A víz mint a legfontosabb takarmányozási elem

Az idei évben a növénytermesztésben megtapasztalt aszály rámutatott, hogy a legfontosabb elem a víz. Ez igaz a sertés takarmányozásban is. A sertések víztartalma születéskor 80% körül van, de a hízók vágáskor még mindig 50% vizet tartalmaznak.

A sertéstenyésztés, hízlalás során sokszor láthatjuk, hogy a vízellátásra nem megfelelő figyelmet fordítanak. A nem megfelelő vízellátás okozhat bakteriákis fertőzéseket, testtömeg gyarapodás csökkenést, fajlagos takarmány értékesülés romlást, tejtermelés csökkenést.

A sertéseknek vízre van szükségük a sejtek megfelelő működéséhez, a biokémiai reakciókhoz, az állandó testhőmérséklet fenntartásához, a tápanyagok szövetekhez való szállításához, a salakanyagok eltávolításához, a növekedéshez és a szaporodáshoz. A test víztartalma 10 százalékának elvesztése súlyos kiszáradáshoz és akár elhulláshoz is vezethet.

A sertések három forrásból juthatnak vízhez:

  1. a sertések által elfogyasztott víz (legfontosabb)
  2. a takarmányban megtalálható víz (sejt közötti víz)
  3. az oxidációs folyamatokból felszabaduló víz (szénhidrátok, zsírok, fehérjék bontásából)

Ha a vízfelhasználásról beszélünk, akkor a következő szempontokat kell megfigyelni:

  • víz minősége
  • víz pH-ja
  • itatók száma
  • itatók átfolyási sebessége (hozama)
  • itatók elhelyezése

VÍZ MINŐSÉGE
A sertés itatására ivóvíz minőségű vizet kell használni. A víznek milliliterenként 100-nál kevesebb csíraszámot és 50-nél kevesebb coliformot kell tartalmaznia. Fontos még a nitrát/nitrit tartalom 10 ppm-nél alacsonyabb szintje is.

VÍZ PH
A víz pH-ja 6,5-8,5 között helyezkedik el. Az ilyen magas, 7-8 pH körüli vizekben istálló hőmérsékleten az állatok számára kedvezőtlen baktériumok remekül szaporodnak. Az állatok számára kedvező baktériumok ennél lényegesen savasabb pH-n szaporodnak.

Az ivóvíz savanyításának két fő célja van:

  • az ivóvíz minőségének javítása és az itatórendszer fertőtlenítése
  • a malacok emésztőrendszerének, stabilitásának javítása (malacok alacsony gyomorsav termelésének támogatása)

A Sano által forgalmazott Acidosan® az itatóvíz pH-t 2l/m³ bekeverés esetén 4,5-re savanyítja le. Laboratóriumi vizsgálatok alapján az állatok itatójából vett mintában sem telepszámot sem coliformot nem találtak.

ITATÓK SZÁMA
Az állandó ivóvízfelvétel biztosításához megfelelő mennyiségű itatóra van szükség. Ezt befolyásolja az állatok kora, elhelyezése, a takarmányozás módja, stb. A nem elegendő itatóférőhely növeli az agresszív viselkedések számát, rontja a naturális mutatókat. Nagyon fontos megemlíteni, hogy választás után a malacok takarmányfelvétele növelhető, ha a választást követő első napokban a vízfelvételt külön itatók behelyezésével növeljük.

ITATÓK ÁTFOLYÁSI SEBESSÉGE (HOZAMA)
Az itatóknak mindig az állatok korának megfelelő átfolyási sebességgel kell rendelkezni. A sertések csak egy meghatározott időt töltenek el ivással és gyakran a nem megfelelő, alacsony átfolyási sebességű itatók miatt nem vesznek fel elegendő mennyiségű vizet. Az alacsony vízfelvételre sokszor a vizelet sötét színe is utalhat.

ITATÓK ELHELYEZÉSE
Hasonlóan az előző pontokhoz nagyon fontos, hogy az állatok korához, méretéhez igazítsuk az itatók magasságát. A túl magas itató csökkent vízfelvételt, a túl alacsony itató vízpazarlást eredményez. A kutricán belüli elhelyezés is nagyon fontos. Ne sarokba kerüljenek az itatók, mert az állatok gyakran itt ürítenek, így szennyeződhet az itató. Az etetők közelébe, közel egymás mellé kell felhelyezni. A pihenőtérre sem megfelelő az itatók elhelyezése.


Fontos kérdés lehet még a víz hőmérséklete. Ideális a 20°C-os víz. Nyáron a hűtött vízből az állatok többet vesznek fel, így többet is esznek, javulnak a naturális mutatók. Télen a választott malacoknak a melegített víz ugyanilyen kedvező eredményt hoz.

ÖSSZEFOGLALVA
Az ivóvíz a legolcsóbb és legfontosabb tápanyag. Nagyon fontos a vízvezeték rendszer és az itatók tisztán tartása. Napi szinten ellenőrizni kell a vízfogyasztást. A vízfelvétel befolyásolja a sertések termelését, tágabb értelemben a telepek gazdaságos működését.

Jó minőségű, megfelelő hőmérsékletű, megfelelően hozzáférhető ivóvizet minden sertés számára a jobb termelés, a jobb állatjólét érdekében.

Agárdi Gábor
sertés szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

A Héjja Testvérek Kft-nél Bárkányi Lajos tenyésztésvezetővel beszélgettem a malac fázis gyakorlatáról, illetve a Sano malac tejpótlókról szerzett tapasztalatairól.Évek óta használjátok már a Sano SanAmmat F® malac tejporát és a SanAmmat Puddino®

A genetika gyorsléptékű fejlődésének köszönhetően a takarmányozásban is nő az elvárás a magasabb teljesítmény irányába. Az alomszám fokozatosan növekszik, emellett azonban az egy malacra jutó választási súly alacsonyabb. A választási tömeget

A sertés takarmányozásban a fehérje (aminosav) pótlás sarkalatos kérdés minden korcsoport számára. Ez a kérdés az elmúlt évben a kiszámíthatatlan fehérjeforrások piacán még fontosabb lett. Kiemelném az extrahált szójadarát, mivel a szója ára az

A sertéshizlalásban a modern hibridek (Topigs, DanBred és egyéb Duroc vonalak) megjelenésével a takarmányozást is újra kellett értékelni. Ezek az állatok a genetikai előrehaladás során egyre étkesebbek lettek, egyre több lett a napi

Hogyan, mikor és miért kell emelni a takarmány mennyiséget? Mit kell figyelembe venni a takarmányozás tervezésekor? Első kézből származó tapasztalatok és válaszok Can Ballau-tól, az olasz termelőtől, aki közel 39 malacot választ kocánként évente.

A mai modern szapora sertés fajták esetén egyre fontosabb a termelési mutatók (élve született malacok száma, választott malacok száma, illetve ezek testtömege) szempontjából a kocák kondíciója.A kocák kondíciója nem csak az adott ciklust, de a