodását megnehezítették. A mindennapok kihívásaira mi a hosszútávú tervezéssel, stratégiai gondolkodással, hatékonyság- és produktivitás növeléssel, egyszerűen a perfekcionizmussal igyekszünk válaszolni.
Nyilván a „nadrágszíjat” az észszerűség határáig nekünk is húznunk kell. Nem a takarmány komponenseken, szaporító anyagon és a működéshez szükséges egyéb alapfeltételeken kívánunk spórolni, és így eredményt elérni, hanem az egyre magasabb szintű és hatékony termelésen keresztül megjelenő magasabb árbevétellel kívánjuk ellensúlyozni az ugyancsak egyre magasabb működési költségeket.
Egyrészt nem szeretnénk eltérni a Sano profiljától, a takarmányozástól. Másrészt, mivel a takarmányköltség a kiadások közül az egyik legnagyobb aránnyal bír, ezért a tehenek takarmányozását szeretnénk ismét bemutatni.
SZÁRAZONÁLLÁS
A két évvel ezelőtt bemutatott koncepción jelentős mértékben nem változtattunk. A szárazonállás első fázisának receptúráit a telepi lehetőségekhez igazodva oldottuk meg: Komáromban az abraktakarmány továbbra is a növendéktáp, szilázzsal, szenázzsal és szalmával kiegészülve. Csémen, pontosabban Újpusztán, a feltételek adottak az üszőtápok mellett egy szárazonálló táp elhelyezésére, így élünk ezzel a lehetőséggel.
Az előkészítés időszakában mindkét üzemben magas anionos előkészítést alkalmazunk a kezdetektől, mellyel kiváló eredményeket érünk el. Ezt bizonyítja például, hogy elenyésző az ellést követő problémák aránya, mint a hipokalcémia, OHV, magzatburok visszatartás, ugyanakkor a tehenek laktációjukat magas szintű termeléssel kezdik.
TERMELŐ TEHENEK
A Solum Komárom nagyherkály-pusztai tehenészeti telepe folyamatos fejlődés mellett a tavalyi évben elérte az 1000-es tehénlétszámot, a Solum Csém tehénállománya 1.180 tehénről 1.230-ra emelkedett.
A nagytejű csoportok szárazanyag felvétele megközelíti a 30 kg-ot, optimális esetekben a tehenek képesek ennél magasabb takarmány mennyiséget is felvenni. A receptúrák a lehető legegyszerűbben épülnek fel. A tömegtakarmány oldalon kukorica szilázs, rozs- és tritikálé szenázs, illetve szudánifű szilázs található. Az abrak összetevői: kukorica, búza, szója, repce, védett fehérje és Sano kiegészítő termékek.
Nagyherkályon a 2022-es évben egy nap kivételével (március 27-i óraátállítás) az árutej mennyisége minden nap meghaladta a 40 kg-ot, míg Csémen csak a nyári hőhullámok idején csökkent a tej ezen szint alá. Ez a tényező is rávilágít a tehénkomfort jelentőségére.
Az alábbi táblázatban két fontos értékmérő segítségével szeretnénk bemutatni a telepek munkáját. Egyúttal rá szeretnénk világítani, hogy a magasan termelő tehén is képes jó reprodukciós mutatókat hozni, amennyiben az igényei megfelelően, következetesen és folyamatosan magas szinten ki vannak elégítve.
TÖMEGTAKARMÁNYOK
A tömegtakarmány bázist szintén a hatékony munkavégzés és a gazdaságosság jegyében egységesítettük az elmúlt években. Fentebb már említettük: kukorica- és szudánifű szilázzsal, valamint rozs- és tritikálé szenázzsal dolgozunk, az olaszperje kikerült a körből.
A tömegtakarmányok tartósítása a Labacsil® termékcsalád különböző hatóanyag tartalmú képviselőivel történik, melyeket mindig az adott telep adott takarmányféleségéhez igazodva választunk ki.
A TEJTERMELŐ TÁRSADALOMBAN BETÖLTÖTT SZEREPÜNK, TÁVLATI TERVEINK
Célunk, hogy a legjobbak legyünk, hogy megalapozottan, kellő információval és tapasztalattal, kiváló eredményekkel a tarsolyunkban mutathassunk irányt a hazai, illetve külföldi tejtermelő társaknak.
Ennek érdekében szívesen látjuk az érdeklődő üzemek képviselőit mindkét tehenészetben akár egy pár órás telepbejárás, akár egy hosszabb szakmai egyeztetés céljából.
Végül szeretnénk megköszönni mindkét üzem csapatának, Feriéknek és Balázséknak a közös munkát, az együtt gondolkodást! További szakmai sikereket kívánunk mindannyiunknak!
Antalfi Gergely
értékesítési vezető
Rudolf István
szarvasmarha szaktanácsadó