Szoptatós kocák takarmányozása

Egy termelő tapasztalata a kocánként 39 választott malac elérésében

Hogyan, mikor és miért kell emelni a takarmány mennyiséget? Mit kell figyelembe venni a takarmányozás tervezésekor? Első kézből származó tapasztalatok és válaszok Can Ballau-tól, az olasz termelőtől, aki közel 39 malacot választ kocánként évente.

Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor a kocák elléskori takarmányozásáról beszélünk:

1. Győződjön meg arról, hogy a koca elegendő energiával rendelkezik a fialáshoz (fialás előtti 10. naptól a fialásig)
Annak érdekében, hogy a koca jól tudjon fialni, elegendő energiával kell rendelkeznie a fialási folyamat lehető leggyorsabb teljesítéséhez. A gyorsan fialó kocák gyorsabban regenerálódnak és korábban kezdenek enni, mint azok az állatok, melyeknek hosszabb ideig tart a fialás. A jó fialás előkészítő takarmányozás másik nagy előnye, hogy növeli a kolosztrum termelését és minőségét.

Ideális esetben a kocákat 10 nappal a fialás előtt be kell vinni a fiaztatóba, de a gyakorlatban ez nem mindig valósítható meg. A kocákat igyekezzünk legalább 5 nappal a várható fialás előtt bevinni.

Ezen a ponton kell elkezdeni a takarmányadagok kiválasztását minden koca részére az alábbiak szerint:

  • Testkondíció: alapvetően meg kell különböztetni a kövér és a sovány kocákat. A kövér koca nehezebben fog fialni és nehezebb lesz elérni a maximális tejtermelést. Ezért fontos a testkondíció ellenőrzése a vemhesség alatt. A másik véglet a sovány koca, hiszen mindig nagyobb kockázatot jelent, hogy korán el kell választani a malacait, ha az étrendje nem elégíti ki a laktációs igényeit, mivel nincs zsírtartaléka.
  • Ciklusszám: elengedhetetlen, hogy különbséget tegyünk a kocasüldők és a többször fialt kocák között. Ezután próbáljuk meg megkülönböztetni a 2-3, 4-5 és 5 feletti ciklusokat.

A fiatal kocáknak mások az igényeik, mint a többször fialt társaiknak és a takarmányfelvételi kapacitásuk sem azonos. A kocasüldőknek körülbelül 3 kg szoptatós adagot kell megenniük, míg a többször fialt kocáknak napi 3,8-4 kg-ot. Naponta legalább kétszer kell etetni őket és törekedni kell a 12 óránkénti etetésre, hogy ideális legyen a napi elosztás.

2. A kocákat a potenciális takarmányfelvétele, tejtermelési potenciálja, a malacok mérete és száma, valamint testkondíciója szerint kell takarmányozni (fialástól a 7-10. napig)
Ez a legkritikusabb szakasz mind a malacok, mind a kocák számára. Tapasztalatom szerint a takarmányfelvételt a lehető leghamarabb ösztönözni kell, hogy visszaálljon a koca energiaszintje, a tejtermelés folyamatosan növekedjen, lehetővé téve a malacoknak, hogy jóllakjanak.

Korábban a kocákat minimálisan vagy egyáltalán nem etették a fialás napján, ami szerintem káros. Ha el akarjuk érni a kocák maximális potenciálját, akkor a fialás napján kell kezdenünk, vagy ideális esetben 10 nappal előtte. Az alacsony takarmányfelvétel azt jelenti, hogy a kocának az első napokban a tartalékjaiból kell felhasználni, amikor a legtöbbet kell ennie ahhoz, hogy regenerálódjon a fialásból és minőségi tejet kezdjen termelni. Meg kell próbálnunk elérni, hogy a kocák átlagosan 4,5-5 kg/nap (többször fialt kocák) és körülbelül 3,5-4 kg/nap (kocasüldők) takarmányt fogyasszanak.

Annak érdekében, hogy elérjük ezeket a takarmányfelvételi szinteket, abba kell hagyni a takarmánygörbe alapú adagösszeállítást, ami a kocák átlagos vagy átlag alatti fogyasztásán alapszik. Ezzel a kocák egy másik felénél elvesztjük a potenciált. A takarmánymenedzsment szempontjából könnyebb ellenőrizni a kocák 20%-át, akik nem fognak jól enni. Pl. az étvágy alapján kell meghatározni a takarmányadagot és a megmaradt takarmányt minden etetés után el kell távolítani. Így nem romlik meg, ráadásul a kocák 40%-a átlag felett fog enni.

Itt fontos különbséget tenni két (ha nem három) csoport között a többször fialt kocáknál: paritás 2-3 és 4+. Ez még fontosabb, ha második alom szindróma áll fenn az első laktáció tápanyaghiánya miatt.

