„Tartósítás” szerves savakkal a nyári aratáskor is!?

A szemeskukorica nedvesen történő eltárolására már régóta ismerjük a szerves savakkal (leggyakrabban propionsavval) történő tartósítást.

Számos előnyét ismerjük:

  • a szárított kukoricával szemben magasabb tápértékű és biológiailag teljes értékű takarmányt tárolhatunk be
  • véd a szántóföldi és raktári penészgombák tovább szaporodásától, így a mikotoxinok kártételét is csökkenteni tudjuk
  • a használt propionsav plusz tápanyagot ad az állatainknak
  • a készítmények emberre ártalmatlanok, nincsenek szermaradékok
  • nem utolsó sorban a készítmények repellens hatásúak a zsizsikekre és az atkákra.

Ezen előnyök egy részét a nyári aratáskor is ki kell használnunk. Igaz, hogy napjainkban már ritkábban fordul elő bőséges csapadék a nyári hónapokban, de előfordulhat, hogy a takarmánynak szánt kalászos gabonák optimális időben történő betakarítását esős időszak akadályozza. Ilyen esetben azonban a szerves savak az árpa, a búza vagy a tritikálé eltárolásánál is a segítségünkre lehetnek:

  • az ideálishoz képest magasabb nedvességtartalom mellett is biztonságosan eltárolhatók (ilyenkor a kukoricához képest sokkal kisebb a víztartalom, így ahhoz képest jóval kevesebb a savszükséglet is)
  • a nedves közeg ellenére a szerves savak használatával a gombák szaporodását akadályozzuk, így az általuk termelődő mikotoxinokat is visszaszorítjuk
  • a raktári kártevők (zsizsik, atka) ezek esetében is valós veszélyt jelentenek, amelyek a kezeléssel viszont visszaszoríthatók.

A zsizsikek elleni védekezési lehetőséget ki kell emelni, hiszen jellemzően a kisebb gazdaságokban nem mindig biztosított a gázosításhoz alkalmas gabonatároló, raktár vagy egyéb terület. Előfordulhat, hogy az állatok- vagy a lakóingatlan közelsége (padláson való tárolás) miatt az ismert gázosítás nem választható. Ilyen esetekben nyújt megoldást az Amprosan®, a Sano tartósítószere. 

Az Amprosan®egy speciális hatóanyag kombináció, mely a propionsavat ammóniumos só formájában tartalmazza. Ez a kémiai forma nem korrozív, így nem rongálja a technológiai elemeket, ráadásul nem okoz plusz savterhelést az állatoknak. Ezzel az eljárással kezelt szemes terményeket alacsonyabb toxintartalom mellett magasabb és jobban emészthető tápanyagtartalom jellemzi. Emellett véd a rothadástól és a teljesítményvesztéstől, valamint védelmet nyújt a raktári kártevők ellen. A biztonságos takarmányhigiénia, a költséghatékonyság és a negatív tulajdonságok kiküszöbölése érdekében fejlesztette ki a Sano.

Horváth Attila,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország