Új hízópremixek

A hazánkba bekerült és egyre elterjedtebb hibrid sertések (Topigs, Danbred, Hypor stb.) megkövetelik a takarmány- és premixgyártó vállalatoktól, hogy a fejlődéssel lépést tartsanak.

Ezek a hibrid sertések jelentősen több takarmányt vesznek fel a hizlalási napokon, mint a korábban keresztezett állatok. Ezzel a megnövekedett takarmány felvétellel növekszik a napi tömeggyarapodás is. Míg korábban a napi tömeggyarapodást a napi takarmányfelvétel korlátozta. Ekkor lehetett „koncentráltabb”, magasabb fehérjetartalommal is dolgozni.

Ezeknek az étkesebb hízóállatoknak a fehérje forrás alapját legtöbbször különböző melléktermékek adják. Itt nem elhanyagolható ezen melléktermékek rosttartalma sem. 

TAKARMÁNYOZÁSI KÍSÉRLET
A Sano az elmúlt évben több turnusban, 1700 Danbred állattal folytatott hizlalást különböző premixekkel csökkentett fehérjefelhasználásra törekedve. A csökkentett fehérjetartalomra a takarmányban azért van szükség, mert a növekvő takarmányfelvétellel a hagyományos fehérjetartalom esetén túl sok fehérje jut a szervezetbe. Ennek a megnövekedett fehérje lebontásának nagy a vesztesége, káros anyagcsere melléktermékekkel terheli a szervezetet, illetve jelentős a N-ürítés a környezetbe. Ezek mellett jelentkezhet még egy enyhe hasmenés is.

FEHÉRJEFELHASZNÁLÁS
Fehérjeforrásként megjelenő melléktermékek (extrahált napaforgó és repce, maláta csíra, CGF) emészthetősége elmarad a legtöbbször használt extrahált szójadarától, illetve általánosan elmondható ezekről a termékekről, hogy lizinben szegények.

Ezek a gyengébb emészthetőség és a növekvő takarmányfelvétel ellenére is minimálisan növekedjenek a napi adagban. A fehérje felvétel azt követeli meg, hogy egy alacsonyabb fehérje szint legyen a takarmányban. Ez a csökkentett fehérje felhasználás azt eredményezte, hogy a premixekben a legtöbbször előforduló lizin és metionin aminosav hozzáadásán kívül treonin, triptofán és valin kiegészítésre is szükség van a megfelelő lizinhez viszonyított aminosav arány beállításához.

A Sano a tesztelt premixekben az aminosav szinteket úgy állította be, hogy a kész takarmánykeverékekben az aminosavak lizinhez viszonyított aránya megfeleljen az előírtaknak.

A kifejlesztett premix a Mastpremix® Forte Valin nevet kapta, utalva az 5. aminosav kiegészítésre is. A két fázisos hizlalásban ezt a premixet használtuk 40 kg-tól 3,5%-ban a hízó 1-ben, illetve 3,0%-ban a hízó 2-ben. A premixben 12% fölötti lizin tartalom és ehhez igazítva magas aminosav szintek vannak (metionin, treonin, triptofán, valin). A mikro elemek szerves kötésben kerültek a keverékekbe.

A TAKARMÁNYOZÁSI KÍSÉRLET EREDMÉNYE

Betelepítési testtömeg   26,9 kg
Átl. értékesítési nettó tömeg   116,6 kg
Átl. takarmányozási nap   83,3 nap
Napi testtömeg gyarapodás   1077 g
Napi takarmányfelvétel   2,89 kg
Nettó takarmányértékesítés   2,69 kg/kg
Színhús arány   58,5 %

 

MASTPREMIX® FORTE VALIN
Vitaminokban gazdag ásványi takarmány hízósertéseknek valin aminosav kiegészítéssel

 • Magas takarmányfelvétel
 • Legjobb napi tömeggyarapodás és takarmányhasznosítás
 • Kiváló húsrészek aránya
 • Kiváló húsminőség
 • Kiválóan emészthető ásványi komponensek alacsony savkötő-kapacitással
 • Fitáz a foszfor-, kálcium-, aminosav- és nyomelem-ellátottság javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére
 • Különleges vitamin- és hatóanyagkombinációk az ellenállóképesség javítására és az anyagcsere támogatására
 • Magas aminosavszint és optimális kombináció (valin, lizin, metionin)
 • SanAmin® a fehérjeminőség javítására, a takarmány savkötő-képességének csökkentésére és a kiváló húsrészek eléréséhez
 • StabiloSan® a nagy teljesítmény és az erős szív eléréséhez

PIETRAIN VONALÚ ÁLLATOK ESETÉN
A Mastpremix® Forte Valin premixet továbbfejlesztettünk, hogy Pietrain vonalú végtermékek hizlalására is alkalmas takarmányt lehessen készíteni. Ez az Aminogold® Forte Valin elnevezést kapta. Fontosabb jellemzői:

 • magas E-vitamin szint 
 • vajsav kiegészítés
 • magas mikroelem szint ‒ egy része szerves kötésben
 • bekeverés 3,5-3,0%-ban

ÖNMAGUKÉRT BESZÉLŐ EREDMÉNYEK, ÚJ PARTNEREK
A Sano partnerek között ezen termékek és a koncepció használata folyamatosan bővül és a jó eredmények híre szerencsére gyorsan terjed. A jó hírek hallatán új partnereket is sikerül megnyerni, meggyőzni és végül meggyőződötté tenni.

Az egyik új partnerünk a TAR-TÓ 2000 Szövetkezet. A Szövetkezet komplexen, minden szempontból értékeli a termelést, így csak akkor lehetséges az együttműködés, ha a takarmánygyártó minden elvárásnak meg tud felelni. Vas Csaba - a társulás vezetője - a saját állományában tesztelte a Sano termékeit és takarmányozási javaslatait. Az eredmények mind naturális mutatókban, mind pénzügyileg kifejezve sikeresek voltak. Ezt követően a szakmai együttműködés kiszélesedett és mind szélesebb körben elterjedt. Csaba és néhány érdeklődő szövetkezeti tag személyesen is megtekintette a Sano kísérleti állományát. A látottak alapján ők is Danbred malacokat telepítettek, melyet a fenti takarmányozási rendszerben hizlaltak fel. Az előzetesen elvárt eredmények realizálódtak ezen turnusok esetében is, melynek köszönhetően a partneri kapcsolat sikeresen folytatódik.

Ezúton is kívánunk a Szövetkezet minden tagjának jó eredményekben gazdag évet!

Agárdi Gábor,
sertés szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

A hízósertés értékes soványhús aránya már a vemhes koca takarmányozásásnak függvénye, mivel már az anyaméhben determinálódik az izomsejtek száma. Az ellést követően a soványhús arányát a malac fejlődése és napi súlygyarapodása határozza meg.A

Az egyedülálló Sano tanácsadási koncepció egyesíti a mezőgazdálkodók, a takarmányozási tanácsadók és az állattakarmányozás terén járatos Sano-állatorvosok tapasztalatait, szaktudását. Célunk, hogy hosszú távon optimalizáljuk az állatok egészségét