A napi adagok száma a kiosztott takarmány mennyiségétől függ; étkezésenként maximum 2-2,5 kg lenne az ideális. Meleg időben a nap korai és késői szakaszában etessünk, hogy a kocáknak ne legyen túlságosan melegük. Automata etetőrendszereknél ez jóval egyszerűbb, mivel a személyzetnek nem kell minden etetésnél jelen lennie.

Fontos az ivóvízellátás, főleg nyáron, hogy a koca sok vizet tudjon inni extra munka nélkül. Kulcsfontosságú a fiaztató hőmérséklete a takarmányfelvétel és a tejtermelés szempontjából; minél ideálisabb (alacsonyabb) a kocák testhőmérséklete, annál jobb a teljesítményük.

Fialás után a malacokat legalább 12-16 órán át hagyni kell, hogy felvegyék az anyjuk kolosztrumát. Ezután szét kell őket válogatni és a méretükhöz illeszkedő koca csecsbimbói alá tenni. A jövőbeni tejtermelés fokozása érdekében javasolt több malacot tenni az egyszer fiatalt kocákhoz, mint amennyi csecsbimbóval rendelkezik.

3. Testkondíció-vesztés megakadályozása (fialás utáni 10-20. nap)
Miután elértük a jó takarmányfelvételt a fialást követő első 10 nap során, a nehezén már túl vagyunk. Most eljött az ideje befejezni a munkát és élvezni a gyümölcsét. 10 nap elteltével a malacok már szép ütemben fejlődnek. Ahhoz, hogy ezt ne akadályozzuk, ne hagyjuk abba a koca magas szintű etetését.

A szoptatás fázisában a magas takarmányfelvétel soha nem jelent veszteséget; ez a legjobb befektetés, amit tehetünk. A koca tejtermelése a 18-20. napig emelkedik, ezért a takarmánynak is lépést kell tartania a növekedéssel. Rendkívül fontos, hogy a 7-10. napon elért takarmányfelvétel ebben a szakaszban ne csökkenjen. Sőt, ha lehetséges, 1-2 kg-os növekedést is szeretnénk látni. Mindig lesznek olyan kocák, amelyek meglepetést okoznak és 3-4 kg-ot híznak 20 nap alatt.

A legjobb, amit tehetünk, ha elősegítjük a takarmányfelvételt: több étkezés biztosításával, a legmelegebb napszakokban történő etetés elkerülésével, nem hagyjuk a takarmányt 2 óránál tovább a vályúban. Ideális esetben 30 perc alatt elfogyasztják az állatok. Azoknál a kocáknál nem érhető el maximális tejtermelés, melyek nem ettek jól az ellés utáni 0-10. napon, de segíthetünk nekik, hogy kondíciót ne veszítsenek, amíg nőnek a malacok.

Ebben a szakaszban, ha kövér a koca, a takarmányfelvételt korlátozni lehet, hogy megakadályozzuk a túlkondíciót, ami problémákat okozhat a következő ciklusban. Ezeknél az állatoknál érdemes úgy takarmányozni, hogy zsírtartalékokat is használjanak fel a tejtermeléshez.

4. Készítse fel a kocát a választásra és a következő reprodukciós ciklusra (ellés utáni 20. naptól választásig)
Eddig mindent megtettünk a tejtermelés maximalizálása érdekében és most eljött az ideje annak, hogy biztosítsuk a kocák számára az optimális testkondíciót a következő vemhességi ciklust figyelembe véve. Mindezt szem előtt tartva a malacoknak továbbra is megfelelő ütemben kell növekedniük. Tapasztalataim alapján a szoptatási időszak minimum 24-25 nap.

A takarmányfelvétel korai ösztönzése kulcsfontosságú a kiváló teljesítmény eléréséhez a kocák reprodukciójának minden szempontjából: tejtermelés, kondíció, választás és a következő ciklus előkészítése.

Forrás: Albert Oliveras: Feeding lactating sows, www.pig333.com

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A mai modern szapora sertés fajták esetén egyre fontosabb a termelési mutatók (élve született malacok száma, választott malacok száma, illetve ezek testtömege) szempontjából a kocák kondíciója.A kocák kondíciója nem csak az adott ciklust, de a

Fekete József húsz éve kezdte el kimagasló munkáját a sertéstenyésztésben! Ezt a két évtizedet kezdetektől fogva a precizitás, az eredményes tenyésztői célok, a családias légkör és a pozitív hozzáállás jellemezte a sok nehézség ellenére is! 

Közel 15 éve Sano partner, Sano referenciaüzem Ifj. Hevesi István 260 kocás magyar nagyfehér sertéstelepe Mindszenten. E cikk egy bemutatkozás, melyben a mindszenti gazda mesél magáról, családjáról és gazdaságáról a múlt, a jelen és a jövő