Hasmenés borjú módra

„A ma egészséges borja a holnap egészséges tehene” ‒ szól a mondás. A sikeres tejtermelés vagy hizlalás a borjúneveléssel kezdődik.

Cikkemben a borjak életének első heteiben előforduló és nagy gazdasági károkat okozó hasmenések okairól, kezeléséről és nem utolsó sorban megelőzéséről fogok írni. A hasmenéssel összefüggő gazdasági veszteségek a gyógykezelés és a vizsgálat költségeiből, az elmaradt súlygyarapodásból, a munka- és technológiai költségek növekedéséből, valamint az elhullásokból tevődnek össze. A hasmenés gyakran megnyitja az utat a másodlagos fertőzések előtt is.

Véleményem szerint ez egy olyan téma, melyről általában keveset beszélünk. Nagyjából elfogadjuk előfordulását, mint a sok esőt vagy a szárazságot. Pedig igen is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük, vagy ha már kialakult, a borjú a lehető legkisebb veszteség árán jöjjön ki belőle. Akkor nézzük csak szép sorjában!

Melyek a hasmenés takarmányozással összefüggő okai?
Az újszülött borjak föcstejjel (kolosztrummal) való optimális ellátása különösen fontos. Itt 3 fontos tényezőre kell figyelnünk. Az idő, a mennyiség és a minőség. Ellés után egy órán belül minimum 1,5 liter, utána 2 órán belül 1,5-2,5 l mennyiségű jó minőségű föcstej itatására van szükség. Az időfaktor azért fontos, mert a születés után eltelt idővel folyamatosan romlik a föcstej védőanyagainak felszívódása a borjúban. A minőség alatt az immunglobulin tartalmat értem, melynek minimum 50 g/liternek kell lennie (kontroll: kolosztrométerrel mérve). Ez vagy ennél nagyobb koncentráció általában csak a többször ellett tehenek-nél van meg, tehát érdemes e tehenek felesleges föcstejét literes kiszerelésben lefagyasztani az elsőborjas ellésekhez. Alternatíva-ként lehetőség van Cotosan Plus® tejkiegészítésre a Sano által javasolt adagolásban.

A kolosztrum-adagolásnál egyre inkább jellemző, hogy terjed a 3-4 literes mennyiség egyszerre, szondával (drencseléssel) való bejuttatása a nagyobb magyar telepeken is.

Természetesen a kiváló elletési- és elhelyezési higiénia alapkövetelmény és a remek egyedi iglus elhelyezés is. A legfontosabb, hogy biztosítsuk üszőborjaink számára a jó startot, mert a magas szintű kolosztrális passzív immunitás kevesebb hasmenést eredményez és később busásan megtérül a hosszú hasznos élettartamban és nagy életteljesítményben. A nem megfelelő itatási technikák és borjúnevelési gyakorlat fontos szerepet játszik a hasmenés kialakulásában. Például az etetésenként adott túl kevés vagy túl sok tej, vagy a tejpótló tápszer életkornak nem megfelelő emészthetősége ugyanúgy hasmenést okozhat. Gondolok itt az olcsóbb, nagy szójafehérje alapú tejporokra, melyeket semmiképp nem itatnék 1 hónapos kor alatt. Sok problémát okoz a tej vagy tejpótló testhőmérséklet alatti hőmérsékleten itatása is. Savanyítással (Acidosan®) ezt elegánsan meg lehet előzni. A tejpótló helytelen tárolása vagy összekeverése, a ketrecek és az itatás eszközeinek nem megfelelő higiéniája és a huzat egyaránt elősegíti a hasmenés kialakulását.

Mit tehetünk a hasmenés megelőzése érdekében?

 • Szakszerű föcstejmenedzsment
 • Okszerű vakcinázási program
 • Száraz, fertőtlenített, egyedi borjúketreces tartás
 • Az itatási protokoll következetes betartása akár tejjel, akár tejpótlóval

Mely kórokozók a fertőzéses borjúhasmenés leggyakoribb okozói?
A borjak hasmenésének kialakulásában szerepet játszó legfontosabb kórokozók a rotavírusok és a koronavírusok, a baktériumok közül az Escherichia coli (E. coli) és a Salmonella fajok, az egysejtű paraziták közül pedig a cryptosporidiumok és a kokcidiumok.

Mit jelent az ozmotikus hasmenés?
Ozmotikus hasmenés alakul ki például rotavírusokkal vagy koronavírusokkal történő fertőződés esetén. A tápanyagok felszívódásáért a bélben a bélnyálkahártya bolyhainak csúcsai a felelősek. A rotavírusok és a koronavírusok a bélbolyhok csúcsait pusztítják el, így a tápanyagok ozmotikus aktivitással rendelkező részecskék formájában a bélben maradnak, a bél lumenébe pedig víz áramlik ki (ozmotikus diffúzió).

Mit jelent a szekréciós hasmenés?
Szekréciós hasmenés alakul ki például E. coli baktériumokkal történő fertőzés esetén. Az enterotoxikus E. coli baktériumok a kloridionok béllumenbe való erőteljes szekréciójához vezetnek. Az elektroneutralitás fenntartása érdekében a kloridionokat nátriumionok követik. A kialakuló ozmotikus grádiens eredményeképpen növekvő mennyiségű víz áramlik a bél lumenébe, és így jön létre a szekréciós hasmenésnek nevezett jelenség.

Mely életkorban alakul ki a borjaknál leggyakrabban hasmenés?
A borjak újszülött korban és az élet első négy hetében különösen fogékonyak a hasmenés kialakulására. Míg az E. coli fertőzések elsősorban az élet első hetében fordulnak elő, a rotavírusok és a koronavírusok által előidézett hasmenés a második és harmadik élethét során a leggyakoribb. A cryptosporidiumok az első és a negyedik élethét között idéznek elő hasmenést, míg az Eimeria-fajok (kokcidiumok) rendszerint csak háromhetes kor után rendelkeznek kóroktani jelentőséggel borjakban.

Melyek a hasmenés legfontosabb klinikai tünetei?
A hasmenés legnyilvánvalóbb tünete a bélsárürítés fokozott gyakorisága és nagyobb mennyiségű bélsár ürítése. Súlyos esetekben a borjak akár testsúlyuk 10%-át is elveszíthetik a vízszerűen híg bélsár ürítése következtében. A borjú egészsége szempontjából azonban jóval nagyobb jelentőségűek a bélsár-ürítés fokozódásának következményei.

Mi az a négy probléma, amely a hasmenéses borjak esetében fellép?
A szervezet számára a legnagyobb problémát a súlyos hasmenés esetén fellépő alábbi nagy veszteségek jelentik:

 • Kiszáradás (vízveszteség)
 • Elektrolitveszteség
 • Metabolikus acidózis (hiperaciditás)
 • Energiaveszteség

Hogyan határozható meg klinikai vizsgálattal egy hasmenéses borjú kiszáradásának mértéke?
A kiszáradás a borjú általános állapotát is rontja. A kiszáradás mértékének becslése a következők értékelése alapján lehetséges: a borjú állva maradási képessége, a szem besüppedése, a bőr turgora (a nyak bőrének ráncba emelésével) és a bőr hőmérséklete.

Mit jelent a metabolikus acidózis?
A metabolikus acidózis a vér hiperaciditása (túlzott savassága), vagyis a vér pH-értékének anyagcsere-eredetű csökkenése. Az acidózist elsősorban a pufferanyagok, különösen a nátrium-bikarbonát mennyiségének csökkenése okozza.

A vér normális pH-ja 7,28 és 7,40 között van. Ha a pH ezen a tartományon kívül esik, számos anyagcsere-folyamatra – így az enzimek aktivitására – is káros hatással lehet.

Miért ártalmas az elektrolit-veszteség a borjú számára?
Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek vizes oldatban képesek vezetni az elektromos áramot. A szervezetben való megoszlásuk érzékeny egyensúlyt alkot, amely a szervezet sok fontos biokémiai folyamatának az alapja. Az elektrolit-egyensúly szempontjából legfontosabb elektrolitok a nátrium- (Na+), a kálium- (K+) és magnézium- (Mg+) ionok mint pozitív töltésű részecskék (kationok), valamint a klorid- (Cl-) és a bikarbonát- (HCO3-) ionok mint negatív töltésű részecskék (anionok).

Miért fontos a nátrium a szervezet számára szájon át történő rehidráció esetén?
A kiszáradt borjak esetében a nátrium rendkívül fontos az elektrolitegyensúly helyreállítása szempontjából. A nátrium azáltal segíti elő a folyadékpótlást, hogy az ozmózis elve alapján vizet vonz maga után a sejtbe. Emellett részt vesz a glükóz szállításában: a glükózt a bélhámsejtekbe juttatva biztosítja az energiaellátást.

Miért fontos a nátrium-bikarbonát felvétel a hasmenéses, kiszáradt borjak esetében?
A nátrium-bikarbonát a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásában szerepet játszó legfontosabb puffer. A hasmenéses, acidózisos borjakban a bikarbonát közömbösíti a vérben feleslegben jelen lévő savakat.

Mennyire jelentős a hasmenéses borjak energia-hiánya?
Az újszülött borjaknak különösen jó minőségű táplálékra van szükségük. A viszonylag kis testsúlyukhoz képest nagy testfelületük miatt metabolikus sebességük nagyon nagy. Emellett nagyon nagy növekedési eréllyel rendelkeznek. A tej nagyon sajátos módon elégíti ki a borjak jó minőségű táplálék iránti igényeit. Nagyon sok energiát, fehérjét és számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Az újszülött borjú emésztőcsatornájának enzimjei kizárólag a tej emésztésére rendezkedtek be, és a kérődzőkre jellemző előgyomrok csak a születés után néhány héttel fejlődnek ki teljesen. A hasmenés a nélkülözhetetlen tápanyagok csökkent felszívódásához vezet ugyanabban az időben, amikor a borjú energiaszükséglete nagy. Ez magyarázza, hogy miért olyan fontos a hasmenéses borjak energiafelvétele.

Egy biztos: fiatalabb borjak hasmenését különböző tényezők okozhatják. Állományszintre kiterjedő hasmenéses megbetegedések hátterében szinte mindig több tényező játszik szerepet. A hasmenést gyógyító csodaszer nem létezik! A megelőzés mindig olcsóbb, mint a gyógykezelés. 

Mit tegyünk, ha jön a hasmenés?

 • Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk abba a tejitatást (tápanyag- és energiaigény)!
 • Víz- és elektrolitpótlás. Erre egy nagyon hatékony meg-oldás a Sanolyte®.
 • A széklet konzisztenciájának javítása, rostok. Példa: Antilaxan®.
 • Ha baktériumok vannak a háttérben szükséges lehet antibiotikumos kezelésre.

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

A Sano az Ön társa a korszerű takarmányozással kapcsolatos egészséges gyarapodásban. Együtt állunk alapvető és mélyreható mezőgazdasági változások előtt. A Sano a gazdálkodóknak, kereskedőknek, állatorvosoknak és partnereknek egész 40 éves

A takarmánygyártó cégek egyre szerteágazóbbá váló kihívásokkal állnak szemben. Egyfelől fenntartható, gazdaságos tejtermelésre van szükség, másfelől viszont kérdéses, hogyan lehet hasznosítani a legújabb takarmányozási kísérletek eredményeit,