Calf sodaLyte® alkalmazásának tapasztalatai

A Calf sodaLyte® hatását tudományosan is bizonyították. 2016 nyarán végeztek egy összehasonlító kísérletet az Auer bikahizlaló üzemben Alsó-Bajorországban. A cél annak vizsgálata volt, hogy a borjak mennyire fogadják el a terméket.

Tény: csak egy termék volt, melyet a borjak szívesen és elegendő mennyiségben vettek fel. A Calf sodaLyte® vízben oldódó por hatékony emésztési zavarok esetén, és hat a folyadék- és elektrolitveszteség ellen. 

Üzemi kísérlet
A kísérletet Alsó-Bajorországban, Passau megyében, Ludwig Auer bikahizlaló üzemében végezték, mely itató-automatákkal van felszerelve. Turnusonként 125 állat ellátására alkalmas. Emellett speciális TMR és víz ad libitum áll rendelkezésre. A kísérlet alatt az állatok etetése tovább folytatódik. A kísérlet 90 esetet dolgoz fel.

A kísérlet lebonyolítása
A betelepítés hetében két napon át szabadon választhattak a borjak a 4 itató közül: Calf sodaLyte®, elektrolit tabletta 1,elektrolit tabletta 2, és kontrollként víz.

Elektrolit tabletták alatt a piacon beszerezhető tablettákról van szó. A 3 elektrolit italt és a vizet 20 literes vödrökbe készítették elő. Minden vödörbe 5 liter folyadékot töltöttek és minden borjúnak 10 perce volt, hogy igyon belőle. Azután megmérték a megivott mennyiséget és a vödröket újra visszarakták. Mindkét kísérleti napon 45 mérést végeztek (ugyanazon 45 borjú esetében). Így összesen 90 mérés állt rendelkezésre a megismételt blokk-kísérletekből.  Az ismétlések és a vödrök véletlenszerű elhelyezése azt a célt szolgálta, hogy ellenőrizhető legyen a vödrök időbeli és helyzeti hatása.

Eredmények
A borjak nem preferálták egyetlen vödör helyét sem. A Calf sodaLyte®-et szignifikánsan gyakrabban keresték fel, mint a vizet és a másik két tablettás terméket. A Calf sodaLyte® oldatból megivott mennyiség lényegesen eltért a másik két oldathoz és a vízhez képest is (pH<0,01; Bonferroni–korrekciót alkalmazva a soktényezős kísérletekre). Az átlagosan megivott mennyiség relatív összehasonlításából a következő adatokat kaptuk:

            Víz (kontroll)                          100 %

            Elektrolit tabletta 1             112 %

            Elektrolit tabletta 2             139 %

            Calf sodaLyte®                       228 % 

Következtetés
Az üzemi kísérlet azt bizonyítja, hogy a Calf sodaLyte®-oldatot jobban itták a borjak, mint az egyéb elektrolitos készítményt. Ha a diétás italból felvett mennyiség nő, javul az állatok energia-, elektrolit- és vízellátása is. Így a Calf sodaLyte® segítségével jelentősen hozzá tudunk járulni a hasmenéses borjak tápanyag-veszteségének pótlásához, így az állatok erőnlétének megtartásához.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.

A Sano az Ön társa a korszerű takarmányozással kapcsolatos egészséges gyarapodásban. Együtt állunk alapvető és mélyreható mezőgazdasági változások előtt.

Mind általánosan, mind kifejezetten a modern takarmányozásban mindennnpai igényünk és hajtóerőnk az egészséges növekedésre való törekvés. Ennek megfelelően a Sano célkitűzése a következőben foglalható össze: