20 éve a sertéstenyésztés élvonalában

Fekete József húsz éve kezdte el kimagasló munkáját a sertéstenyésztésben! Ezt a két évtizedet kezdetektől fogva a precizitás, az eredményes tenyésztői célok, a családias légkör és a pozitív hozzáállás jellemezte a sok nehézség ellenére is! 

GENETIKA
„A genetikába fektetett pénz meg fog térülni” - válaszolta Fekete József, hogy miért pont a tenyésztői vonalat választotta a sertéstartás ágazatában. Mindig is nagy igény volt és van az olyan sertésre, amely jó szaporasággal, jó húsminőséggel a lehető legrövidebb idő alatt és a lehető legkevesebb takarmányfogyasztással készül el. Ez nem lesz másképp a jövőben sem! Ezeknek a céloknak a teljesüléséhez kitűnő genetika és a folyamatos megújulás kell.

A kitűnő genetika elérése közös munka, ezért József a kezdetektől fogva együtt dolgozik a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületével (FSE), aminek tagja is. Állománya Magyar Lapály, Pietrain, Hampshire, valamint 2015-től az FSE felkérésére Duroc fajtákból áll. Utóbbi három fajtából 20-20-20 koca, míg Magyar Lapályból 60 db anya van tenyésztésben, mert a Lapályt keresik a legjobban. Ezen felül terminál vonalak is vannak a piaci igények kielégítése céljából. A pénzen és szerencsén felül a meglévő jó genetika mellé még két fontos tényező szükséges: a tartásmód és a takarmányozás.

TARTÁSMÓD
Az új telep 2015-ben került átadásra Gyanógeregyén. József  a Schauer technológia mellett tette le a voksát, ami a jövőben is így lesz a tervben lévő fejlesztések esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy maximális a tökéletes komfortzónára való törekvés. Ehhez hozzájárul a megfelelő légtechnika, világítási és hígtrágyás rendszerek, hőtartó, lábkímélő padozat (az elletőben például gumis aljzat van, malacoknak pluszban hőtartó lapokkal kiegészítve). A vemhes kocák és a kanok szállása almos, ezáltal a lábszerkezet még nagyobb védelmet kap. A hizlalda és a csoportos kocaszállás szintén almos padozattal rendelkezik.

TAKARMÁNYOZÁS
Fekete József már a kezdetektől a Sano termékeit használja a tenyésztési vonalon és a hizlaldában is. A kitűnő kapcsolatnak és a folyamatos egyeztetésnek köszönhetően sikerül minden fajtának és csoportnak a megfelelő receptet összeállítani. 

A takarmányt szárazon, automata vezérlésű rendszeren keresztül adagolják, saját takarmánykeverőből. A fajlagos takarmány-felhasználásuk 1 kg élősúly előállításához születéstől 115 kg élősúlyra hizlalásig 2,1–2,15 kg.

2019. őszén kísérleti jelleggel elkezdték a SanEnergy® használatát a kocatakarmányban. A magas energiatartalmú takarmánykiegészítő alkalmazása kitűnő eredményeket hozott szaporodásbiológiában (jobb ivarzás és vemhesülés), fittségben és tejképzésben is. Az eredményeknek köszönhetően a jövőben is szerves része lesz a kocatápnak a SanEnergy®.

SANENERGY®
Energiabomba a kocatakarmányban
 • AromiSan® a takarmányfelvétel növelésére
 • Jól emészthető és ízletes energiahordozók a takarmány energiakoncentrációjának növelésére
 • Élő élesztő a takarmány emészthetőségének javítására és a takarmányfelvétel növelésére
 • L-Carnitin az energia-anyagcsere ösztönzésére és a tejmennyiség valamint a tejbeltartalom növelésére
 • StabiloSan® a kocák és a malacok ellenállóképességének erősítésére

 

EREDMÉNYEK
A fent említett szakmai szempontok betartásával és gondos munkával az alábbi ÜSTV eredmények igazolják József sikerét!

Kocák átlagos üzemi eredményei és darabszáma fajta szerint

 

Kocasüldők átlagos üzemi eredményei fajta szerint

 

Kansüldők átlagos üzemi eredményei fajta szerint

 

Keresztezett vonalak átlagos üzemi eredményei

 

DÍJAK
Ezeket az eredményeket nem csak a vásárlók, hanem a legjelentősebb kiállítások, tenyészversenyek szakmai zsűrijei is elismerik:

 • 2009 Kaposváron Lapály tenyészsüldő nagydíj 
 • 2012 Hódmezővásárhely H39 kan és Lapály kan nagydíj 
 • 2012 Kaposváron a H39 kan nagydíj 
 • 2012, 2016, 2017, 2018, 2019 Év Sertés Tenyésztője
 • 2019 Legszebb kansüldő díj
 • 2019 Legeredményesebb Tenyésztői díj

JÖVŐBENI TERVEK, KILÁTÁSOK
Fekete József céljai között szerepel a kocalétszám emelése 180 darabra, valamint a hízó férőhelyek számának bővítését is tervezi (+900 db). A hízó állomány egyrészt a genetikai előrehaladás tesztelésére szolgál, másrészt azok az állatok, amelyek nem felelnek meg a tenyészállat elvárásoknak, ide kerülnek. A megtermelt gabonának is szeretne egy új, 800 m2 alapterületű magtárt építtetni.

A legfontosabb háttértámogatás megvan a családtól, a pályázati forrás lehetősége is körvonalazódik, továbbá a hazai és nemzetközi piac is igényt tart a tenyészállatokra. József nézőpontja szerint a magyar munka, a magyar genetika a magyar sertéstenyésztés jövőjét szolgálja.

Mégis nehéz döntés előtt áll a jelenlegi ASP helyzet miatt, amihez próbál pozitívan és elővigyázatosan a hozzáállni! A kötelező fertőtlenítés és védekezés betartása mellett a telepre csak az alkalmazottak léphetnek be. Ha ezen a nehézségen túljut, akkor örömmel vág neki a következő 20 év sertéstenyésztői kihívásainak.

Ehhez a példaértékű hozzáálláshoz kívánok további kitartást és eredményes munkát!

Molnár Zsolt,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország