Választás cink-oxid nélkül!

Hogyan tovább!?

A cink nélkülözhetetlen nyomelem, amely számos enzim részét képezi és számos metabolikus folyamatban vesz részt. A cink részt vesz például a proteinszintézisben és a szénhidrát anyagcserében, de fontos a bőr és a sebgyógyulásban is, továbbá számos biológiai kölcsönhatásban van a hormonokkal, például az inzulinnal és a kortikoszteroidokkal. Ezenkívül a cink szerepet játszik a vízháztartás megtartásában és az anion-kation egyensúly kialakításában, és szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Ezért fontos, hogy a cink napi bevitele a takarmánnyal megfelelő legyen, az egészségügyi problémákhoz és az állatok teljesítményének csökkenéséhez vezető cinkhiány elkerülése érdekében.

A CINK-OXID HATÁSA ÉS BETILTÁSÁNAK OKAI
Az élettani szükségleteket jóval meghaladó ún. terápiás mennyiségben adott cink-oxidról (2.500-3.000 mg/takarmány kg) a világon elsőként Dániában mutatták ki, hogy hatékony eszköz a malacok elválasztás utáni hasmenésének megelőzésében. (Poulsen, 1989) Mintegy 70 %-kal csökkenti a hasmenést és ettől függetlenül is van hozamfokozó hatása, nem minden részletében tisztázott hatásmóddal. Amit tudunk az az, hogy erősíti a sejtek közötti „cement” anyagot, a kadmulint, ami végeredményben a bélfal áteresztőképességét akadályozza meg. Amellett is vannak bizonyítékok, hogy a baktériumok megtapadását – adhézióját – csökkenti a bél hámsejtekhez, ami a megbetegítőképesség alapfeltétele. Az előbbi okok vezettek oda, hogy cink-oxid felhasználása drasztikusan megnőtt a világon.

Az EU mégis úgy döntött, hogy betiltja a cink gyógyászati felhasználását: egyrészt környezeti hatásai miatt (nehéz fém), másrészt mert az utóbbi 10 évben sok tudományos bizonyíték igazolta, hogy nem csak kedvez az antibiotikum rezisztens baktériumok túlélésének, hanem az antibiotikum rezisztencia kialakulásában is van szerepe. Ennek következtében 2022 júniusától a cink takarmány-adalékanyagként csak olyan mennyiségben kerülhet be a takarmányba, amely megfelel a takarmány törvényben lefektetett követelményeinek. Az EU) 2016/1095 bizottsági végrehajtási rendeletben a cink megengedett maximális szintje jelenleg 150 mg/takarmány kg végső koncentrációban.

Nem könnyű megoldást találni a magas szintű terápiás cink-oxid helyettesítésére. Nincs olyan megoldás, amely minden gazdaságban ugyanolyan jól működne. A „gondolkozz általánosságban és cselekedj helyben” („think globally and act locally”) alapelv különösen fontos. Emiatt minden telepnek, állattartónak meg kell találnia, hogy melyik megoldás fog működni a gazdaságában. Ezenkívül a megoldásnak költséghatékonynak is kell lennie, ami nagyon nehéznek tűnik, tekintettel a magas szintű cink-oxid viszonylag alacsony költségére.

VÁLASZTÁS UTÁNI HASMENÉS
Az elválasztás utáni hasmenés (PWD: post-weaning diarrhea) egy nagyon elterjedt enterális betegség, amely jellemzően az elválasztást követő 1-3 hétben érinti a malacokat. A betegséget hasmenés, kiszáradás és alacsony teljesítmény jellemzi. Az elhullás akár a 30%-ot is elérheti, tehát gazdaságilag jelentős betegséget jelent. A PWD multifaktorális betegség és számos tényező befolyásolja annak előfordulását ebben a kritikus időszakban. Ezeket a tényezőket három kategóriába lehet sorolni: hajlamosító, hozzájáruló és meghatározó.

Hajlamosító tényezők
Az elválasztási periódussal kapcsolatos stresszről ismert, hogy növeli a malac PWD-vel szembeni érzékenységét. Az elválasztást követő első héten alacsony a takarmányfelvétel, amely szorosan összefügg a megnövekedett betegség-kockázattal. Ezenkívül a csökkentett takarmányfelvétel alacsony teljesítménnyel és megnövekedett bélgyulladással jár, mely a bélműködésben komoly funkcióromlást eredményez.

A bélgyulladás ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához, beleértve az E. colit és az általuk termelt toxint, amelyek a megnövekedett bélpermeabilitás miatt eljuthatnak az epiteliális szövetekbe.

Ezen túlmenően az ilyen korú malacok megfelelő emésztése, bélflórája újabb nevén bél-mikrobiótája és aktív immun-rendszere még nem fejlődött ki teljesen. Nem hangsúlyozható eléggé milyen fontos hajlamosító tényező az ún. laktogén – tejfelvételhez kötött – immunitás hiánya a választást követően.

Hozzájáruló tényezők
A környezeti feltételek ideértve az optimálisnál alacsonyabb istálló hőmérsékletet, a magas állatsűrűséget és a rossz takarmányozási technológiát, jól ismert tényezők a PWD számára. Ezenkívül a választáskor az almok keverése növeli a különböző immunstátusz variabilitását és növeli az agresszív viselkedés gyakoriságát, ami befolyásolhatja a malac betegségre való hajlamát. Ezenkívül egyéb fertőzések (pl. vírusfertőzések) növelik a PWD-vel szembeni érzékenységet.

Meghatározó tényezők
Az enterotoxigén Escherichia colit (ETEC) a PWD leggyakoribb okaként azonosították. Az enterotoxinokat és az adhezineket ezek a baktériumok termelik, és nélkülözhetetlenek a betegség kialakulásához. Az ETEC ragaszkodik a vékonybél hámhoz, és az enterotoxinok növelik a víz és az elektrolit szekréciót a lumenbe, így kiszáradást és hasmenést okoznak. Ezért alternatív megoldások keresése az E. coli fertőzés csökkentésére irányul. Egyre világosabb, hogy a cink-oxid nem helyettesíthető egyetlen termékkel. Tehát az E.coli fertőzés visszaszorítására stratégiák kombinációjára van szükség. Megjegyezzük, hogy az ilyenkor gyakori ödéma betegség ellen hatékony vakcina rendelkezésre áll, és az egyéb kórformák ellen részleges védettséget is nyújt. Költséghatékonysága már az átlagos gyakoriságú és súlyosságú előfordulás esetén sem vitatható.

MEGOLDÁSOK A CINK-OXID HELYETTESÍTÉSÉRE
A következő megoldási lehetőségeket a különböző telepeken különböző módon lehet kombinálni.

A választásra csak érett malac kerüljön
A megfelelő emésztő enzimrendszer kialakulása miatt. Megjegyezzük, hogy a malacok biológiai érettségét a gyakorlatban majdnem kizárólag csak a testsúlyukkal tudjuk jellemezni.

Tartási- és takarmányozási technológiák betartása

 • Megfelelő istálló hőmérséklet (23-25°C). Az optimális hőmérsékletet az ún. thermoneutrális zónát – amikor az állandó testhőmérséklet biztosítása nem igényel többlet energiát – semmi sem jelzi jobban, mint az állatok nyugalmi helyzetben megfigyelhető viselkedése, elhelyezkedése: összebújnak vagy szét fekszenek, esetleg csak éppen egymáshoz érve fekszenek az oldalukon vagy netán a mellkasukon. Utóbbi esetben csökkentve a vezetéses hőleadást.
 • Etető és itató férőhelyek aránya fontos. Választáskor pót etetők és itatók behelyezése nagyon fontos, mivel a frissen választott malac a szopási időszakhoz hasonlóan szeret egyszerre enni, valamint a választás utáni első napokban a takarmány és az ivóvíz felvétele fokozódik. Egy választott malacot – különösen meleg környezetben – semmivel nem lehet jobban „megstresszelni”, mint az elégtelen vízellátással, a relatív vízhiánnyal. Ezért az etetőket és itatókat naponta többször kell feltölteni, mint a fiaztatóban. A malacok kíváncsi természetét kihasználva növelhetjük a takarmányfelvételt.
 • Az optimális szellőzés beállítása. A megfázáson kívül a túl nagy légsebesség is okozhat választás után hasmenést. Minden sertésre – a választott malacra pedig különösen igaz – hogy a légmozgás az állatok szintjén ne legyen több mint 0,2 m/másodperc. (Ennek mérésére pár ezer forintért lehet megfelelő légsebesség mérőt vásárolni.)
 • Lehetőleg biztosítsunk tömör (fűtött) fekvő felületet a malacoknak.
 • Megfelelő állatsűrűség.

Állategészségügyi állapot a lehető legjobb legyen
Ha a malacokat nézzük, akkor különböző sérüléseket, köldök- és ízületgyulladást, köhögést, kötőhártya-gyulladást és egyéb egészségügyi problémákat figyelhetünk meg. Ezek a problémák érzékennyé teszik az állatokat egyéb más problémákkal szemben, mint például a hasmenés.

Takarmányozási megoldások

 • Alacsonyabb fehérjeszint a választási takarmányban (16,5-17,5%) megfelelő aminosav kiegészítéssel.
 • A legjobban emészthető alapanyagok használata (tejalapú készítmények, fehérje kivonatok, különböző hidrolizátumok).
 • Szerves savak és sóik használata mind ivóvízben, mind takarmányban (hangyasav, propionsav, benzoesav, laurinsav, vajsav stb).
 • Enzim kiegészítés (proteáz).
 • Nyersrost kiegészítés (lignin, búzakorpa): az emészthetetlen rostok korlátozhatják az E. coli tapadását a bél nyálkahártyájához, következésképpen csökkenthetik a malac hasmenésének előfordulását.
 • Különböző növényi kivonatok.

Prof. Charlotte Lauridsen, a dániai Aarhusi Egyetem szakértője a takarmány-adalékanyagokról a következőket mondta: „Valószínűleg nincs egyetlen takarmány-adalékanyag, amely helyettesítheti a cink-oxidot a hasmenés megelőzésére való képessége miatt. Számos lehetséges takarmány-adalékanyag ugyanakkor megosztja azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a cink-oxid befolyásolhatja az elválasztás utáni hasmenés (PWD) eredményét.”

Lehetséges lesz cink-oxid nélkül választani, mert nincs más választásunk, de a következő időben minden telepnek meg kell találni azt a komplex megoldást, amely a saját állatállományának a legmegfelelőbb és a leggazdaságosabb. Ehhez a Sano - Modern Takarmányozás Kft. szakemberei készséggel nyújtanak segítséget.

Agárdi Gábor
sertés szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország