Valamit enni és rágcsálni

Granulált prestarter szopósmalacok számára

A szopósmalacok nehezen szoknak hozzá a szilárd takarmányhoz, ezért a váltás a választott kori szakaszba gyakran nehézkes és döcögős. A Sano felismerte ezt a nehézséget és megalkotta új prestarterét, a Bonni-M® 3 Pellet-et. Amennyiben a szoptatási szakaszban a malacok nem vesznek fel szilárd takarmányt, az később a választási, nevelési és hizlalási szakaszban is meg fog látszani. Sok előnye van, ha az állatok megtanulják a korai szilárdtakarmány felvételt.

Hogyan, milyen eszközök segítségével éri el a malacelőállító üzem, hogy a szopósmalacok korán felvegyék a szilárd takarmányt? A holland Wageningen Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a nagyobb szemcséjű takarmányból többet vesznek fel a malacok, mint az apróbb szemcséjűből.

A fiatal malacoknak először meg kell tanulniuk rágni. A szopási mechanizmus egy veleszületett reflex. Ahhoz, hogy a kismalacok megtanuljanak enni és rágni, olyan takarmányra van szükségük, amit szájukba tudnak venni és körbehurcolni a kutricában. A granulált takarmányt nagyon érdekesnek találják és intenzíven foglalkoznak vele. Beleharapnak, rágcsálják, magukkal viszik a pihenőhelyre, ahol tovább rágcsálják. A Sano a malacok fejlődésének elősegítése érdekében gyártja a Bonni-M® 3 prestartert dercés mellett már granulált kivitelben is.

TUDOMÁNYOSAN BIZONYÍTOTT
A korai, szoptatós fázisban történő szilárdtakarmány felvétel nagy előnye általában választáskor és hizlalás során mutatkozik meg. Az aktuális kutatások bebizonyították, hogy a szilárd takarmányt fogyasztó malacok tömeggyarapodása 65 grammal magasabb volt azokkal az állatokkal szemben, amelyek csak tejet, illetve tejpótlót kaptak. A korai evők még az ezt követő hetekben is meg tudták tartani előnyüket: 35 nap után átlagosan 2 kilogrammal voltak nehezebbek, mint kortársaik, akik a szoptatás során csak tejet kaptak.

ALKALMAZÁS A GYAKORLATBAN
Az 1000 kocát tartó Héjja Testvérek Kft. tenyésztés-vezetője, Bárkányi Lajos mondja el mi alapján választ életmentő tápot a malacoknak.

"Ezt egy fontos fázisnak tartom a malac életében, a kocatej és a SanAmmat Puddino® tejpótló mellett ez az első szilárd takarmány, amivel a malac találkozik. Így tehát az első szempont, hogy szeresse a malac amit felkínálunk neki. Danbred kocákkal dolgozunk, így egyre magasabb az alomszám, de ebből következik, hogy a választási súly is kevesebb egy malacra vetítve. Ezt a súlycsökkenést is tudjuk kompenzálni, ha megfelelő takarmánnyal egészítjük ki a kocatejet a fiaztatóban. Az életmentő tápot még a battérián is kapják a kisebb malacok, egy hétig, külön etetőben felkínálva, majd fokozatosan keverve a prestarter fázisra állítjuk át őket. Talán nem meglepő, amikor még külön etetőben van az életmentő táp, illetve a prestarter, a malacok gyorsan eldöntik melyiket is választják, ami az életmentő táp fogyásából azonnal lemérhető, vagyis tudják ők mi a jó nekik! Több cég termékét is kipróbáltam, de tavaly nyár vége óta a Sano Bonni-M 3 Pellet®-et etetem ebben a fázisban. A fenti szempontokat vettem figyelembe, amikor emellett a táp mellett döntöttem."

TIPP:Az állatok a friss takarmányt jobban szeretik. Ezért ha teheti, naponta többször, kis adagokban porciózza a Bonni-M® 3 Pellet-et a malacoknak.

ÍZLETES ÉS TÁPLÁLÓ
A Bonni-M® 3 Pellet receptúráját a Sano továbbfejlesztette és még jobbá tette: 

 • A jóízű és könnyen emészthető tejpor és sovány tejpor növeli a takarmányfelvételt és a napi tömeggyarapodást.
 • Feltárt búza, fermentált kukorica és ostyaliszt biztosítja a könnyen emészthető keményítőt és jó ízt adnak.
 • A vérplazma könnyen emészthető aminosavakat, a napi tömeggyarapodást, az optimális vérképzést és az immunrendszer hatékonyságát segítő bioaktív anyagokat tartalmaz.
 • A sertés bélnyálkahártyából származó fehérje könnyen emészthető aminosavakat biztosít, elsősorban valint, leucint és izoleucint.
 • A speciális galakto-oligoszacharidot (GOS) tartalmazó speciális tejsavópor, mely a sertés vékonybelében emészthetetlen, az utóbél mikroorganizmusai számára táplálékul szolgálnak és segítik a bélbolyhok növekedését. A GOS ezen kívül még a malacok immunrendszerét is serkenti és gátolja a kórokozók szaporodását, mint pl. az E. coli és klosztridiumok.
 • A kalciumot és nátrium-butirátot tartalmazó ButySan Protect® gátolja a patogén kórokozók, elsősorban a koli-baktériumok szaporodását és javítja a bélflóra hasznos baktériumainak fejlődését. A védett vajsav nagyon fontos energiaforrás a bélnyálkahártya sejtjei számára.  
 • A laurinsav, mint effektív szerves sav speciálisan a sztreptokokkuszok és sztafilokokkuszok ellen hat.
 • A fumársav csökkenti a gyomor pH-értékét, ezzel segíti a fehérjeemésztést és fejt ki antibakteriális hatást.
 • A citromsav és a cukor javítják a takarmány ízét, ezáltal a takarmányfelvételt. Ráadásul a gyomorban antibakteriális hatásúak.
 • A káliumszorbátból származó szorbinsav jó konzerváló tulajdonságokkal rendelkezik és kifejezetten hat az élesztők és gombák, valamint a E. coli és a szalmonella ellen.
 • A SangroSan® hatóanyagkomplex új, nagy hatású, egymással harmonikusa savakat tartalmaz. Segítik a bél egészségét és csökkentik a káros baktériumokat.
 • Az AromiSchwein® aromakomplex kiegészítő tejaromát tartalmaz, amit a fiatal malacok különösen szeretnek.

Győződjön meg a Bonni-M® 3 Pellet hatékonyságáról saját szopósmalacain. Kérje Sano szaktanácsadója segítségét a sikeres malacneveléshez.

Dr. Jörg Bekkering,
termékmenedzser, Sano Németország

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország

További tartalom

niojio

Egészséges, hatékony és innovációs erővel teli – ezek a jelszavak jellemzik termékeinket.A Sano termékei garantálják vevőinknek a nagy teljesítményű, kiváló minőségű, gazdag beltartalmi értékű, egyedi takarmányozási koncepciókba ágyazott

A hízósertés értékes soványhús aránya már a vemhes koca takarmányozásásnak függvénye, mivel már az anyaméhben determinálódik az izomsejtek száma. Az ellést követően a soványhús arányát a malac fejlődése és napi súlygyarapodása határozza meg.A

Az egyedülálló Sano tanácsadási koncepció egyesíti a mezőgazdálkodók, a takarmányozási tanácsadók és az állattakarmányozás terén járatos Sano-állatorvosok tapasztalatait, szaktudását. Célunk, hogy hosszú távon optimalizáljuk az állatok egészségét