Ha magyar nagyfehér, akkor Hevesi!

Közel 15 éve Sano partner, Sano referenciaüzem Ifj. Hevesi István 260 kocás magyar nagyfehér sertéstelepe Mindszenten. E cikk egy bemutatkozás, melyben a mindszenti gazda mesél magáról, családjáról és gazdaságáról a múlt, a jelen és a jövő tükrében.

A KEZDETEK
”Édesapámék 1972-ben kezdték a sertéshizlalást kicsiben, 20-30 disznóval, mint ahogy sokan akkoriban Mindszenten. Ez az évek alatt szépen felfejlődött 300 hízóra, amihez venni kellett egy telket. Azonban az öröm nemsokáig tartott, jó magyar szokáshoz híven jött a feljelentés a szagok és a légy miatt. Dönteni kellett a felszámolás vagy az előre menekülés között. Segítek, az utóbbi lett. 1998-ban 80 kocás telep építésére adtunk be pályázatot és nyertünk. Immár új telephelyen a mindszenti Tiszavirág Majorban valósult meg a beruházás 80 magyar nagyfehér medgyesegyházi kocasüldővel. Ennek fele se volt tréfa, mind vemhes lett! Újabb és újabb pályázatok után egy fiatal gazda pályázat segítségével felfejlődtünk 120 kocára, amiről akkor úgy gondoltuk, hogy kényelmesen eltart egy családot. Az akkori korszellemnek megfelelően szalmás rendszerű fiaztatót és kocaszállást csináltunk, ami később chipes automata etetőberendezéssel lett felszerelve. Ahogy nőtt az állomány, úgy bővült a telep 2 db malac utónevelővel és 2 db kifutós rendszerű almozásos hizlaldával. Apuval már a kezdetek kezdetén elhatároztuk, hogy nemcsak egy kommersz állományt szeretnénk tartani, hanem szeretnénk tenyészteni is. A kocasüldő előállítás régi elgondolás volt, 1999 óta megy a kocasüldő értékesítés is. Ez éves szinten kb. 600 db süldőt tesz ki. Döntő részben magyarországi gazdatársakat szolgálunk ki, de akad egy-két külföldi partnerünk is.

A JELEN
Nagy büszkeségem, hogy tavaly úgy gondolta a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete, hogy szaporító telepről átminősít bennünket törzsteleppé. Ez azt jelenti, hogy nemcsak tenyész kocasüldőt, hanem kansüldőt is értékesíthetünk. Ezt az eredményt Apám alapozta meg pr és marketing szempontból, amikor azt mondta: ”Menj el fiam mindenhova, előadásokra, kiállításokra, mutasd meg azt a „ronda” képedet! Ismerjék meg a gazdaságunkat!” Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a magyar sertéstartásban ismerik a Hevesi nevet. Persze a 90-es évek végi technológia már sokat amortizálódott, idejét múlttá vált. Vallom, hogy dolgozz 20%-ban a jelenen és 80%-ban a jövőn! 2018 végén elkészült egy új modern épületünk, mely 260 koca számára elegendő egyedi állást és mélyalmos kocaszállást foglal magában szuper légtechnikával és hűtéssel. Sajnos ezt a beruházást Édesapám már nem érhette meg, egyedül kellett megvalósítanom. Ekkor modernizálni tudtuk a szociális helyiségeket is, javítva a munkakörülményeket. Ez nem egy elhanyagolható szempont manapság, mikor az állattenyésztésbe még lepkefogóhálóval sem találni munkavállalót. Az állattenyésztésünk olykor stresszes hétköznapjai mellett komoly feladat a növénytermesztésünk irányítása, melyet hasonlóan a sertéságazathoz, igyekszek a lehető legjobb tudásomnak megfelelően végezni, a legmodernebb és leghatékonyabb eszközöket felhasználni. 350 hektár szántón gazdálkodunk megtermelve a sertések takarmányát, és mellette különféle ipari növényeket termesztünk. Kikapcsolódásként rátaláltam pár éve a vadászatra. Hobbi, életforma, igazi feltöltődési lehetőség számomra, amivel élek is elég sűrűn.

ifj. Hevesi István díjaival

 

A JÖVŐ
A fiaztatót és a hizlaldát is mindig toldozgattuk-foltozgattuk. Szükség van mindkettő felújítására. A fiaztató muszáj, hogy taposórácsos-lagúnás legyen a higiénia miatt. A kifutós hizlaldát meg kell szüntessük, zárttá kell tennünk. Nyilván ez sok pénz. Talán lesz még pályázati lehetőség! Ha nem, bízva abban, hogy ezekben a vészterhes időkben meg tudunk maradni és tudunk annyi profitot csinálni, mint most; saját erőből és hitelből kell megvalósítanunk ezeket a beruházásokat. És miért kell előre menekülni? Több okból is. A magyar nagyfehér fajtában sokkal több van. Hiszek benne és vallom, hogy igenis van helye a többi szapora világfajta mellett. Tavaly előtt én is lehetőséget kaptam, hogy francia szapora kocasüldő és kan behozatalával javítsunk a kocasüldőink szaporaságán, csecsszámán és teljesítményén. Jó az irány, dolgozunk rajta folyamatosan. Másodsorban a minőségi élelmiszerre mindig is szükség lesz, sőt egyre inkább, hiszen folyamatosan egyre többen vagyunk a Földön. Komoly a helyzet az Afrikai Sertéspestis terjedése miatt. Úgy néz ki, hogy ezzel együtt kell élnünk. Be kell tartani még következetesebben a higiéniai szabályokat! Mindenkinek jobban kell figyelni és meg kell védeni az állományát. Harmad sorban az is motivál a fejlesztések kapcsán, hogy van egy fiam, aki még kicsi, de annál jobban érdeklődik a gazdaságunk iránt. Nagyon bízok benne, hogy ő is tovább fogja vinni azt az utat, amit Apu elkezdett az 1970-es évek elején.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a saját csapatomnak, egyedül semmit sem tudtam volna elérni. Szeretnék köszönetet mondani a Sano szakmai csapatának a barátságért és a rengeteg szakmai segítségért és nem utolsó sorban a csúcsminőségű Sano takarmányokért.”

Szőke Endre,
szaktanácsadó

Az Ön közvetlen kapcsolata hozzánk

Sano Modern Takarmányozás Kft.
Csorba Zsolt
+36 34 556 - 700
+36 34 556 - 710
Külterület 069/6. hrsz.
Csém
2949
Magyarország