Húsmarhatartás még, még, még!
A húsmarhatartás ökonómiája
Adott gazdaság esetében a húsmarhatartás helyzetét, a gazdaság eredményéhez való hozzájárulását számtalan tényező befolyásolhatja. A döntés idejétől függően a termelési folyamatot és az erőforrásokat különböző módon szabályozhatjuk. Más lesz a változó ráfordítás tartalma meglévő és létesítendő húsmarha ágazat esetében.
A marhahizlalás elemzése összetett, sokoldalú jövedelmezőségi számításokat, kalkulációt igényel. Mivel a takarmány a legjelentősebb költségtényező a hizlalás költségtényezőit vizsgálva, a hizlalás jövedelmezőbb megszervezésében első feladat az 1 kg súlygyarapodásra jutó takarmányköltség minimalizálása. Ennek érdekében a rendelkezésre álló vagy beszerezhető takarmányokból olyan takarmányadagot kell összeállítani, melynek etetésével az 1 kg súlygyarapodás takarmányköltsége a legkisebb.
A marhahizlalás a húsmarhatartás befejező termelési szakasza. A marhahizlalás célja adott értékesítési időszakra meghatározott mennyiségű vágómarha gazdaságos előállítása.
A hústehenek bikaborjai - valamint a továbbtenyésztéshez nem szükséges üszőborjak - választásuk után hizlalásra kerülnek. Ennek során növeljük a vágóértéket és javítjuk a húsminőséget.
A hizlalás eredményéhez hozzátartozik a megfelelő állatok kiválasztása. Rendkívül fontos, hogy az egészségi állapotuk megfelelő legyen. Továbbá fontos a hízlalásra beállított hízóalapanyag állomány egyöntetűsége. Ez két dolog miatt fontos. Egyrészt a különböző életkorú és súlyú marhák eltérő tápanyagigénye miatt a takarmányozás nem biztosítható megfelelően. Másrészt az elkészült hízó állatok lehetőleg egy tételben kerüljenek értékesítésre, mert a súlykülönbségek értékesítési szempontból hátrányosak lehetnek.
A bikahizlalás során a legfontosabb dolog a teljesítmény maximalizálása. A nyereség előfeltétele a nagy takarmányfelvétel, a nagy napi tömeggyarapodás és a kiváló vágási minőség.
Ezeknek a céloknak az elérése összehangolt takarmányozást kíván. A takarmány legyen kellemes illatú és jóízű, segítve a nagy takarmányfelvételt. A jó takarmány aktiválja a bendőt, így az jól hasznosítja a tápanyagot. A kizárólag kukoricaszilázzsal történő hizlalás során gyakran lép fel a bendőben cukorhiány, ezzel együtt pedig energiahiány keletkezik a bendőbaktériumok számára.
HÚSMARHA TAKARMÁNYOZÁS
Egy hagyományos takarmányozás esetén a bikák testtömegtől függően ad libitum napi 3-7 kg abraktakarmányt kapnak Bullengold®-dal vagy Sanbull®-lal keverve, ad libitum szénával vagy kukorica szilázzsal.
Takarmányozási javaslat
Sikeres bikahizlalók tapasztalatai igazolják, hogy a Sano takarmányozási koncepciója Bullengold®-dal vagy Sanbull®-lal támogatja az állatok egészségét és megfelelő gyarapodást biztosít.
SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS A BIKAHIZLALÁSBAN
Ezeket az eredményeket megnézhetjük egy nagyon régi partnerünk esetében is, akivel már több mint 20 évre tekint vissza az együttműködésünk.
A Lovasberényi Agrár Kft. régi partnerünk, ahol 100%-ban tisztavérű Limousin állomány található. A tenyészbikák napi tömeggyarapodása 1600-1800 g/nap, a választott borjak pedig 950-1200 g/nap tömeggyarapodást produkálnak. A bikák nagy részét 300 kg élősúlyban értékesítik. A tehenek selejtezési aránya 5-6 %, a borjak elhullási aránya 6-8 %.
A vállalat megtermeli a szükséges tömegtakarmányokat (kukoricaszilázs, réti- és lucerna széna) és abraktakarmányokat (kukorica, búza, árpa), a Sano-tól pedig beszerzi a szükséges speciális kiegészítőket.
TMR KOCSI A JOBB TAKARMÁNYADAGÉRT
Mindezek keveréke azonban nem lenne hatékonyan felhasználható az állatok számára, ha nem tudnának nekik egy egységes és homogén keveréket előállítani. Ezért a gazdaság beruházott a Sano által forgalmazott SILOKING takarmánykeverő kiosztó kocsira. A jármű egy vontatott, dupla álló csigás keverő kocsi, oldalt kiosztó szalaggal. A Sano többféle beszerzési és használati opciót kínált a telepnek, akik a fix havidíjú bérleti konstrukció mellett döntöttek. A bérleti díj magában foglalja a gép ingyenes szervizelését és évente egyszeri késcserét.
Emellett természetesen lehetőség van a TMR kocsi egy összegben történő megvásárlásra, és van lehetőség részletfizetésre is. Bármely opció választása esetén a SILOKING műszaki szakembere kimegy a helyszínre, a telep szakemberével körbemegy és felméri a telep méretbeli adottságait és takarmány igényét. Az állat létszám, a takarmánybázis, az erőgépszükséglet, az etetés gyakorisága és az egyedi adottságok figyelembevételével a szakember javaslatot tesz a megfelelő gépre és összeállítja az ajánlatot. Ettől kezdve már a telep kezében van a döntés.
A lovasberényi limousinok nagyon megszerették a SILOKING-et, a Sano-t és azt a mérhetetlen törődést, amit a telep dolgozói és vezetői rájuk fordítanak. Csakis így lehet, és így tudnak megfelelően, hatékonyan és jövedelmezően gazdálkodni.
Bodnár Henrik,
szaktanácsadó