Sertés tanácsadás
A sok malac és sok hús érdekében
A hízósertés értékes soványhús aránya már a vemhes koca takarmányozásásnak függvénye, mivel már az anyaméhben determinálódik az izomsejtek száma. Az ellést követően a soványhús arányát a malac fejlődése és napi súlygyarapodása határozza meg.
A későbbiekben, a hízlaló istállóban fontos, hogy az állatokat ne zsírosítsuk el, de mégis magas szinten hagyjuk azokat gyarapodni, valamint időben kerüljenek vágásra, hogy elérjük az optimális soványhús százalékot.
Ez a példa ismét szépen utatja be, milyen kölcsöhatások vannak ez egyes élet- és teljesítményszakok között.
A sertéshústermelés minden résztvevője legyen képes a saját területén a legjobb eredményeket elérni.
Ezen felül az állatokat optimálisan kell a következő szakaszokra felkészítnei. Ez növeli a zárt rendszeren belüli (malacelőállítástól a vágóállatig minden egy telepen) nyereséget és a munkamegosztásos termelésben (malacnevelés és hizlalás külön telephelyen történik) döntő versenyelőnyt jelent.
A sikeres malac- és minőségi hústermelés csak akkor valósulhat meg, , ha az állatok minden egyes élet- és teljesítmény szakaszában felmerülő igények optimálisan kerülnek kielégtésre.