Tejelő kontra hízómarha

Gyors változások Bezenyén

Bezenye az ország északnyugati szegletében, az osztrák-szlovák-magyar hármas határ csücskében található. A falu termelőszövetkezete egykor 300-as tehenészetet üzemeltetett, aztán a szűkebb piaci idők következtében apránként lecsökkent 150-re. 2014 sorsfordító volt a szövetkezet életében: új tulajdonosok jelentek meg, nevezetesen a környéken gazdálkodó Tóth és Antonovich család vette kézbe a cég irányítását. A tervek impozánsak voltak: teljes telepi rekonstrukció, állománynövelés, termelésnövelés.  Csak aztán ismét változott a világ, de meséljen erről inkább Dr. Tóth Kálmán úr, a szövetkezet ügyvezető igazgatója.

Dr.T.K.: Igen, ez így történt. 2014-ben nagy lendülettel fogtunk bele a tehenészetbe, hiszen 100 Ft felett volt a tej felvásárlási ára, hatalmas potenciált láttunk egy ilyen tevékenységben. Belekezdtünk a felújításokba, épületeket tataroztunk, gépeket vettünk stb.

Sano: …és ekkor kezdődött a kapcsolat a Sano-val is…

Dr.T.K.: Igen, a takarmányozást is teljesen új alapokra akartuk helyezni, a meglévő rendszerrel nem voltunk megelégedve. A Sano referenciái számunkra meggyőzőek voltak, így elkezdtük a közös munkát. Nagyon hamar remek szakmai, üzleti és emberi kapcsolatokat sikerült kialakítani mind Csorba Zsolt cégvezetővel, mind pedig Wellmann Péter szaktanácsadóval. Az ő takarmányozási javaslataikat alkalmazva tejtermelésünk látványosan emelkedni kezdett, a kiinduló 20-22 literről pár hónap alatt elértük a 28 litert.

Sano: Sajnos, nem sokáig tartott a jó tejár…

Dr.T.K.: Igen. 2015 végére már tisztán látszott, hogy ez nem lesz pénzügyi sikertörténet. Hiába a jó termelési eredmények, a piaci árak egyre csak zuhantak, 75 Ft-nál megérlelődött az elhatározás: váltani kell. 

Sano: Az fel sem merült, hogy kiürítitek a telepet és befejezitek az állattartást?

Dr.T.K.: Nem. Mindenképpen állatokat akartunk tartani, hiszen a telep adottságai jók, a takarmánybázis, emberanyag, gépek adottak, csak meg kellett találni a megfelelő nyereséges tevékenységet. Így került képbe a bikahizlalás. Többféle lehetőséget végigfuttattunk, alaposan körbejártuk a témát, míg kialakult jelenlegi rendszerünk (de milyen az élet, menet közben még ez is fog változni, de erről majd később).

Sano: Mik voltak az állománnyal szembeni főbb elvárások?

Dr.T.K.: Elsődlegesen a magas napi tömeggyarapodás, hogy minél előbb visszaforogjon a befektetett tőke és a jó piaci értékesíthetőség (így feketetarka Holstein-bikák eleve szóba sem jöhettek). Több változat került szóba (pl. bérhizlalás is), végül is külföldön sikerült húshasznú (szimentáli x hegyi tarka, illetve szimentálí x kékbelga F1) állatokat vásárolnunk.

Első körben jött 226 db 120-150 kg-os, majd még 100-100 db 150-170 kg-os, így jelenleg 400 hízóállat van a telepen.

Sano: Hogyan történt az átállás? (Mivel nem volt ismert, hogy előtte hogyan takarmányozták az állatokat.)

Dr.T.K.: A fogadó takarmány a Sano Meggi Müsli® késztáp volt, mellette széna ad libitum és ivóvíz. Néhány állat a szállításból és környezetváltozásból eredő stressz miatt nem akart enni, ezeknél nagyon jó szolgálatot tett a Sano Calf Digest® készítménye: egy kapszulát beadva már másnapra megmutatkozott az étvágygerjesztő hatás. Ezt a terméket rendszeresítettük és beépítettük a technológiánkba is. 1-2 hét elteltével, amikor már szépen fogyasztották a Meggi Müsli®-t, a vályúba felkínáltuk nekik a TMR takarmányt is, hadd ismerkedjenek vele. Így folyamatosan sikerült átszoktatni őket a tömegtakarmányokra. Minden korcsoportra külön TMR-adag van kidolgozva, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni a növekedési potenciált.

Az elérhető legmagasabb napi tömeggyarapodásra törekszünk, ez látszik az adagok összetételén is. Természetesen itt is használunk Sano terméket, a Bullengold® nevű premixet. A takarmányozást a lehető leghatékonyabban szeretnénk meg-oldani: az abrak, a repce, a premix, a melasz tartályokban van, az etetőkocsival csak alá kell állni és gyorsan, pontosan adagolhatók a komponensek. Az állatok nagyon jó ütemben fejlődnek, ezt bizonyítja az alább látható szúrópróbaszerű kontrollmérés eredménye is.

Sano: Ezek valóban szép eredmények!

Dr.T.K.: Igen, pedig ezek még a kisebb állatok. Ebben a szakaszban a napi takarmányköltség kb. 300 Ft/állat, így 1 kg tömeg-gyarapodás 200 Ft-ba kerül, vagyis egyértelműen nyereségesnek mondható a tevékenység. Számításaink szerint nagyobb korban reális a napi 2 kg-os gyarapodás, úgy kalkulálunk, hogy a nyár elején már értékesíthetők lesznek a nagyobbak.

Sano: Mik a további tervek?

Dr.T.K.: Az ilyen méretű borjak beszerzése szinte lehetetlen, így a következőkben itatásos borjakat fogunk vásárolni, ugyanilyen genetikával. Egyik épületünket gőzerővel alakítjuk át csoportos borjúnevelőnek, ahol egyszerre 120 állat fér el (4x30 db), itató automatával felszerelve, amely alkalmas az egyedi tejitatásra, sőt, még egyéb kiegészítők adagolására is. Itt a Sano Sanolac Lila Citro® nevű termékét fogjuk használni, a tejelő állományunkban már bizonyított ez a termék is. Terveink szerint a tavasz folyamán jön az első turnus és kéthavonta folyamatosan érkeznének a csoportok, ezzel a telep kapacitása 600 db-ra emelkedik.

Sano: Gondolom, az értékesítés kérdését is jól körüljártátok.

Dr.T.K.: Igen, az ilyen minőségű végtermékre folyamatos az érdeklődés, csak ki kell választani a lehető legjobb ajánlatot. Bízom benne, hogy befektetésünk, illetve a tejtermelésen keletkezett ráfizetésünk hamarosan visszatérül. A jó genetika kiváló takarmányozással párosítva mindenképpen meghozza a kívánt eredményt!

Sano: Ez egy kiváló végszó volt, így megköszönöm a részletes tájékoztatást és további eredményes bikahizlalást kívánok Nektek!

Wellmann Péter,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

Az eredményes marhahús-termelés feltétele, hogy piacképes árut gazdaságosan tudjunk előállítani. Az elmúlt években fizetőképes kereslet mutatkozik Törökországban és a közel-keleti országokban a jó minőségű növendék és hízóbikákra. E cikkben

Adott gazdaság esetében a húsmarhatartás helyzetét, a gazdaság eredményéhez való hozzájárulását számtalan tényező befolyásolhatja. A döntés idejétől függően a termelési folyamatot és az erőforrásokat különböző módon szabályozhatjuk. Más lesz a

Egy hallgatói kutatási projekt keretében a müncheni LMU állatorvosi szak hallgatói vizsgálták a borjak számára gyártott nátrium-bikarbonát-tabletta hatását. A kérdés így hangzott: valóban pozitívan hatnak-e a nátrium-bikarbonát-tabletta