Húsmarhatartás még, még, még!

A húsmarhatartás ökonómiája

Adott gazdaság esetében a húsmarhatartás helyzetét, a gazdaság eredményéhez való hozzájárulását számtalan tényező befolyásolhatja. A döntés idejétől függően a termelési folyamatot és az erőforrásokat különböző módon szabályozhatjuk. Más lesz a változó ráfordítás tartalma meglévő és létesítendő húsmarha ágazat esetében.

A marhahizlalás elemzése összetett, sokoldalú jövedelmezőségi számításokat, kalkulációt igényel. Mivel a takarmány a legjelentősebb költségtényező a hizlalás költségtényezőit vizsgálva, a hizlalás jövedelmezőbb megszervezésében első feladat az 1 kg súlygyarapodásra jutó takarmányköltség minimalizálása. Ennek érdekében a rendelkezésre álló vagy beszerezhető takarmányokból olyan takarmányadagot kell összeállítani, melynek etetésével az 1 kg súlygyarapodás takarmányköltsége a legkisebb.

A marhahizlalás a húsmarhatartás befejező termelési szakasza. A marhahizlalás célja adott értékesítési időszakra meghatározott mennyiségű vágómarha gazdaságos előállítása.

A hústehenek bikaborjai - valamint a továbbtenyésztéshez nem szükséges üszőborjak - választásuk után hizlalásra kerülnek. Ennek során növeljük a vágóértéket és javítjuk a húsminőséget.

A hizlalás eredményéhez hozzátartozik a megfelelő állatok kiválasztása. Rendkívül fontos, hogy az egészségi állapotuk megfelelő legyen. Továbbá fontos a hízlalásra beállított hízóalapanyag állomány egyöntetűsége. Ez két dolog miatt fontos. Egyrészt a különböző életkorú és súlyú marhák eltérő tápanyagigénye miatt a takarmányozás nem biztosítható megfelelően. Másrészt az elkészült hízó állatok lehetőleg egy tételben kerüljenek értékesítésre, mert a súlykülönbségek értékesítési szempontból hátrányosak lehetnek.

A bikahizlalás során a legfontosabb dolog a teljesítmény maximalizálása. A nyereség előfeltétele a nagy takarmányfelvétel, a nagy napi tömeggyarapodás és a kiváló vágási minőség.

Ezeknek a céloknak az elérése összehangolt takarmányozást kíván. A takarmány legyen kellemes illatú és jóízű, segítve a nagy takarmányfelvételt. A jó takarmány aktiválja a bendőt, így az jól hasznosítja a tápanyagot. A kizárólag kukoricaszilázzsal történő hizlalás során gyakran lép fel a bendőben cukorhiány, ezzel együtt pedig energiahiány keletkezik a bendőbaktériumok számára.

HÚSMARHA TAKARMÁNYOZÁS
Egy hagyományos takarmányozás esetén a bikák testtömegtől függően ad libitum napi 3-7 kg abraktakarmányt kapnak Bullengold®-dal vagy Sanbull®-lal keverve, ad libitum szénával vagy kukorica szilázzsal.

Takarmányozási javaslat

Sikeres bikahizlalók tapasztalatai igazolják, hogy a Sano takarmányozási koncepciója Bullengold®-dal vagy Sanbull®-lal támogatja az állatok egészségét és megfelelő gyarapodást biztosít.

SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS A BIKAHIZLALÁSBAN
Ezeket az eredményeket megnézhetjük egy nagyon régi partnerünk esetében is, akivel már több mint 20 évre tekint vissza az együttműködésünk.

Lovasberényi Agrár Kft. régi partnerünk, ahol 100%-ban tisztavérű Limousin állomány található. A tenyészbikák napi tömeggyarapodása 1600-1800 g/nap, a választott borjak pedig 950-1200 g/nap tömeggyarapodást produkálnak. A bikák nagy részét 300 kg élősúlyban értékesítik. A tehenek selejtezési aránya 5-6 %, a borjak elhullási aránya 6-8 %.

A vállalat megtermeli a szükséges tömegtakarmányokat (kukoricaszilázs, réti- és lucerna széna) és abraktakarmányokat (kukorica, búza, árpa), a Sano-tól pedig beszerzi a szükséges speciális kiegészítőket.

TMR KOCSI A JOBB TAKARMÁNYADAGÉRT
Mindezek keveréke azonban nem lenne hatékonyan felhasználható az állatok számára, ha nem tudnának nekik egy egységes és homogén keveréket előállítani. Ezért a gazdaság beruházott a Sano által forgalmazott SILOKING takarmánykeverő kiosztó kocsira. A jármű egy vontatott, dupla álló csigás keverő kocsi, oldalt kiosztó szalaggal. A Sano többféle beszerzési és használati opciót kínált a telepnek, akik a fix havidíjú bérleti konstrukció mellett döntöttek. A bérleti díj magában foglalja a gép ingyenes szervizelését és évente egyszeri késcserét.

Emellett természetesen lehetőség van a TMR kocsi egy összegben történő megvásárlásra, és van lehetőség részletfizetésre is. Bármely opció választása esetén a SILOKING műszaki szakembere kimegy a helyszínre, a telep szakemberével körbemegy és felméri a telep méretbeli adottságait és takarmány igényét. Az állat létszám, a takarmánybázis, az erőgépszükséglet, az etetés gyakorisága és az egyedi adottságok figyelembevételével a szakember javaslatot tesz a megfelelő gépre és összeállítja az ajánlatot. Ettől kezdve már a telep kezében van a döntés.

A lovasberényi limousinok nagyon megszerették a SILOKING-et, a Sano-t és azt a mérhetetlen törődést, amit a telep dolgozói és vezetői rájuk fordítanak. Csakis így lehet, és így tudnak megfelelően, hatékonyan és jövedelmezően gazdálkodni.

Bodnár Henrik,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország