„Több, mint egy gazda, nem is lehet az ember“

Kobler szarvasmarhahizlaló gazda több mint elégedett a foglalkozásával

Landwirt Kobler bei der Fütterung

Mire ébredünk reggelenként? Johann Kobler számára ez teljesen egyértelmű: családjával együtt megrögzött gazda, akik a bikahizlalásra specializálódtak. Nagyon fontos számára, hogy üzemét folyamatosan fejlessze  - a Sano takarmányozási koncepcióival két éve teszi ezt. Az eredmény: a hizlalási idő ez hónappal lett rövidebb.

 

Status Quo

Johann Kobler 1985-ben vette át szüleitől a családi gazdaságot. Épp 10 évvel később állította át az üzemet tejtermelésről specializált bikahizlalásra. Feleségével, Mariaval és gyerekeivel, Máriaaval Hannessel működteti gazdaságát az elhivatott gazda Eggerdingben (Ausztria). „Több, mint egy gazda, nem is lehet az ember”, mutatja be foglalkozását Johann Kobler. „Szeretném gazdaságomat folyamatosan fejleszteni”, folytatja a lelkes gazda. A legutóbbi nagy fejlesztési lépés az új istálló megépítése volt. Nagy ünnep volt, amikor használatba vehették a 280 férőhelyes taposórácsos istállót a bikák számára.

Vállalkozás

Johann Kobler második tevékenységként bérmunkát végez. Szolgáltatásként végez betakarítási munkát és kukoricaszecskázást új kombájnjával. A téli időszakban Kobler gazda téli takarítási munkákat végez szolgáltatásként.

A bikák szalmaalmot kapnak

A Kobler család összesen 300 férőhelyen hizlal bikát (mélyalmos és taposórácsos) istállóiban. A fajta a Hegyitarka és különböző húshasznú fajták keresztezései, mint a Kékfehér Belga, Charolais és Limousin. A bikákat növendékként, 275 kg körüli súllyal vásárolják. 70 %-a tejtermelő üzemekből, a maradék 30 % a környékbeli tejtermelő gazdaságokból származik. 2013 óta etet Johann Kobler Sano takarmányokat – és nagyon elégedett. A közös munka célkitűzéseként Johann Kobler és a Sano szakspecialistája Florian Schild a nagyobb napi tömeggyarapodás és kevesebb veszteség megvalósításában állapodtak meg. 

Takarmányozás

A vásárolt növendékek nagy része tejtermelő és legeltetéses gazdaságból származik. Kobler gazda így az első hetekben elsősorban szénát és Meggi 10® abrak-kiegészítést (40% gabona, 30 % szemeskukorica, 20% szódadara és 10 % Meggi10®) etet. Ezzel egy időben lassan megkezdi a bikák TMR-éhez szoktatni őket.  Különleges fehérje-kiegészítőként kizárólag takarmánybabot használ.

Eredmény

Kobler gazda nagyon elégedett az eredményekkel. „Amióta Sano-t etetek, sikerült elérnem, hogy a hizlalási időt egy hónappal lerövidítsem – ugyanakkor kevesebb a veszteség“, áradozik Kobler gazda. „Mindezt megerősíti az istállóban uralkodó nyugalom.  A big bag zsákos MiproBull 250® kezelése tetszik, akárcsak Florian Schild Sano szaktanácsadó odafigyelése“, folytatja a gazda. A fűszenázs és széna maradékát, amit nem etet fel az állatokkal, bebálázza és értékesíti.  

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország