Bárányhizlalás

A bárányhizlalás célja a piaci igényeket kielégítő vágóbárány-előállítás. A juhászatok legfőbb árbevételi forrása a főként exportra termelt bárány. Az év folyamán három kiemelt időszak van: a Karácsonyt, a Húsvétot és a Nagyboldogasszony napját megelőző néhány hét. A hizlalás a választástól a vágásra érettségig tart. A hizlalás gazdaságosságát a született és választott bárányok súlya, ezáltal a hizlalási tevékenység hossza és a fajlagos takarmányfogyasztás befolyásolja. Hizlalási módszerek közé tartozik a tejesbárány-és a pecsenyebárány-hizlalás.

Tejesbárány-hizlalás, szopósbárány-nevelés
A szopósbárányt az anyja alól 1,5 hónapos korban, választáskor 13-19 kg súlyban értékesítjük. A tejesbárány-nevelés alapvető feltétele, hogy az anyajuh tejtermelése kielégítse a bárányok táplálóanyag-szükségletét. Intenzív tartási körülmények mellett 30-40 napra csökkenthető a szoptatási időszak. Minél jobban fejlődik a bárány az első 20 napban, annál könnyebben vészeli át ezt a kritikus, betegségekre fogékony időszakot. E kor eléréséhez minél gyakoribb és tápanyagban gazdag nagy mennyiségű szoptatásra kell törekedni. Tömeggyarapodást ebben a korban a kiszopott tejből illetve a mellé adott tejpótló szárazanyagából számolhatunk. Egészséges bárányoknál a naponta megivott tej/tejpótló szárazanyag-tartalma ebben a korban megegyezik a napi tömeggyarapodással. A Sanolac Lamb® tejpótló kiváló minőségű komponenseivel segíti a bárányok magas testtömeg-gyarapodását és a szilárd takarmányra való könnyű átállását.
4-5 napos kortól báránytáp kínálásával, majd 2 hetes kortól a beinduló bendőműködést követően pedig megkezdődik a bárányok szálas takarmányra való szoktatása jó minőségű szénával.
A Sano által gyártott Protamino Lamb Starter® bárány indító koncentrátum és Lamb Starter 100 HP® starter késztáp tejpótlót, jól emészthető, ízletes fehérje összetevőket tartalmaz, amelyek a szilárd takarmányra átállásban kulcsfontosságú szerepet játszanak. A tejpótló és a tej mennyiségét a napi 2,4 literről és 3-4 itatásról a 3-4. héttől csökkentsük 2 literre és napi 1-2 itatásra. Ezzel a módszerrel a választást megkönnyíthetjük, elősegíthetjük a szilárd takarmány nagyobb felvételét. Egy bárány a választásig átlagosan 6-8 kg tápot eszik meg és 1-2 kg szénát.

Szopósbárány-értékesítés mellett szóló érv, hogy külön férőhelyet nem igényel, magasabb a felvásárlási ár valamint idő és költséghatékony. Minden éremnek két oldala van, így a szopósbárány értékesítésnek is. Az értékesítés elhúzódhat, így az anyajuhok takarmányozási költsége magasabb, és az ellési forgót is rontja. Ami a gazdaságosságot illeti, az árbevétel alacsonyabb, mint a nagyobb súlyban értékesített bárányoknál.

Pecsenyebárány-hizlalás
A pecsenyebárányként értékesített bárányokat átlagosan 150 napos életkor előtt, kosok esetében 30-34 kg, míg jerkék esetében 25-28 kg súlyban értékesítik. A pecsenyebárány-hizlalás alapfeltétele a jó választás. A szopósbárányok gond nélkül leválaszthatók a tejről, ha minimum 14-16 kg-osak, a születési súlyuk háromszorosát elérték és 40 naposan legalább 40 dkg száraz-anyagot fel tudnak venni. A választást követő intenzív nevelési időszakban a bárányok nagy napi tömeggyarapodásra képesek. Ennek az erélynek a kihasználását ad libitum jó minőségű báránytáppal és a rosthiány pótlására szénával, alomszalmával érhetjük el. A Protamino Lamb Starter®, illetve Protamino Lamb Grower® indító és nevelő koncentrátumokkal és a Lamb Starter 100 HP® és Lamb Grower 100 HP® indító és nevelő késztápokkal biztosíthatjuk a nagy napi tömeggyarapodást. Jó minőségű tápokkal 50-70 napra is lerövidíthetjük a hizlalási időszakot, amellyel csökken a férőhely- és az eszközlekötés ideje is, ezáltal a hizlaldák rotációja növelhető. Egy bárány meghizlalásához átlagosan 80-90 kg báránytápra és 6-8 kg szénára van szükség.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország