Hőstressz megelőzése, kezelése broiler- és tojóállományoknál
Minden, amit a hőstresszről tudni érdemes – 4. rész
A XXI. századi broiler-csirkék vitathatatlanul érzékenyebbek az istállóklímára, a hőmérsékletre, mint a csekélyebb növekedési képességű elődeik. Ezért különösen fontos a megfelelő környezet az optimális teljesítményhez.
Hőstressz hatása broiler- és tojóállományra
Hosszú ideig előforduló magas hőmérséklet (és páratartalom) esetén beszélünk hőstresszről baromfi esetén. Ilyenkor az optimális 41 ̊C fölé emelkedik az állat testhőmérséklete, ami takarmányfelvétel- és súlygyarapodás-csökkenést okoz.
A huzamosabb ideig fennálló magas hőmérséklet miatt a tojótyúkoknál a takarmányfelvétel-csökken, ebből kifolyólag előfordulhat teljesítményvisszaesés, tojásméret-csökkenés, de a tojáshéj vastagsága és erőssége is csökkenhet. A szülőpár állományoknál szaporodásbiológiai problémák jelentkezhetnek.
Extrém esetben a hosszan tartó magas hőmérséklet megnövekedett szívműködéshez, a keringési rendszer túlterheléséhez és a vér oxigén-ellátottságának csökkenéséhez vezet. Ezek fennállása gyakran a csirke elhullását eredményezi.
Megoldás a hőstresszre
A csirkéknél a legfontosabb takarmányozási komponens a víz. A vízfogyasztás 1 ̊C hőmérséklet emelkedés esetén 6,5%-os növekedéssel jár, 21 ̊C felett. Ezért rendkívül fontos, hogy az istálló bármely részén 2-3 méteres távolságon belül találjon az állat itatót, friss ivóvízzel. Ez az alapja a hőstressz elkerülésének.
A veszélyeztetett időszakokban érdemes a vitamin és ásványianyag mennyiségét növelni a takarmányadagban. Broilercsirke-neveléshez az új Broiler premix 3,5%® terméket ajánljuk magas vitamin és aminosav tartalma miatt a biztos takarmányfelvétel, a jó takarmányértékesítés és az egészségesebb állatok érdekében.
A BigEgg 1,25® kifejezetten tojótyúkok részére lett kifejlesztve a szép, egészséges, nagy súlyú tojásokért. Hőstressz idején segít megelőzni a tojáselőállítás visszaesését és a minőség romlását a hozzáadott vitaminoknak és hatóanyagoknak köszönhetően.