Borjúnevelési stratégiák áttekintése három üzem gyakorlatában

A ma borjaiból lesznek a jövő tehenei. Ezt szem előtt tartva a borjak nevelésére nagyobb hangsúlyt kell - kellene fektetni. Partnerlátogatásaim során azt tapasztalom, hogy mindenhol más borjúnevelési koncepciót alkalmaznak. Ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit mélyebben megvizsgálom az egyes telepek által alkalmazott borjúnevelési stratégiákat. Az lenne a célom ezzel a vizsgálattal, hogy lássam, mi a különbség borjúnevelés és borjúnevelés között.

A vizsgált telepek mindegyikén teljes tej és tejpótlós tápszer keverékét itatják. Eltérés az itatási technológiában, az itatási mennyiségben, az etetett szilárd takarmányban, a választás időpontjában és a tartástechnológiában van. A vizsgálatok mindegyik telepen nyáron történtek. Nem laboratóriumi kísérletek, mindenhol megvannak a telepi sajátosságok, mindennapi problémák, ezért úgy gondolom így életszerű a bemutatás.

Három telepen sikerült megfelelő mennyiségű adatot gyűjteni: Kenézlő-Dózsa Mezőgazdasági Zrt, Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft, Erdőhát Zrt.

KENÉZLŐ-DÓZSA ZRT.
Születés után a borjak 3 órán belül 2 liter föcstejet kapnak, legtöbbször a saját anyjuk tejét. Négy napig vannak az elletőben, itt napi négyszer itatják őket, az adag 2 liter alkalmanként. Ezután átkerülnek egyedi ketrecekbe, itt háromszor itatnak, reggel délben és este, 3-2-3 litert alkalmanként az 50. életnapig. Innen átkerülnek csoportos tartásba, ahol a csoportok létszáma 20-22 borjú. Itt 14 napot töltenek el és közben leválasztják őket. Egy hétig 2x2 litert kapnak, majd reggel 2 litert és a 14. napra teljesen leválasztják őket. Saját keverésű Primasan® premixből készült dercés borjútápot etetnek, ami folyamatosan az állatok előtt van, továbbá jó minőségű réti szénát kapnak.


 

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI BÉKE KFT.
Születés után 3 liter föcstejet kapnak a borjak drencselve. Három napig vannak az elletőben, itt 2 x 3 liter elletői tejet kapnak. Harmadik naptól tejet és tejpótlót itatnak, az itatási technológiát táblázatban foglaltam össze.


 

A 71. naptól 2x2 literre csökkentik a mennyiséget és átlagosan a 77. napra leválasztják a borjakat. Szilárd takarmányként granulált borjútápot és a 48. naptól száraz TMR-t külön felkínálva. Három hetes korukig a borjak egyedi tartásban vannak, utána átkerülnek kiscsoportokba (8 db állat csoportonként).


 

ERDŐHÁT ZRT.
Itt egy egyszerűbb koncepciót alkalmaznak. A borjak születés után 4 liter föcstejet kapnak drencselve, ezután rögtön átkerülnek az egyedi boxokba. Itt a következő itatástól kezdve napi 2x3 liter tejpótlós tejet kapnak a 60. életnapig. A 60. nap után indul a választás minden pénteken, 1x3 literre csökkentik az itatott mennyiséget és 80. napra választják le a borjakat. Ezt követően kerülnek át az állatok az üszőtelepre.


 

Kenézlőn és Hajdúböszörményben vizsgáltuk a napi takarmányfelvételt is, melyet a lenti táblázat szemléltet. A vizsgált takarmányok dercés borjútáp, granulált borjútáp és müzli voltak. Legszívesebben a müzlit ették a borjak:


 

KÖVETKEZTETÉS
Természetesen nem lehet egy az egyben összehasonlítani az eredményeket, mert mindenhol más telepi sajátosságok, feltételek vannak. Ezért inkább azt mondanám, hogy mindenhol ki kell hozni a maximumot, amit az adott telepi feltételek, körülmények engednek. Az biztos, hogy a megoldáshoz, azaz az egészséges, életkorának megfelelő tömegű, fejlettségű és rámájú borjú eléréséhez több út is vezet.

A SANO FELADATA
Célunk, hogy közösen, a telepi célokkal egybehangzó, a körülményeket (infrastruktúra, munkaerő) figyelembe vevő és megvalósítható koncepciót határozzunk meg az üzemekkel együttműködve. Feladatunk pedig a takarmányozásban megjelenő újdonságok átültetése a gyakorlatba mind a termékfejlesztés, mind a takarmányozási koncepció területén.

Köszönöm a türelmet, a segítséget minden telepi Kollégának, és további sok sikert kívánok!

Kontér Barnabás
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

„A ma egészséges borja a holnap egészséges tehene” ‒ szól a mondás. A sikeres tejtermelés vagy hizlalás a borjúneveléssel kezdődik.Cikkemben a borjak életének első heteiben előforduló és nagy gazdasági károkat okozó hasmenések okairól

Reagálva a piaci változásokra 2021-ben elkezdtük borjú tejpótló szortimentünk továbbfejlesztését. Ennek eredményeként aminosav és hidrolizált fehérjekoncentrátum kiegészítéssel készült tejporokkal bővült kínálatunk. A tejpótló fejlesztéssel

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén, a szatmári Erdőháton fekszik Csaholc község, itt található az Erdőhát Zrt központja. A cég 1970-ben alakult Termelőszövetkezetként, ekkor magyartarka tenyésztéssel foglalkoztak, 1985-től kezdték el a