Acidosan® - A sokoldalú csodaszer

Sertések, szarvasmarhák és baromfik részére

A haszonállat takarmányozásban minden bizonnyal a leginkább használatos komponensek a savak és azok sói. Felhasználásra kerülnek a takarmány tartósításában, a takarmány stabilizálásában, az ivóvíz pH beállításánál, az emésztés optimalizálásában, sőt az antibiotikum mentes takarmányozás egyik legfontosabb alternatívája.

A Sano rendszerében is nagyon jelentős szerepet játszanak a különböző savak, mivel a modern takarmányozás szinte elképzelhetetlen nélkülük.

A jelen cikk tárgyát képező Acidosan® a Sano saját tapasztalatainak köszönheti karrierjét, ami 9 évvel ezelőtt kezdődött a lengyelországi Sano Agrar Institut tehenészetében az itatásos borjaknál. Itt a tej itatási technológiáját hivatott támogatni és stabilizálni. A siker után elég hamar útjára indult a használata azon országokban, ahol a Sano aktív. 4 éve a Sano magyarországi sertés kísérleti telephelyén is tesztelésre került, ahol a cél a hízó sertések emésztésének optimalizálása volt. A hatás egyértelműen és rövid idő alatt tapasztalható volt. A Sano Agrar Institut szákszendi sertéstelepén természetesen az Acidosan a 8-25 kg közötti malacok napi kenyere.

Ezen pozitív saját tapasztalatokból kiindulva a szarvasmarha-, sertés- és baromfitartók körében is igyekeztünk az Acidosan® jótékony hatásait érvényre juttatni.

ACIDOSAN®
Természetes sav a víz és a tej savanyítására
  • Az AcidoSan® egy hangyasav, propionsav és speciális lignin szulfonsav alapú folyékony kiegészítő takarmány.
  • Stabilizálja az emésztést, ezáltal nő a takarmány felvétel és javul a takarmányértékesítés.
  • Javul az állategészségügyi helyzet, csökken a kezelések száma.
  • Véd a hasmenést okozó csíráktól.
  • Egészséget és jó teljesítményt eredményez.

 

Az állattenyésztésben tevékeny szakemberek már bizonyosan találkoztak számos savkombinációval, azok különböző logikus és tudományos magyarázatával, illetve a termékek különböző árával is. 

Természetesen a Sano is tud konkrét és hangzatos szakmai leírást közölni az Acidosan®-t illetően, azonban ahogy partnereink szokták mondani: jobb ha az állatok mutatják meg az adott termék előnyeit.

A következőkben néhány partnerünk tapasztalatait osztjuk meg a tisztelt Olvasóval.

 

DR. RÉPÁSI GÁBOR ÁLLATORVOS, SERTÉSHIZLALÓ, KOMÁROM, 1.500 HÍZÓ
"Számomra a legnagyobb fejtörést a takarmányváltások során bekövetkező emésztési eredetű problémák okozták. Ilyenkor a gyomorproblémák, bélproblémák és az azokkal összefüggő elhullások elég intenzíven jelentkeztek.

A Sano ácsi sertés kísérleti telephelyét jól ismerem. Onnan hallottam a pozitív tapasztalatokról. Mivel a Sano által forgalmazott Acidosan® kannás kiszerelésű és a költségtétel elhanyagolható, így a kipróbálásra gyorsan elszántam magam. A saját és kollégáim örömére a sav jelenlétét elég gyorsan tapasztaltuk, sőt ami plusz kedvező volt számunkra, hogy a mérleggel ellátott silók adatai szerint a takarmány felvétel kb. 5%-ot emelkedett. A kollégáim dolga is egyszerűsödött, mert csökkent a kezelések száma, ami a nagyobb állatoknál nagyon nem mindegy.

Az ember persze törekszik a költségek optimalizálására, így a problémák megoldása után más, olcsóbb savakat is kipróbáltunk. A kollégáimmal közösen végeredményben arra a véleményre jutottunk, hogy számos savanyító szer közül a Sano Acidosan® terméke hozta a leginkább érzékelhető pozitív eredményeket, a magasabb takarmány felvételt és stabil emésztést a takarmány váltások alatt is."

 

KABÓKA KFT., MÁTYÁSDOMB, BÉRHIZLALÁS
Varga Attila állatorvosként különös figyelmet fordít a hízóállataik állategészségügyi állapotára. A DanBred genetikájú hízóknál gyakran tapasztalt hasmenéses kórformát, és előfordult az ileitis véres bélsárral járó kórképe is. Ezekben az esetekben az egyedi antibiotikumos kezelés mellett többször állományszintű gyógyszeres kezelést is alkalmazni kellett, de még így is voltak elhullások ebből kifolyólag. Persze ilyen állategészségügyi problémák mellett mindig volt lemaradó hízó, ami nem értékesíthető egyszerre a társaival, mert nem éri el a kívánt leadási súlyt. Emellett tovább foglalta a hizlaldában a helyet, akadályozta az épület kiürítését. A bérhizlalásnál ez többszöri veszteséget jelent, és az elhullással is végződő esetek tovább rontják az eredményességet.

Az Acidosan®-nal történő savanyítást kipróbálva a bélsár problémák megszűntek és eltűntek a véres tünetek. A sav használatával az állományszintű gyógyszerezésre már nincs szükség és az egyedi kezelések gyakorisága is nagymértékben lecsökkent.

A hízóknál bevált Acidosan® dózis: napi 1,6 liter savanyító 420 db állatra. Így a helyi 7,3-7,4 -es pH tartományú ivóvíz is megfelelővé válik, hogy az emésztés hatékonyabb legyen.

 

VÁROSFÖLDI AGRÁRGAZDASÁG ZRT., VÁROSFÖLD, 2.500 KOCA
Az üzemnek a hizlaldába állítás során a takarmányváltás megoldására, a minél gördülékenyebb átállás céljából ajánlottuk Acidosan® termékünket. A moslékos etetésnek köszönhetően pontosan nyomon követhető volt a folyamat. 

A három hétig felhasznált savanyító hatásáról elmondható, hogy emésztőszervi probléma nem jelentkezett a hizlaldában az adott istállóban. A napi takarmányfelvételt megvizsgálva megállapítható volt a savanyított takarmányból 10-12 %-kal többet fogyasztottak az állatok.

 

NEMZETI MÉNESBIRTOK ÉS TANGAZDASÁG ZRT., MEZŐHEGYES, 1.040 TEHÉN
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 1.040 tehén szaporulatánál már hetedik éve használja nagy elégedettséggel az Acidosan®-t. A technológia használata nagyon egyszerű: 2 ml Acidosan®-t adnak 1 liter elegytejhez, amit az itatásos borjak kapnak a föcstejes időszak után. Az elegytej pasztőrözésre kerül. 65 fokon folyamatos keverés közben kerül az Acidosan® a tejhez, így a tej állaga megmarad, nem rántja össze a savkombináció, nem lesz csomós. Az így savanyított, tartósított tej „időjárásálló”, jól tolerálja a hőmérséklet csökkenést mikorra végig ér a borjúgondozó az állományon. Nagy előnye a kezelt tejnek, hogy sokkal kevesebb technológiai probléma adódik az itatásnál. Kap egy stabilitást a folyamat, attól függetlenül, hogy éppen ki itat. Végeredményben Mezőhegyesen is jelentősen csökkent az itatásból adódó hasmenés, kevesebb a gyógyszerköltség és egészségesebbek a borjak, mindez nagyon alacsony költség mellett.

Csorba Zsolt,
ügyvezető

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország